Mil1719514107 20.12.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Witam Państwa na forum,chciałem zapytać o radę.Około 3-4 miesięcy temu zakupiłem w pewnej firmie we Wrocławiu deski lite merbau o różnej długości.Deski przeleżały na mieszkaniu tyle czasu ze względu na liczne problemy z wykonawcami.Nie oglądałem ich jakoś bardzo dokładnie po odbiorze - po prostu na oko wydały mi się w porządku. Trochę nie bardzo - w moim odczuciu - wygląda frez, który na warstwie zaprezentowanej w salonie sklepu, wyglądał ładniej, tzn. w stylu jak na zdjęciu (za chwilę link ze zdjęciem moich desek):http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2009/08/podloga_trojwarstwowa1.jpgWracając do meritum: dzisiaj ułożyłem kilka desek obok siebie i niektóre do siebie nie pasowały - powstawały między nimi ok. milimetrowe szczelinki.Również, kiedy przymierzyłem deski w ten sposób, że położyłem jedną długą, chyba 1,20m, a następnie dokładałem do niej kolejne, krótsze, to czasem tworzyły wspomniane szczeliny.Te krótsze deski przymierzałem na górze, środku i dole tej dłużej deski - na górze i dole deski dolegały, ale na środku już nie itd.Myślałem, że to może być wina zabrudzonego pióro-wpustu, bo deski próbne były trochę zapylone (po prostu były kiedyś wyjęte "i tak już zostały" - a sporo się działo).Zdjęcia:http://pokazywarka.pl/merbau/ Deski nie były zalane, w pomieszczeniu nie jest też wilgotno.Czy jest jakiś sposób, żeby te odstające deski do siebie "dobić"?A może macie jakiś inny pomysł co mogę zrobić?Czy coś takiego jak opisałem nadaje się na reklamację w sklepie i czy mam podstawę składać ją po takim czasie od daty zakupu? Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saddamck 21.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Cześć Wojtek,wydaje mi się, iż nie ma szans spróbować reklamować deski. W sklepie prawdopodobnie powiedzą, ze to przez "błędne użytkowanie podłogi". Niestety, Deska Lita lubi się wykrzywić.Faktycznie Deska mogła przyjść do Ciebie krzywa, to się zdarza, niestety trzeba na taką sytuację raczej reagować od razu.Zdarza się również, że deska dopiero w mieszkaniu się wykrzywi. Może być temu winna np. wilgotność powietrza/podłoża. Z tego co wiem, niektóre ogarnięte ekipy parkieciarskiej potrafią sobie poradzić z położeniem takiej deski (choć jest przy tym trochę roboty). Jeśli to jest Merbau to rozumiem że decha jest do wykończenia na miejscu i do zeszlifowania. Więc tym bardziej powinno się odratować deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 26.12.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 są to gotowce z olejowoskiem?zaproś parkieciarza do oceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 27.12.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Czy na pewno miał miejsce dobry montaż? Czy z parkieciarzem związałeś się umową, która przewidywała gwarancję. Możesz na jej podstawie dopominać się jakiegoś działania, bo z tego co rozumiem to sam parkiet był dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 28.12.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 No to źle zrozumiałeśDeska nie jest jeszcze położona,więc wina parkieciarza tu żadnaWg mnie wygięła się w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.12.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 No to Norma dotycząca desek zezwala na pewne w ramach tolerancji wymiarowych skrzywienia, wygięcia, szerokości, grubości i długości. Poza tym mogło być w pomieszczeniu zbyt sucho lub zbyt wilgotno. Nie znasz wilgotności desek w momencie dostawy. Jeżeli miały np. 12% wilgotności a umieściłeś je w pomieszczeniu z wilgotnością 40% lub mniej, to się powyginały jeszcze bardziej. Mogło tez być i odwrotnie. Niestety drewno żyje i po "śmierci". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts