Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproźa protherm - problem

Recommended Posts

Witam. Forum przeglądam od dawna,jednak mój pierwszy post. Dziś przypadkiem na forum wyczytałem że nadproża protherm kładzie się na sztorc a u mnie na budowie wszystkie położyli na płasko,a góra wyrównana ceglą lub pustakiem. Nie wiem co mam teraz zrobić, jestem załamany. W hurtowni mówiono mi że montuje się je na leżąco,majster też tak mówił. Dodam że dom mam na etapie deskowania dachu. Co w tej sytuacji teraz zrobić? KB to tylko figurant nic go nie interesuje.

Są dwa rodzaje nadproży Porotherm: pełne i płaskie. Pełne są na wysokość pustaków porotherm, montuje się je na zaprawę i nie wymagają nadbudowywania cegłami. Jest to jednak droższe rozwiązanie i nie zawsze ma sens, bo np. otwór drzwiowy/okienny jest tak zaprojektowany, że wypada w połowie wysokości pustaka... Na pewno jest jednak wygodniejsze, bo daje się np. trzy takie nadproża (są dość cienkie) a pomiędzy nie wrzuca np. wełnę mineralną. Te nadproża "tańsze" rzeczywiście kładzie się na płasko i na nich potem ustawia barierę z cegieł. To bardziej taki pomost na którym się dopiero robi całą nadbudowę :-) Wydaje mi się, że wszystko jest u ciebie OK :) Wrzuć może jeszcze zdjęcia jak to wygląda...

Niestety nie mam możliwości zrobienia zdjęć, ale może uda mi się to opisać. Nadproże wygląda tak, z jednej strony jest koloru pustaka z drugiej betonu. Murarz położył je na płasko kolorem cegły w dół, natomiast nad nadprozem idzie warstwa cegieł lub pustaków w zależności jak im pasowały wysokosci otworów. Ściany mam murowane na 25 i wyczytałem gdzieś ze na taką ścianę w każdy otwór powinny iść 3 nadproża ale na sztorc, a u mnie w każdym jest jedno na leząco

Nie przesadzajmy z wizją z nadzoru budowlanego - wystarczy kierownik budowy. Należy zerknąć do projektu - jak w nim zaprojektowano zbrojenie nadproża - i porównać ze zbrojeniem zastosowanym w prefabrykowanym nadprożu. Ryzyko jest takie, że nadproże się ugnie, a nacisk przeniesie się na okno, co może skutkować różnymi już zjawiskami - zwykle niekorzystnymi. Myślę, że na tym etapie budowy jeszcze to można poprawić Być może wystarczy dołożyć pręty zbrojeniowe ?

Chodzi mi teraz o to ze na dole tak może na biedę zostać bo nad tym jest zaraz strop z wiencem ale co z góra domu gdzie nad tym nie ma już żadnych wiency tylko pustaki i konstrukcja dachu

NO nie do końca masz rację bo strop powinien się na czymś opierać z nie udawać że trzyma nadproże. Pół biedy jak układ nośny równoległy do nadproża, gorzej jak ściana nośna dla stropu.

Co robić? Posprawdzać po przeliczać co powinno być co jest i wydać wyrok, kto to zrobi - ktoś z uprawnieniami projektowymi -konstruktor.

Moim zdaniem nie ma możliwości, żeby taka konstrukcja się nie ugięła pod ciężarem kolejnych pustaków i stropu. Oczywiście można próbować odciążyć fragment fragment ściany powyżej nadproża kombinując np. z układem belek stropowych, ale to trochę "picowanie" problemu. Ja bym to rozebrał i wstawił prawdziwe nadproże, w sposób zgodny ze sztuką budowlaną. Tylko tyle i aż tyle... :)

Bo widzicie to jest tak. Kiedyś nie było prefabrykowanych nadproży. A stare ekipy nawet nie wiedzą, że takie nadproża należy dozbroić. W tych nadprożach nie ma zbrojenia konstrukcyjnego.

Tak dla uspokojenia napiszę, że dużo domów nie wie, że to ma być dozbrojone i stoją. Zapytacie dlaczego? Bo się przyzwyczaiły. To nie jest tak, że się zawali, tak jak koledzy piszą tu się ugnie tam zarysuje, oprze o ramę okna i stoi.

Na twoim miejscu w tym momencie bym to poprawił.

Wszystko zależy od rozpiętości otworów jakie masz. Jest to do zrobienia a ekipa powinna o tym wiedzieć