masterkiller 21.12.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Witam, Na wstępie chciałem się przywitać jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum.Przygotowuję się zakupu projektu. Ponieważ chcę aby w domu było ogrzewanie podłogowe i wentylacja mechaniczna zacząłem się zastanawiać czy kupować dodatkowy projekt tych instalacji. Firmy wykonujące proponują "za darmo" projekt przy zamówieniu wykonania instalacji. W takiej sytuacji czy warto wydawać te 150-250 złoty na projekty tych instalacji skoro mogę je mieć od wykonawcy? Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 22.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Jeśli przed złożeniem zgłoszenia lub wniosku o pozwolenie na budowę będziesz już zdecydowany na wykonawcę instalacji i dostaniesz od niego projekt podpisany przez uprawnionego projektanta, to oczywiście nie ma sensu kupować innego. Zwykle jednak składa się w starostwie jakikolwiek projekt instalacji, a potem i tak wykonawca robi swój (albo, jak wskazuje praktyka, kładzie instalacje bez "oficjalnego" projektu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterkiller 22.12.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 To w takim wypadku po co w ogóle to kupować te dodatkowe projekty? Składam do pozwolenia najprostszą wersję a instalacje robię jak chcę.Tylko jak potem wygląda odbiór? Czy nadzór się to tego nie przyczepi, że w projekcie było wentylacja grawitacyjna a jest mechaniczna? Albo brak grzejników pod oknami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 22.12.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 i ja tak zrobiłem (nikogo nie interesuje, czy masz kaloryfery, czy też podłogówkę; nikt nie będzie sprawdzał czy gniazdka się zgadzają, czy elektryka jest zgodnie z projektem, etc) jedyny wyjątek - rekuperacja. Jeżeli chcesz mieć rekuperację, to musisz złożyć projekt z reku (byle jaki - oby było, potem i tak nikt nie sprwadzi, czy masz reku zgodnie z projektem,czy trochę inaczej). Czemu ? Bo przestanie Ci się zgadzać ilość kominów i pionów wentylacyjnych nie dostaniesz odbioru od kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 22.12.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 i ja tak zrobiłem (nikogo nie interesuje, czy masz kaloryfery, czy też podłogówkę; nikt nie będzie sprawdzał czy gniazdka się zgadzają, czy elektryka jest zgodnie z projektem, etc) jedyny wyjątek - rekuperacja. Jeżeli chcesz mieć rekuperację, to musisz złożyć projekt z reku (byle jaki - oby było, potem i tak nikt nie sprwadzi, czy masz reku zgodnie z projektem,czy trochę inaczej). Czemu ? Bo przestanie Ci się zgadzać ilość kominów i pionów wentylacyjnych nie dostaniesz odbioru od kominiarza. Nieprawda, można to załatwić wpisem kierbuda w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 22.12.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Nieprawda 2x (przynajmniej u mnie): Nie składa się projektów elektrycznych, hydraulicznych itp (tzw. branżowych) do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 22.12.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Z tego co wiem, to kier-bud nie moze zmienic wentylacji grawitacyjnej na rekuperacje swoim podpisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterkiller 23.12.2015 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź.Z tego wynika, że potrzebuję tylko projektu wentylacji mechanicznej do pozwolenia na budowę. Dobrze rozumuję?Ogrzewanie i ilość gniazdek kierbud załatwi wpisem w dziennik. Tak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 28.12.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 U mnie nie było tez problemu ze zmiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 28.12.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Biuro architektoniczne ma przygotowany projekt "szablonowo". Narzuci z góry rodzaj przewodów, rekuperatora i wg. tego ustali wydajność instalacji. Wykonawca sporządzi projekt pod siebie i materiały na których pracuje. Wykonawca po zakończeniu prac sporządzi projekt powykonawczy, jeżeli coś zmieni się w konecpcji montażu i zrobi to za darmo. Zdecydowanie brałbym projekt wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcia12345 28.12.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 ja zamuwilam projekt indywidualny w ktorym mam juz instalacje i wentylacje ale jako dodatkowo .Instalacje elekryczna jest podstawowa tyle ile powinno byc w danym domu na dany metrazgniazdek i zgodnie z zasadami bespieczenstwa reszte gniazdek np.w podlodze zamawiam u elektryka i tak samomjest w wodno-kanalizacyjna musi byc tylke ile masz odplywow ale jak w miedzy czasie zmiesz zdanie i z jednego zlewu chcesz 2 lub 2 zmywarki umawiasz sie hydraulikiem a sam projekt to musi miec podstawowe tak mi przynajmniej moj architekt wytlumaczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts