morus666 23.12.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Witam. Mam taki problem. Pompa ciepła. Do niej podpięty bufor 300l (mam kominek). Od bufora kilka obiegów grzewczych - na razie 3. 1. Podłogówka, 2. pomieszczenie z dużymi kaloryferami, 3. Ogrzewanie ścienne.Próbuję ustawić pompę tak aby załączała się kiedy ja chcę a nie kiedy jej się podoba bo takie mam wrażenie. Sterowanie pogodowe, 1 czujnik wewnętrzny pomieszczenia.Ustawienia pompy: temperatura pomieszczenia komfort: 21temperatura pomieszczenia eko: 20krzywa 0.4 W sterowniku pompy mam ustawiony program grzewczy. Od 22 do 6 uruchamia się program komfortowy i nagrzewa pomieszczenia do zadanych 21 stopni.oo 6 rano uruchamia się program eko, widzę na wyświetlaczu pompy że temperatura zadana to 20 stopni, widzę że temperatura aktualna pomieszczenia to np 21,2. Pompa jednak załącza się.W sterowniku pompy jest parametr wpływ czujnika pomieszczenia. Nastawa wył lub od 0-20. Kombinowałem z tym na wszystkie sposoby i zachowanie pompy takie same. Następny parametr który widzę w informacjach na sterowniku to temp. zadana bufora i temp rzeczywista. Tu jest rozjazd oczywiście i nie wiem czy tu właśnie nie leży problem bo wydaje mi się że pompa załącza sięaby osiągnąć temperaturę zadaną bufora mimo tego że w pomieszczeniu aktualnie występuje wyższa temperatura od zadanej. Czy jest to możliwe? Czy ja mogę wyłączyć obsługę bufora w sterowniku (jest taka opcja) bez szkód? Ten bufor jako że jest mały jest opróżniany przez pompy obiegowe CO w kilka minut, nawet na bieżąco bo temperatura powrotów z CO jest równa tem powrotu z bufora. Sterowanie CO to sterownik Euroster UNI2. Również pogodowe. Krzywa dobrana tak aby temperatura wymagana zasilania była zawsze taka jak przyjdzie z bufora żeby nie grzać bez sensu i nie mieszać powrotu z zasilaniem mieszaczami. Mieszacze w sumie uruchamiają się tylko jak napalę w kominku i podgrzeje bufor do większej temperatury pompa to Stiebel wpc13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morus666 24.12.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Witam ponownie. Doszedłem co jest nie tak. Mój błąd. Miałem wyłączony czujnik pokojowy w EUROSTER na jednym obiegu i nie wyłączał on pompy CO gdy osiągnięta została zadana temperatura przez co opróżniał bufor na bieżąco.Algorytm tego stibela w przypadku włączonej obsługi bufora działa tak że bufor ma być cały czas naładowany bez względu na temperaturę w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts