Idol 21.12.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam Borykam się z niemałym problemem związanym z brakiem wentylacji w łazience i kuchni i chciałbym poprosić o poradę. Dom kupiłem w stanie surowym więc proszę nie pytać gdzie był projektant jak budowali Chciałbym rozwiązać ten problem w miare tanio i sprawnie. Łazienka 4 m2 z oknem , nad oknem pociągnałem kabelek do wentylatora - planowałem zamontować wyciąg mechaniczny tzn wentylator włączany światłem oraz z możliwością włączenia samodzielnego.Dodam,że zrobiony jest wywietrznik kanalizacji po drugiej stronie na przeciwko okna z wyjściem ponad dach Na górze łazienki ( poddasze użytkowe ogrzewane ) znajdować się będzie garderoba z małym grzejniczkiem W sąsiadującym pomieszczeniu znajduję się kuchnia. Moje pytanie brzmi , czy można przebić się przez mur kratką poziomo, jeśli tak co ze skroplinami które będą się tworzyły przy różnicy temepratur ( gdzieś czytałem,żeby zrobić nachylenie kanału na zewnatrz budynku ) Czy lepiej ciągnąć instalacje w górę przebijając się przez strop i dach na zewnątrz, ale czy tam również nie będzie skraplać się woda i wpadać do środka ? Poniżej projekt parteru i poddasza . Dziękuje za pomoc, sprawa pilna bo wszystko w trakcie wieszania sufitów http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=341194&d=1450700619&thumb=1&stc=1 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=341195&d=1450700668&thumb=1&stc=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 21.12.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 No to co napisałeś to nie jest rozwiązanie problemu. Chcesz zrobić wentylacje czy wstawić wentylator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idol 22.12.2015 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Powiem tak, chce aby para wodna wytworzona w łazience i kuchni wydostawała się na zewnątrz aby pozbyć się ewentualnej wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 22.12.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Mam to sprawdzone na własnych ścianach. Nie zda to egzaminu na dłuższą metę. Ale jeśli się upierasz to zrób to na osobnych kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idol 22.12.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Ok,to pytanie zasadnicze to jak tą wentylację wykonać w obecnych warunkach, czyli kratka w ścianie pod kątem na zewnątrz w ścianie, czy kratka w suficie i ciągnąć wszystko ponad dach?Jak rozwiązać problem ewentualnych skroplin występujących z różnic temperatur , tutaj pomyślałem o nachyleniu przewodu poziomego ( w ścianie ) na zewnatrz budynku, tylko co z elewacjąJeśli ciągnąć kanał ponad dach, czy kominek wentylacyjny ocieplony wystarczy ?Nie chce bardzo zabierać na poddaszu miejsca na rure, czy można zastosować płaską na ścianie poddasza i pożniej przejsciowką okrągła na kominek wentylacyjny ? Jeśli tak jaka powinna być szerokość tego kanału płaskiego ?Czy zastosowanie wentylatorka w kratce jest dobrym pomysłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krum 23.12.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Robiąc to tak "prowizorycznie" możesz jak chcesz. Ja bym puścił do góry izolowanym kanałem. Zastanów się czego chcesz i czego oczejesz. Tanio, nie kosztem miejsca.... tak się nie da nic zrobić już nie wspominając o "wentylacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts