Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum.

Przygotowuję się zakupu projektu. Ponieważ chcę aby w domu było ogrzewanie podłogowe i wentylacja mechaniczna zacząłem się zastanawiać czy kupować dodatkowy projekt tych instalacji. Firmy wykonujące proponują "za darmo" projekt przy zamówieniu wykonania instalacji. W takiej sytuacji czy warto wydawać te 150-250 złoty na projekty tych instalacji skoro mogę je mieć od wykonawcy?

Pozdrawiam,

Wojtek

Jeśli przed złożeniem zgłoszenia lub wniosku o pozwolenie na budowę będziesz już zdecydowany na wykonawcę instalacji i dostaniesz od niego projekt podpisany przez uprawnionego projektanta, to oczywiście nie ma sensu kupować innego. Zwykle jednak składa się w starostwie jakikolwiek projekt instalacji, a potem i tak wykonawca robi swój (albo, jak wskazuje praktyka, kładzie instalacje bez "oficjalnego" projektu).

To w takim wypadku po co w ogóle to kupować te dodatkowe projekty? Składam do pozwolenia najprostszą wersję a instalacje robię jak chcę.

Tylko jak potem wygląda odbiór? Czy nadzór się to tego nie przyczepi, że w projekcie było wentylacja grawitacyjna a jest mechaniczna? Albo brak grzejników pod oknami?

Pozdrawiam

i ja tak zrobiłem ;) (nikogo nie interesuje, czy masz kaloryfery, czy też podłogówkę; nikt nie będzie sprawdzał czy gniazdka się zgadzają, czy elektryka jest zgodnie z projektem, etc)

jedyny wyjątek - rekuperacja. Jeżeli chcesz mieć rekuperację, to musisz złożyć projekt z reku (byle jaki - oby było, potem i tak nikt nie sprwadzi, czy masz reku zgodnie z projektem,czy trochę inaczej). Czemu ? Bo przestanie Ci się zgadzać ilość kominów i pionów wentylacyjnych nie dostaniesz odbioru od kominiarza.

i ja tak zrobiłem ;) (nikogo nie interesuje, czy masz kaloryfery, czy też podłogówkę; nikt nie będzie sprawdzał czy gniazdka się zgadzają, czy elektryka jest zgodnie z projektem, etc)

jedyny wyjątek - rekuperacja. Jeżeli chcesz mieć rekuperację, to musisz złożyć projekt z reku (byle jaki - oby było, potem i tak nikt nie sprwadzi, czy masz reku zgodnie z projektem,czy trochę inaczej). Czemu ? Bo przestanie Ci się zgadzać ilość kominów i pionów wentylacyjnych nie dostaniesz odbioru od kominiarza.

Nieprawda, można to załatwić wpisem kierbuda w dzienniku budowy.

Dzięki za odpowiedź.

Z tego wynika, że potrzebuję tylko projektu wentylacji mechanicznej do pozwolenia na budowę. Dobrze rozumuję?

Ogrzewanie i ilość gniazdek kierbud załatwi wpisem w dziennik. Tak?

Pozdrawiam

Biuro architektoniczne ma przygotowany projekt "szablonowo". Narzuci z góry rodzaj przewodów, rekuperatora i wg. tego ustali wydajność instalacji.

Wykonawca sporządzi projekt pod siebie i materiały na których pracuje.

Wykonawca po zakończeniu prac sporządzi projekt powykonawczy, jeżeli coś zmieni się w konecpcji montażu i zrobi to za darmo.

Zdecydowanie brałbym projekt wykonawcy. :)

ja zamuwilam projekt indywidualny w ktorym mam juz instalacje i wentylacje ale jako dodatkowo .Instalacje elekryczna jest podstawowa tyle ile powinno byc w danym domu na dany metrazgniazdek i zgodnie z zasadami bespieczenstwa reszte gniazdek np.w podlodze zamawiam u elektryka i tak samomjest w wodno-kanalizacyjna musi byc tylke ile masz odplywow ale jak w miedzy czasie zmiesz zdanie i z jednego zlewu chcesz 2 lub 2 zmywarki umawiasz sie hydraulikiem a sam projekt to musi miec podstawowe tak mi przynajmniej moj architekt wytlumaczyl.