Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybuch wodomierza co robić

Recommended Posts

dziś mieliśmy poważną awarię w domu

jesteśmy na etapie tynków, nie mamy jeszcze wylewek ani izolacji posadzki

wg relacji ekipy która była na budowie, wodomierz przy odkrecaniu wody wystrzelil w górę a za nim słup wody

z wody korzystali od tygodnia bez problemu

w domu jest mnóstwo wody

mam nadzieję,że woda nie podeszła pod styropian na elewacji bo dom jest już ocieplony :bash:

co mogło być powodem?

hydraulik twierdzi,ze wodociągi założyły wodomierz 0,5 cala na 3/4 cala na instalacji i że pewnie nie dokręcili

ale czy to spowodowałoby takie ciśnienie w instalacji?

jedziemy zrobić zdjęcia, przyjedzie kierownik budowy, na co zwrócić uwagę?

czytam o reduktorach ciśninenia przy wodomierzu, czy to powinno być założone, a jeśli nie było to czy mogło być powodem wystrzelenia?

jeśli tak to przez hydraulika czy pana z wodociągu który zakładał wodomierz?

jestem załamana, jedziemy właśnie wybierać wodę mopami :(

dowiadywałam się o koszt osuszaczy, 40zl za dobę wypozyczenie jednego, nam potrzeba by było około 8

2 tygodnie trwa osuszanie... 5 tysięcy

co do osuszaczy to bawilem sie nimi pare razy

zwroc uwage na pare rzeczy:

- min. temperature pracy. Ja uzywalem takiego od 2 stopni, ale przy temp. w domu 4 stopnie byl problem (za bardzo zamarzal i sie nie rozmrazal podczas pracy)

- pojemnosc zbiornika i czy jest mozliwosc podlaczenia weza. Jak nie ma to co pare h bedziesz musiala jechac i oprozniac zbiornik

- temperatura ... im wyzsza tym lepiej te sprzety dzialaja. Ale ... nie ogrzewaj domu nagrzewnica gazowa bo generuje ona dodatkowa wilgoc w powietrzu

Wspolczuje (dlatego ja sie ciesze, ze licznim mam na zewnatrz domu w studni ... )

1wodomierz przy odkrecaniu wody wystrzelil w górę a za nim słup wody

................

2 hydraulik twierdzi,ze wodociągi założyły wodomierz 0,5 cala na 3/4 cala na instalacji i że pewnie nie dokręcili

1.) W którym miejscu wystrzelił, bo sam jako wodomierz to wątpię

2.) Wodomierz 1/2 cala ma śrubunki 3/4 cala, więc albo zmień hydraulika, albo tego wywal i zatrudnij nowego. Kolejna sprawa. Jakby nie dokręcili, toby woda lała sie cały czas.

czytam o reduktorach ciśninenia przy wodomierzu, czy to powinno być założone,
to by nic nie zmieniło, bo reduktor montuje się za wodomierzem. Przed nie wolno. Czy powinno? zależy jakie masz ciśnienie wody na przyłączu. Jeśli większe niż 4 Bary i na dodatek sa jego skoki to zdecydowanie tak.

Jakie najlepiej ustawić ciśnienie na reduktorze, który jest zamontowany oczywiście za wodomierzem ?
zalezy od instalacji, ale powinno zawierać sie pomiędzy 2,5 a 3 atmosfery. Najlepiej zacząć od 2,5. Jesli stwierdzisz, że masz gdzieś kłopot(prysznic) to zwiększasz ciśnienie.

Zakładam, że instalacja jest wykonana prawidłowo.

Im niższe ciśnienie, tym mniejsze zużycie wody :)

Ogladalismy przylacze z kierownikiem budowy i ani wodomierz ani zadna sruba nie sa uszkodzone,nie pekly, wg niego wyglada to tak jakby nie bylo to dobrze przykrecone przez osobe ktora ten wodomierz zakladala. Wodomierz wystrzelil z bardzo duza sila na kilka metrow- membrana dachowa jest uszkodzona (mamy strop drewniany). Zlozylismy dzis pismo w wodociagach ale tu z kolei mi sie cisnienie podnioslo bo pani najpierw wykrzyczala pytanie czy wodomierz stal w pomieszczeniu kompletnie pustym tak ja oni tego wymagaja, a kiedy uslyszala odpowiedz twierdzaca tonem autorytarnym stwierdzila ze trzeba bylo zalozyc studzienke tak jak bylo na poczatku w warunkach przylacza. (Wolelismy go miec w domu z dwoch powodow - koszt montazu studzienki i obawa przed zamarzaniem, teraz zaluje) Na moje slowa ze to nie ma nic do rzeczy bo wodomierz nie byl dobrze przykrecony zaczela opowiadac jakies historie z d... f

Fakt jest taki ze osoba zakladajaca wodomierz sie bardzo spieszyla, pan zapomnial nawet klucza i go zostawil kolo wodomierza, potem dzwonil do nas bo nie mogl go znalezc. To nie przesadza o przyczynie ale daje nam teraz do myslenia.

Dzis sprawdzilam i w warunkach przylacza bylo pol cala, hydraulik tlumaczy sie ze uzgodnil na miejscu z osoba ktora przyjechala z wodociagow skontrolowac przylacze i ze zawsze robi 3/4. Ciekawe. Zrobie zdjecie w ktorym miejscu sie rozlaczyla instalacja i wrzuce, moze to pomoze zidentyfikowac przyczyne.

Dzis sprawdzilam i w warunkach przylacza bylo pol cala, hydraulik tlumaczy sie ze uzgodnil na miejscu z osoba ktora przyjechala z wodociagow skontrolowac przylacze i ze zawsze robi 3/4. Ciekawe. Zrobie zdjecie w ktorym miejscu sie rozlaczyla instalacja i wrzuce, moze to pomoze zidentyfikowac przyczyne.

W domu powinien być wodomierz DN20 co najmniej js2,5 klasy min R100 – H; R63 – V,

jesli w warunkach masz DN15, to bez problemu możesz dać DN20. Z drugiej strony, wodomierz zakłada i daje za darmo MPWiK. To jest ich własność i takie są przepisy. Jedynie dodatkowe wodomierze zakładamy na własny koszt, a MPWiK je tylko plombuje.

Jak wcześniej pisałem, gdyby był źle przykręcony to woda by leciała na śrubunku.

Daj to zdjęcie

DSCF4443.jpg

druga cześc -ta gorna jest w aucie,maz ją wozi

dyrektor wodociągów juz pojechał, nie wie co się stało ale stwierdził,że to na pewno nie ich wina.

oraz stwierdził ze nic się nie stało bo dom jest w budowie i że chcemy naciagnac wodociągi na koszty osuszania domu

tak wygląda "nic się nie stało"

woda stała połtora dnia, bo nie dalismy rady wszystkiego wybrać w dzien ktory się to stało

Edytowane przez malydomekpodlodzia