Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia podłogówki porada mile widziana

songoku_xxx

Recommended Posts

Może znaczenie ma też fakt, że nie grzeje jednego pomieszczenia sąsiadującego z łazienką. Ściana dzieląca ma ok 22 st. a ściana z korytarzem 23.5. Co ciekawe sciana zewnętrzna ma 22.5. Sam juz nie wiem :)
to chyba tu jest problem. Ta Ściana pochłania energię i dlatego nie mozesz nagrzac pomieszczenia. Gdybyś miał grzejnik to nie byłoby problemu, z tym, że sporo energii byłoby tracone.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś rano włączyłem ogranicznik temp wylewki, wiec nie powinna mieć więcej jak 29. Przez cały dzień temp w łazience spadła o 0.2 stopnia. Zmierzyłem temp płytek takim termometrem dla dzieci i wychodzi 27.5 czyli tak jak powinno być zakładając ogranicznik w wylewke na 29. Może znaczenie ma też fakt, że nie grzeje jednego pomieszczenia sąsiadującego z łazienką. Ściana dzieląca ma ok 22 st. a ściana z korytarzem 23.5. Co ciekawe sciana zewnętrzna ma 22.5. Sam juz nie wiem :)
a ten dom to ma jakieś ocieplenie...?,zaskakujący jest już sam fakt że przy obecnych temperaturach zewnętrznych wylewki mają 28* dla wewnętrznej ok 23*...

Być może tu lezy przyczyna. W tym pomieszczeniu jest ok. 16.5 stopnia. Wszystkie ściany mają podobną temp. Oprócz właśnie tej granicznej z łazienką, która ma ok 20. Nawet zawnetrzna ale w pobliżu rogu z łazienką ( w odległości ok 70 cm.) ma temp ok 18. Może zagadka się rozwiązała :)

Swoją drogą to masz do mnie kilka kilometrów. Zapraszam kiedyś na jakies piwko w tej kotłowni. Heh

Swoją drogą to masz do mnie kilka kilometrów. Zapraszam kiedyś na jakies piwko w tej kotłowni. Heh

Ooo, faktycznie, nie zauważyłem :D i chętnie z zaproszenia skorzystam :yes: choć na razie jeszcze buduję.

Wracając do tematu, spróbuj ta ścianę ocieplić jakimś styropianem od strony tego pomieszczenia, tak prowizorycznie.

A ile być chciał mistrzuniu zeby ściana wewnętrzna miała skoro po jednej stronie jest 24(łazienka)a po drugiej 21 (korytarz). No mi te 23.5 pasuje idealnie. Boże drogi widzisz a nie grzmisz...

Sławek ściany ocieplac nie będę bo to pokój jest juz ma gotowo zrobiony. Aktualnie służy za graciarnie wiec stwierdziłem, że nie będę go jakoś specjalnie grzal. Ano takie plusy tego sterowania, że można sobie pstryknac i wyłączyć pokój ;)

Może go włącze na jakieś 18-19 chociaż. Zobaczę.

A z tym wychladzaniem wylewki to sobie przypomniałem, że mogę ustawić tez na sterownikach minimalna temp. Może ustawie na 21 powiedzmy to jak się schłodzi to pompa przepychnie tyle aby podnieść do 21 i nie bedze trzeba podnosić danego pomieszczenia od zera. Co myślisz?

A ile być chciał mistrzuniu zeby ściana wewnętrzna miała skoro po jednej stronie jest 24(łazienka)a po drugiej 21 (korytarz). No mi te 23.5 pasuje idealnie. Boże drogi widzisz a nie grzmisz...

A to przepraszam, myślałem, że chcesz problem rozwiązać całkowicie i znaleźć dokładną przyczynę. Ale skoro jest ok i Ci pasuje, to jak dla mnie temat uważam za zamknięty.

A z tym styropianem, to miałem na myśli tylko przystawienie go do ściany i przytrzymanie jakimiś gratami bez demolki. No ale jest juz ok, to nie ma co sobie głowy zawracać.

Wesołych Świąt :)

A to przepraszam, myślałem, że chcesz problem rozwiązać całkowicie i znaleźć dokładną przyczynę. Ale skoro jest ok i Ci pasuje, to jak dla mnie temat uważam za zamknięty.

