byczeeek 22.12.2015 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam. Forum przeglądam od dawna,jednak mój pierwszy post. Dziś przypadkiem na forum wyczytałem że nadproża protherm kładzie się na sztorc a u mnie na budowie wszystkie położyli na płasko,a góra wyrównana ceglą lub pustakiem. Nie wiem co mam teraz zrobić, jestem załamany. W hurtowni mówiono mi że montuje się je na leżąco,majster też tak mówił. Dodam że dom mam na etapie deskowania dachu. Co w tej sytuacji teraz zrobić? KB to tylko figurant nic go nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 22.12.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Są dwa rodzaje nadproży Porotherm: pełne i płaskie. Pełne są na wysokość pustaków porotherm, montuje się je na zaprawę i nie wymagają nadbudowywania cegłami. Jest to jednak droższe rozwiązanie i nie zawsze ma sens, bo np. otwór drzwiowy/okienny jest tak zaprojektowany, że wypada w połowie wysokości pustaka... Na pewno jest jednak wygodniejsze, bo daje się np. trzy takie nadproża (są dość cienkie) a pomiędzy nie wrzuca np. wełnę mineralną. Te nadproża "tańsze" rzeczywiście kładzie się na płasko i na nich potem ustawia barierę z cegieł. To bardziej taki pomost na którym się dopiero robi całą nadbudowę Wydaje mi się, że wszystko jest u ciebie OK Wrzuć może jeszcze zdjęcia jak to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 22.12.2015 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć, ale może uda mi się to opisać. Nadproże wygląda tak, z jednej strony jest koloru pustaka z drugiej betonu. Murarz położył je na płasko kolorem cegły w dół, natomiast nad nadprozem idzie warstwa cegieł lub pustaków w zależności jak im pasowały wysokosci otworów. Ściany mam murowane na 25 i wyczytałem gdzieś ze na taką ścianę w każdy otwór powinny iść 3 nadproża ale na sztorc, a u mnie w każdym jest jedno na leząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 takie ? http://d-ale.ppstatic.pl/g2/o/74/c3/0a/24904101_2550_d.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 22.12.2015 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Tak dokładnie takie tylko na tym zdjęciu są 11.5 cm 2szt a u mnie wszędzie jedno ale szerokie na 24 ale tak samo zamontowane. Te cienkie mam na ściankach działowych z12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.12.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 http://d-ale.ppstatic.pl/g2/o/05/29/86/24545093_1170_s.jpegtakie powinno sie montować pionowo, ale jak nad oknem czy drzwiami jest wieniec to może od biedy być też montowane na leżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 22.12.2015 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Nad tym idzie warstwa pustaków i na to strop, w koło stropu jest wieniec, ale co z pietrem gdzie w wystawach nad oknem idzie więcej warstw pustaka, co tu teraz mądrego zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 22.12.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 to w koncu które nadproża masz? te kwadratowe 11,5 sie kładzie na "leżąco" a te wąskie 23,8 na "stojąco" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 22.12.2015 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Te szerokie mam ale wszystkie są na lezaco na ścianie 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 22.12.2015 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Chodzi mi teraz o to ze na dole tak może na biedę zostać bo nad tym jest zaraz strop z wiencem ale co z góra domu gdzie nad tym nie ma już żadnych wiency tylko pustaki i konstrukcja dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.12.2015 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Nie przesadzajmy z wizją z nadzoru budowlanego - wystarczy kierownik budowy. Należy zerknąć do projektu - jak w nim zaprojektowano zbrojenie nadproża - i porównać ze zbrojeniem zastosowanym w prefabrykowanym nadprożu. Ryzyko jest takie, że nadproże się ugnie, a nacisk przeniesie się na okno, co może skutkować różnymi już zjawiskami - zwykle niekorzystnymi. Myślę, że na tym etapie budowy jeszcze to można poprawić Być może wystarczy dołożyć pręty zbrojeniowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 23.12.2015 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 No tak tylko jak te druty tam teraz wsadzić? Kierownik to tylko Figurant i nic go nie interesuje. Co radzicie zzrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 23.12.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 wrzuć skan projektu pokazujący zbrojenie nadproży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 23.12.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Chodzi mi teraz o to ze na dole tak może na biedę zostać bo nad tym jest zaraz strop z wiencem ale co z góra domu gdzie nad tym nie ma już żadnych wiency tylko pustaki i konstrukcja dachu jeżeli na piętrze ściana przenosi tylko swój ciężar to nic nie powinno sie dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 23.12.2015 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 W projekcie nie ma nic o nadprozach. Nie wiem czy to teraz jakoś naprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.12.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Chodzi mi teraz o to ze na dole tak może na biedę zostać bo nad tym jest zaraz strop z wiencem ale co z góra domu gdzie nad tym nie ma już żadnych wiency tylko pustaki i konstrukcja dachu NO nie do końca masz rację bo strop powinien się na czymś opierać z nie udawać że trzyma nadproże. Pół biedy jak układ nośny równoległy do nadproża, gorzej jak ściana nośna dla stropu. Co robić? Posprawdzać po przeliczać co powinno być co jest i wydać wyrok, kto to zrobi - ktoś z uprawnieniami projektowymi -konstruktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 27.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Moim zdaniem nie ma możliwości, żeby taka konstrukcja się nie ugięła pod ciężarem kolejnych pustaków i stropu. Oczywiście można próbować odciążyć fragment fragment ściany powyżej nadproża kombinując np. z układem belek stropowych, ale to trochę "picowanie" problemu. Ja bym to rozebrał i wstawił prawdziwe nadproże, w sposób zgodny ze sztuką budowlaną. Tylko tyle i aż tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 28.12.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Bo widzicie to jest tak. Kiedyś nie było prefabrykowanych nadproży. A stare ekipy nawet nie wiedzą, że takie nadproża należy dozbroić. W tych nadprożach nie ma zbrojenia konstrukcyjnego. Tak dla uspokojenia napiszę, że dużo domów nie wie, że to ma być dozbrojone i stoją. Zapytacie dlaczego? Bo się przyzwyczaiły. To nie jest tak, że się zawali, tak jak koledzy piszą tu się ugnie tam zarysuje, oprze o ramę okna i stoi.Na twoim miejscu w tym momencie bym to poprawił. Wszystko zależy od rozpiętości otworów jakie masz. Jest to do zrobienia a ekipa powinna o tym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 30.12.2015 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Byłem dziś w hurtowni i usłyszałem ze tak wszyscy robią a to że producent nakazuje zakładanie 3 to naciaganie, majstry też mówią ze zawsze tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczeeek 31.12.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 To masz po dwa te małe? Czy te duże na wysoki kant? Ja mam te duże jedno na lezaco i na to pełna cegła po długości tak myślałem żeby wykuc po długości ta jedna cegłę i tam wsunac nadproze 7cm strunbetonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts