Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciepły kominek ? proszę o podpowiedz

karas83

Recommended Posts

Witam , Właśnie podłączyłem mój nowy wkład. Jotul i400 (nie jest duży ale mam nadzieje wystarczy) 13946106411.jpg

nominalna 6KW

Wyposażenie dodatkowe elektryczne sterowanie dopływem powietrza z zewnątrz.

Planuje zabudowę , coś w stylu jak na zdjęciu, Wnęka na drewno po lewej stronie modern-fireplaces.jpg

Wracając do zabudowy. Miejsce przeznaczone na zabudowę wkładu mam o rozmiarach 1000x700 h2450

10660763_10153866413829684_1762093937_n.jpg

Za murkiem po lewej będzie dobudówka na drewno.

Podłoga drewno , wiec na to płyta izolacyjna 50mm , z tego samego przednia ściana , prawa ściana oraz przegroda dekompresyjna (czy jak się to nazywa)

b7b61e6f18bfa5464f68a329e8c86cf47483ddca.jpg 3243345n_1.jpg

Otwory w ścianie po lewej musza być zamurowane , (tutejsze przepisy nie pozwalają )

Zastanawiam się czy na te murowane ściany dać tez 30mm płytę izolacyjna? Nie jest to konieczne.

Teraz pytanie o płyt szamotowych. chciał bym dać do takiej zaizolowanej zabudowy , płyty szamotowe

Chciał bym zebrane tam ciepło odzyskać w nocy (chociarz troche po wygaszeniu ) poprzez DGP.

Jakie płyty szamotowe zastosować grubość? jakość? , ile ? i czy to ma sens? nie mam pojęcia o szamotowych

DGP , turbina , rozprowadzenie w sumie do 60 metrów2 na pietrze.

z góry dziękuje za opinie , porady ,

modern-fireplaces.jpg