A z tym styropianem, to miałem na myśli tylko przystawienie go do ściany i przytrzymanie jakimiś gratami bez demolki. No ale jest juz ok, to nie ma co sobie głowy zawracać.

Wesołych Świąt :)

To pewnie było do mnie adresowane tyle że nasz" mistrzunio" nie wie jak dodać cytat...

Ale jak to się mówi " moje jest najmojsze " więc niech sobie dalej tkwi w tym przekonaniu...

Wesołych Świąt...:)

No to mi pojechałeś straszliwie jasiu. Tak to bylo do Ciebie i prośba abyś więcej nie zabierał głosu skoro nie masz nic do powiedzenia a dodatkowo problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego. Bosh jak ja nienawidzę takich lamusów.

Sławek chętnie posłucham i podyskutuje jeśli masz czas i jeszcze ochotę :)

Wesołych Świąt również!

• 3 weeks później...

i jeszcze mała obserwacja. Jestem w stanie bez problemu rozgrzać płytki w łazience do 31,5 st. C czyli wylewka ok 33 - 34 st. a mimo to w łazience nie będzie więcej niż 24 stopnie. Nie sądzę aby to była wina podłogówki.

Obstawiam zbyt szybką "ucieczkę" tego ciepła. Próbowałem również nieco przymknąć wentylację łazienki na anemostatacie (mam wentylację mechaniczną) ale skutkuje to zbytnią wilgotnością bo nawiew jest w pralni, która również jest intensywnie użytkowana przy małym dziecku.

Kurde i tak źle i tak niedobrze... Grr

Taka różnica temp między podłogą a temp pomieszczenia, wskazuje jednoznacznie na zbyt słabą izolację pomieszczenia.

Innym problemem, choć mało to prawdopodobne, może być zbyt mała powierzchnia grzejnika (podłogi) w stosunku do kubatury. Ale to powinien pokazać już projekt OP.

noc ja stawiam jednak na wentylację.

Przed chwilą wstawiłem do łazienki niańkę elektroniczną, która mierzy temperaturę i wilgotność w pomieszczeniu. Aktualnie pokazuje 51% i 23 stopnie.

Aktualnie podłogówka chodzi z ograniczeniem temp. wylewki. Podłoga ma teraz 27,5 (widocznie ogrzewanie nie chodzi na maxa - więc zwiększę temperaturę na termostacie w łazience).

Skręciłem prawie na maxa anemostat w łzience (wywiewny). Zobaczymy jakie to będzie miało przełożenie na temperaturę.

Mam wrażenie, że to wina wentylacji. Pozakręcałem dość mocno anemostaty w domu aby nie mieć przesuszonego powietrza (celuję w ok. 50% bo to dla nas optimum), zostawiłem tylko tą parę w łazience i pralni.

Chyba po prostu przejęły cały przepływ powietrza i za duża jest tam wymiana. Niestety wentylacji już nie mogę na pokrętle zmniejszyć bo już jest na minimum. Wyłączać też jej nie chcę bo już w te duże mrozy testowałem tą drogę i po kilku godzinach zaczyna mi się skraplać rosa na szybach (zgodnie z logiką, tu jest wszystko w porządku) - musi być włączona choćby na minimum.

Oczywiście zakręcając te w pralni/łazience też zmniejszę wymianę bo podniosę spręż i wiatrak będzie musiał się choć trochę poddać :)

Zobaczymy co ten test przyniesie :-)

Na jakie dane z projektu mam zwrócić uwagę? Przyjęte straty oraz moc podłogówki dla tego pomieszczenia?

wklejam część projektu

szczegóły pomieszczenia 10 (łazienka)

pomieszczenie 10.jpg

i ogólnie pomieszczenia:

wyniki pomieszczeń.jpg

widzę teraz, że dla tego pomieszczenia założone jest 272 W z grzejnika "drabinki" może tutaj też jest trochę problemu bo mam grzejnik dość mały (75x50 cm), który jest zasilany wodą o temp 38 st. C (ten sam obieg co podłogówka)

Ciekawy jestem czy ile watów z takiego grzejnika uzyskuję. Wg danych producenta ma 449W jednak podawane to jest na bank dla innej temp zasilenia.

Edytowane przez songoku_xxx
dopisek