Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak Wwentylacja w łazience i kuchni bez komina

Recommended Posts

Witam

Borykam się z niemałym problemem związanym z brakiem wentylacji w łazience i kuchni i chciałbym poprosić o poradę.

Dom kupiłem w stanie surowym więc proszę nie pytać gdzie był projektant jak budowali :)

Chciałbym rozwiązać ten problem w miare tanio i sprawnie.

Łazienka 4 m2 z oknem , nad oknem pociągnałem kabelek do wentylatora - planowałem zamontować wyciąg mechaniczny tzn wentylator włączany światłem oraz z możliwością włączenia samodzielnego.Dodam,że zrobiony jest wywietrznik kanalizacji po drugiej stronie na przeciwko okna z wyjściem ponad dach

Na górze łazienki ( poddasze użytkowe ogrzewane ) znajdować się będzie garderoba z małym grzejniczkiem

W sąsiadującym pomieszczeniu znajduję się kuchnia.

Moje pytanie brzmi , czy można przebić się przez mur kratką poziomo, jeśli tak co ze skroplinami które będą się tworzyły przy różnicy temepratur ( gdzieś czytałem,żeby zrobić nachylenie kanału na zewnatrz budynku )

Czy lepiej ciągnąć instalacje w górę przebijając się przez strop i dach na zewnątrz, ale czy tam również nie będzie skraplać się woda i wpadać do środka ?

Poniżej projekt parteru i poddasza .

Dziękuje za pomoc, sprawa pilna bo wszystko w trakcie wieszania sufitów

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=341194&d=1450700619&thumb=1&stc=1

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=341195&d=1450700668&thumb=1&stc=1

parter.jpg

poddasze.jpg

Ok,to pytanie zasadnicze to jak tą wentylację wykonać w obecnych warunkach, czyli kratka w ścianie pod kątem na zewnątrz w ścianie, czy kratka w suficie i ciągnąć wszystko ponad dach?

Jak rozwiązać problem ewentualnych skroplin występujących z różnic temperatur , tutaj pomyślałem o nachyleniu przewodu poziomego ( w ścianie ) na zewnatrz budynku, tylko co z elewacją

Jeśli ciągnąć kanał ponad dach, czy kominek wentylacyjny ocieplony wystarczy ?

Nie chce bardzo zabierać na poddaszu miejsca na rure, czy można zastosować płaską na ścianie poddasza i pożniej przejsciowką okrągła na kominek wentylacyjny ? Jeśli tak jaka powinna być szerokość tego kanału płaskiego ?

Czy zastosowanie wentylatorka w kratce jest dobrym pomysłem ?