snajper555 22.12.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Witam. W projekcie domu mam kominek w salonie. Projekt przewiduje rurę napowietrzającą wyprowadzoną na zewnątrz. Mamy pewne obawy i pytania z tym związane:- w jaki sposób taka rura jest wyprowadzana na zewnątrz? Dziura w elewacji? Czy ona jest prowadzona w wulewce czy też w fundamencie?- czy nie jest to skupisko bakterii / owadów / gryzoni, które mogą się dość swobodnie dostawać z zewnątrz do budynku przez tą rurę?- czy są jakieś inne alternatywy, np. napowietrzanie kominka bezpośrednio z salonu, bez tej rury wyprowadzanej na zewnątrz? Jakie są wady i zalety takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.12.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Rura idzie pod chudziakiem, przez ławę i wychodzi parę metrów obok domu, zabezpieczona daszkiem i siatka przeciwko gryzoniom.Spadek ma na zewnątrz, po to, aby ewentualna woda nie płynęła w kierunku domu. Zasilanie kominka powietrzem z salonu, przy coraz szczelniejszych domach to kiepski pomysł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montixe 22.12.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Ja mam fi110 pod chudziakiem (kazałem tak na szybko wypuścić na zewnątrz jak kładli kanalizację przed laniem chudziaka) potem już na spokojnie na zewnątrz budynku dałem redukcję i przejście na profil prostokątny, kanał zakończony kratką w kolorze wykończenia tarasu usytuowany na jego boku, tak że nie rzuca się w oczy (taras wylany z betonu). Wszystko kwestia gustu i wyobraźni, możesz np. wystawić kominek zakończony daszkiem z siatką i ukryć to w gazonach lub innym elemencie architektury ogrodowej ...,albo jeśli nie ma jeszcze elewacji zewnętrznej, to możesz ukryć kanał prostokątny pod styropianem/styrodurem i zakończyć kratką (ze względów estetycznych, dobrze jakby to nie było od frontu budynku) , pomysłów jest wiele. przy wentylacji mechanicznej taki kanał podobno jest obowiązkowy Edytowane 22 Grudnia 2015 przez montixe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts