tomaszkoo 21.12.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Planuje dobudowe wiaty do istniejącej już ściany domu. Sam dach. Długość praktycznie na całą ścianę tzn ok 8m, szerokość 3m bo tyle mam do granicy działki, strona północna. Sciana 4 warstwowa (3 warstwy suporex z 5cm styropianem w srodku + docieplenie z zewnątrz). Pierwsze, najwazniejsze pytanie to czy montaż kołkami do ściany nośnej nie wplywa negatywnie na docieplenie domu i w miejscach montażu nie tworzą się mostki cieplne?Drugie to aspekt prawny, czy konstrukcja taka jest mozliwa tzn dobudowa przy granicy działki stale zwiazana z domem. Jako oddzielna konstrukcja wiem, że jest ok. Oba pyt sprowadzają się do tego czy lepiej stawiać samodzielną wiate czy tez montować ja do ściany domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.12.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Powieszenie zadaszenia na domu wymaga pozwolenia na rozbudowę budynku. Postawienie samodzielnej konstrukcji na zgłoszenie, ale nie przy granicy. Wg mnie przy granicy w zgodzie z prawem tego nie postawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkoo 21.12.2015 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Jako oddzielna konstrukcja w kilku miejscach czytałem, że nie ma problemu ani ze zgłoszeniem - nie trzeba, ani z granicą działki, np: http://m.zbudujmydom.pl/index.php?page=wiata-garazowa-alternatywa-dla-garazu-wolno-stojacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts