Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głębokość drenu rozsączającego oczyszczalnia biologiczna

kiezik

Recommended Posts

Witam. Mam oczyszczalnię biologiczną Traidenis typ NV-a. Użytkowana od 7 miesięcy. Niestety przyszła jesień i poziom wód gruntowych podniósł się(1,3m). Dren odprowadzający oczyszczone ścieki jest zatopiony do połowy. Plan jest aby wykonać przepompownię. Teraz nasuwa się pytanie, na jakiej głębokości położyć nowy dren? Myślałem żeby wykopać rów 80 cm w nim położyć dren i obsypać dookoła żwirem. Tylko czy zimą nie będzie przymarzać? Święta zaraz a tu jak zawsze w ostatnim momencie coś się stanie :(

Witam,

Rozumiem, że wskazany przez Ciebie poziom 1,3m ppt to poziom wód gruntowych????

Jeśli tak to na jakiej głębokości od tzw. poziomu "zero" masz ułożone dreny rozsączające??

Witam. Mam oczyszczalnię biologiczną Traidenis typ NV-a. Użytkowana od 7 miesięcy. Niestety przyszła jesień i poziom wód gruntowych podniósł się(1,3m). Dren odprowadzający oczyszczone ścieki jest zatopiony do połowy. Plan jest aby wykonać przepompownię. Teraz nasuwa się pytanie, na jakiej głębokości położyć nowy dren? Myślałem żeby wykopać rów 80 cm w nim położyć dren i obsypać dookoła żwirem. Tylko czy zimą nie będzie przymarzać? Święta zaraz a tu jak zawsze w ostatnim momencie coś się stanie :(

Tak dokładnie wody gruntowe około 1,3 m może troszkę głębiej. Drenaż tak.jak pisałem zatopiony lekko czyli również mniej więcej.na tej.głębokości. Teren troszkę podmokly niestety. Sąsiad równiez ma od kilku kat oczyszczalnie ale.nie.pamięta na jakiej głębokości drenaż. Mam już zamontowaną studzienke do przepompowni teraz pora na drenaż na jakiej głębokości jak najbliżej powierzchni można.kłaść? Z funduszami krucho dlatego na własną rękę przerabiam. Przepraszam za błędy pisze z telefonu.

Skoro woda gruntowa jest na 1,3 i dren rozsączający jest także na około 1,3 to aby wszystko było zgodnie z przepisami i dodatkowo bezpiecznie dla Ciebie powinieneś ułożyć go 20 cm nad gruntem rodzimym, na jakiejś warstwie żwiru, obsypać do wysokości rury żwir, przykryć to wszystko geowłókniną - najlepiej z płachty (można kupić w sklepach ogrodniczych/rolniczych) - geowłóknina musi być większa niż san nasyp, ona ma to wszystko spiąć aby oczyszczone ścieki nie rozmywały nasypu. Na geowłókninę usypać jakieś 40 cm piasku, na piasek 10-20 cm gruntu rodzimego i będzie pracować to bez problemów, wtedy woda nie będzie Ci straszna. Po pierwsze zrobisz to zgodnie z przepisami czyli 1,5m od najwyższego poziomu wód gruntowych, a po drugie będzie to bezpieczne bo do takiego poziomu raczej Ci się nie podniesie. Skoro i tak będzie robił przepompownię to z kopcem już nie powinno być problemów. Każdy kopiec można naprawdę ładnie zagospodarować, tylko trzeba chcieć.

Poniżej załączam kilka przykładów kopców.

kopiec.jpg kopiec2.jpg kopiec3.jpg kopiec4.jpg kopiec5.jpg

Tak dokładnie wody gruntowe około 1,3 m może troszkę głębiej. Drenaż tak.jak pisałem zatopiony lekko czyli również mniej więcej.na tej.głębokości. Teren troszkę podmokly niestety. Sąsiad równiez ma od kilku kat oczyszczalnie ale.nie.pamięta na jakiej głębokości drenaż. Mam już zamontowaną studzienke do przepompowni teraz pora na drenaż na jakiej głębokości jak najbliżej powierzchni można.kłaść? Z funduszami krucho dlatego na własną rękę przerabiam. Przepraszam za błędy pisze z telefonu.

No nie wiem...

Inaczej to wygląda koło Wrocławia, skąd nadaje ArturStadnik, a inaczej w Białymstoku.

Rzuć okiem na mapkę: http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,fundament_domu_jednorodzinnego,7176

Właśnie to mnie zastanawia. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji co do drenu oczyszczalni biologicznej, wszędzie jest opisane o oczyszczalniach drenażowych. Tu http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/budowa-przydomowej-oczyszczalni-sciekow-z-drenazem-rozsaczajacym,38_9278.html jest opisane, żeby kłaść na głębokości 40 cm. Znalazłem też poradnik jak wykonać taką oczyszczalnię z kopcem i tam jest poruszona ta kwestia : "Ocieplanie instalacji (przeciw zamarzaniu w zimie) nie jest konieczne. Pompa ściekowa po zakończeniu pracy umożliwia cofnięcie się resztek wody pościekowej do osadnika – powietrze w rurze nie ma możliwości zamarznięcia. Również woda pościekowa wypełniająca drenaż zdąży wsiąknąć w piasek zanim zamarznie – ścieki podlegają procesom fermentacji i ich temperatura jest wyższa niż zero stopni." dotyczy on własnie filtra piaskowego (kopca nad ziemią).

Nie ma znaczenia czy to dren od oczyszczalni dreanżowej czy od oczyszczalni "napowietrzanej" - zasada budowy dotycząca układania drenażu rozsączającego jest taka sama.

Zgodzę się z Beja, że strefa przemarzania w okolicach Białegostoku jest niżej bo na poziomie 1,2m a na Dolnym Śląsku 0,8m. W przypadku ścieków i odpowiedniego wsiąkania (czyli dobrych warunków gruntowych) nie powinno być żadnych problemów. U mnie drenaż jest przykryty warstwą 30-40 cm i nigdy to nie zamarzło - to są ścieki a nie sama woda. Wydaję mi się, że te 60 cm kruszywa na drenu powinno spokojnie wystarczyć. Jak bardzo się boisz to obsyp 30 cm żwiru + 30 cm keramzytu i dopiero na to kilkanaście cm gruntu rodzimego aby obsiać jakąś trawą.

Postaram się po przerwie świątecznej zapytać projektantów z okolicy Białegostoku, Łomży, Siedlec jak projektują drenaż w nasypie i dam znać - z tym, że nie prędzej jak po 11 stycznia bo do tego czasu odpoczywamy :) :)

Właśnie to mnie zastanawia. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji co do drenu oczyszczalni biologicznej, wszędzie jest opisane o oczyszczalniach drenażowych. Tu http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/budowa-przydomowej-oczyszczalni-sciekow-z-drenazem-rozsaczajacym,38_9278.html jest opisane, żeby kłaść na głębokości 40 cm. Znalazłem też poradnik jak wykonać taką oczyszczalnię z kopcem i tam jest poruszona ta kwestia : "Ocieplanie instalacji (przeciw zamarzaniu w zimie) nie jest konieczne. Pompa ściekowa po zakończeniu pracy umożliwia cofnięcie się resztek wody pościekowej do osadnika – powietrze w rurze nie ma możliwości zamarznięcia. Również woda pościekowa wypełniająca drenaż zdąży wsiąknąć w piasek zanim zamarznie – ścieki podlegają procesom fermentacji i ich temperatura jest wyższa niż zero stopni." dotyczy on własnie filtra piaskowego (kopca nad ziemią).

Nie ma znaczenia czy to dren od oczyszczalni dreanżowej czy od oczyszczalni "napowietrzanej" - zasada budowy dotycząca układania drenażu rozsączającego jest taka sama.

Zgodzę się z Beja, że strefa przemarzania w okolicach Białegostoku jest niżej bo na poziomie 1,2m a na Dolnym Śląsku 0,8m. W przypadku ścieków i odpowiedniego wsiąkania (czyli dobrych warunków gruntowych) nie powinno być żadnych problemów. U mnie drenaż jest przykryty warstwą 30-40 cm i nigdy to nie zamarzło - to są ścieki a nie sama woda. Wydaję mi się, że te 60 cm kruszywa na drenu powinno spokojnie wystarczyć. Jak bardzo się boisz to obsyp 30 cm żwiru + 30 cm keramzytu i dopiero na to kilkanaście cm gruntu rodzimego aby obsiać jakąś trawą.

Postaram się po przerwie świątecznej zapytać projektantów z okolicy Białegostoku, Łomży, Siedlec jak projektują drenaż w nasypie i dam znać - z tym, że nie prędzej jak po 11 stycznia bo do tego czasu odpoczywamy :) :)

Bardzo dziękuję za zainteresowanie.

• 1 year później...

Witam, okazuje się że litewska oczyszczalnia TRAIDENIS daje 20 lat gwarancji na swoje produkty. Doszukałem się sporo pozytywnych opinii, które chciałbym tutaj zrewidować.

Wysoka efektywność oczyszczalni NV wynika z połączenia dwóch najskuteczniejszych technologii, czyli osadu czynnego i złoża biologicznego. Jednoczesne zastosowanie obu wymienionych technologii pozwoliło wyeliminować ich słabe punkty oraz uzyskać najwyższy stopień oczyszczenia ścieków. W ich budowie wyróżnia się jedynie dwie komory, wewnętrzną (komora napowietrzania) oraz zewnętrzną, pełniącą rolę osadnika wtórnego. Przydomowa oczyszczalnia ścieków pracująca w połączeniu dwóch tlenowych technologii, określana jako hybrydowa, daje gwarancję wysokiej redukcji zanieczyszczeń oraz bezzapachowej pracy– oczyszczalnie ścieków można montować nawet bardzo blisko domu

Tutaj jest karta m.in. NV1 - czy rzeczywiście wystarcza dla 3-4 osób? Jakie minusy?

Edytowane przez Adaxis

Gość Konto usunięte_1*
Kop jak najgłębiej oczywiście w granicach zdrowego rozsądku na dół jak najgrubszy sort żwiru czy nawet jakieś głazy na tym żwir najgrubszy dreny znów 20cm żwir geowłuknina i zasypać , nic nie zamarznie bo bakterie grzeją

Witam, okazuje się że litewska oczyszczalnia TRAIDENIS daje 20 lat gwarancji na swoje produkty. Doszukałem się sporo pozytywnych opinii, które chciałbym tutaj zrewidować.

Tutaj jest karta m.in. NV1 - czy rzeczywiście wystarcza dla 3-4 osób? Jakie minusy?

Ja bym zapytał inaczej, a niby jakie ma plusy ? :)

Dla mnie to kolejny typ rozwiązania, w którym oszczędza się na czym można, a fakt ten zasłania się " ładnie błyszczącą " - czyli długą gwarancją.

Mam w swojej okolicy instalatora oferującego NV i co pewien czas przychodzi do mnie klient i porównuje cenowo oferty, a ja mu tłumaczę, że:

- ja mu oferuję dużą pojemność i rzadsze opróżnianie osadu - czego nie ma NV i trzeba się liczyć z wybieraniem co około 2-3 miesiące, czyli ze 4 razy

żadziej niż w zwykłym szambie - super :/

- ja mu oferuję sterowanie automatyczne - a w NV tego nie znajdziesz - bo pewnie rowerem z jedną przerzutką jeździ się lepiej :) :)

- ja mu oferują oczyszczalnie, które nie są tak "intensywnie zapachowe", po przerwie w dopływie prądu - oj. boli to czasem sąsiadów :)

- ja mu oferuję oczyszczalnie, które można normalnie eksploatować i serwisować, a nie przy każdym opróżnianiu osadu trzeba wyjmować w NV

dyfuzor - a raczej jego namiastkę :)

i pewnie jeszcze wiele innych się by i cech na niekorzyść NV znalazło ...

Podsumowując, jeśli chcesz coś taniego i sądzisz, że gwarancja jest najważniejsza to proszę bardzo. Ja tego nie polecam i przestrzegam, przed

naiwnością w kupowaniu różnych produktów i wiarą, że gwarancja, czy możliwość wymiany w sklepie coś daje. Oczyszczalnia, to nie buty, które

odniesiesz, gdy się podeszwa rozklei. Jeśli coś wygląda podejrzanie i przy okazji jest tańsze - to proste jest coś nie tak i ryzykuj jak chcesz.

Mądry Polak po szkodzie :) :)

Ja bym zapytał inaczej, a niby jakie ma plusy ? :).......

Przymierzałem się już do:

1. Sotralentz Actibloc

2. Wobet-Hydret ZBS-4c

3. Traidenis NV1

1 -ponoć strasznie miękka, 2 -też niewielka, 3 - nazwano hybrydą, więc pomyślałem, że może...

Muszę podjąć decyzję, b. proszę o pomoc w wyborze, pozdrawiam :)

EDIT:

Jest takie zamieszanie z wyborem oczyszczalni, że szczęśliwie Niebo mi się otwiera i kanalizacja do wioski nadciąga... :) Ale jeszcze nie mówię "Amen"

Edytowane przez Adaxis

Przymierzałem się już do:

1. Sotralentz Actibloc

2. Wobet-Hydret ZBS-4c

3. Traidenis NV1

1 -ponoć strasznie miękka, 2 -też niewielka, 3 - nazwano hybrydą, więc pomyślałem, że może...

Muszę podjąć decyzję, b. proszę o pomoc w wyborze, pozdrawiam :)

EDIT:

Jest takie zamieszanie z wyborem oczyszczalni, że szczęśliwie Niebo mi się otwiera i kanalizacja do wioski nadciąga... :) Ale jeszcze nie mówię "Amen"

Przyznam, że to ciekawe podsumowanie 3 typów oczyszczalni, ale to chyba pójście na skróty. Dlatego proponuję, aby te uwagi opisać szerzej. :)

W kwestii " miękkości w Actibloc " to nazwijmy to w uproszczeniu: małą wytrzymałością korpusu - dla mnie to max. głębokość montażu bez stosowania mieszanki z cementem

W kwestii " małej wielkości ZBS-4C " to chyba chodzi o jej małą pojemność ?

W kwestii " hybrydy w NV-1 " to chyba chodziło Ci o dobrą technologię ?

Są to duże uproszczenia dlatego z góry za to przepraszam. Czyli w teorii oczyszczalnia NV-1 ma dla Ciebie korzyści, tj:

- pojemność - jaka jest w NV-1 ?

- pojemność - jaka jest różnica w pojemności pomiędzy NV-1, a ZBS-4C ?

- głębokość montażu - jaka jest max. głębokość montażu liczona w metrach od dna rury dopływowej do terenu w ( nie pisz mi tylko o jakiś KN/m2, bo to mydełko na oczy :) ) ?

- technologia - jaka jest technologia NV-1 ( poproszę w szczegółach ) oraz jakie są jej przewagi w stosunku do SBR, która jest w Actibloc i w ZBS ?

- technologia - dlaczego brak sterowania w NV-1 jest lepszy od jego obecności w Actibloc i ZBS ?

Zobaczymy co znajdziesz :) :)

Edytowane przez WojtekINST