ricardocarlos 23.12.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Witam serdecznie; Mam problem z cieknącym dachem (dach z płyt osb pokryty papą) - w pasie nadrynnowym. Dach przecieka w zasadzie na całej długości pasu nadrynnowego długości ok 8 mb.- występuje kilka przecieków ale tylko w obrębie pasu. Chcąc poradzić sobie z problemem pomalowałem pas nadrynnowy papy renowatorem do papy - widoczne na zdjęciach które załączam, Niestety nie tylko to nie pomogło ale wręcz wyciek się zwiększył. Moje pytanie jest takie czy mogę coś jeszcze zrobić we własnym zakresie żeby zapobiec wyciekom czy też trzeba wzywać ekipę remontową i remontować dach. Dach jest 3 letni. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 23.12.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Zacieka po wszystkiemu szwu. Przed rynną wodę zatrzymywa blacha (Chyba blachę pod papą posmarowaly mastiką?), tam najwięcej moknie płyta warstwowa (to nie są OSB!) Edytowane 23 Grudnia 2015 przez MWer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 23.12.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Trzeba popełnić termozgrzewalny szew od nowa. Od góry do dolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardocarlos 23.12.2015 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Trzeba popełnić termozgrzewalny szew od nowa. Od góry do dolu. Rozumiem że dalsze smarowanie masą renowacyjną papy lub uszczelnianie silikonem dekarskim zakładki papa-obróbka blacharska nic nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 23.12.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Dobrze załatwić szew łatwe i jedyne rozwiązanie. Moim zdaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.12.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Dobrze załatwić szew łatwe i jedyne rozwiązanie. Moim zdaniem.. Papa powinna być równolegle do okapu. A tak prawdopodobnie nawiewa wodę pod pionowy zakład.Leci po pierwszej warstwie, która kończy się przy desce czołowej. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 24.12.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Papa powinna być równolegle do okapu. ... Wiem, ale, moim spojrzeniem, papa leży prostopadle do okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.12.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Wiem, ale, moim spojrzeniem, papa leży prostopadle do okapu? I moim spojrzeniem leży prostopadle do okapu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardocarlos 24.12.2015 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Dziękuję bardzo za wskazówki; Rozumiem że przyczyny przecieku są dwie: 1) Niedogrzana papa na zakładzie - i na tym zakładzie woda dostaję się pod papę, spływa w dół aż dociera do blachy wykończającej krawędź płyty warstwowej. Blacha wodę zatrzymuje a płyta warstwowa przesiąka. 2) Położenie papy prostopadle do okapu dodatkowo pogarsza sytuację - wiatr nawiewa wodę pod pionowy zakład. Aby wyeliminować przeciek należy; 1) Ponownie podgrzać wszystkie zakłady papy po całej długości - aby zgrzew był szczelniejszy. a jeżeli to nie pomoże 2) To chyba pozostanie tylko położyć na istniejącą papę drugą warstwę papy - tym razem zakładem równoległe do okapu. Dodatkowo tylko dodam, że dach jest dwuspadowy (załączam foto). Jeden spad jest na stronę północną (zacienioną) - i tam cieknie, drugi spad jest na stronę południową (nasłonecznioną) - i tam nie cieknie (załączam foto). Obydwa spady robione były w tym samym czasie, z tych samych materiałów i przez tę samą ekipę, Myślę że ekipa po obydwu stronach nie dogrzała dobrze zgrzewu papy - ale od strony południowej (nasłonecznionej) - słońce nagrzewając dach pomogło zwulkanizować zgrzewy papy - przez co utrzymały one szczelność - i dlatego tamta strona nie przecieka - to takie moje przypuszczenie tłumaczące fakt że po jednej stronie spadu cieknie a po drugiej nie. Dodatkowo dowodem na złe dogrzanie papy jest również fakt że parę miesięcy temu miałem przypadek podwinięcia kawałka papy przez wiatr i zawinięcia go na dachu. Znajomy który zaoferował mi pomoc dogrzał zawiniętą papę ponownie do dachu - i papa do tej pory cały czas trzyma. Ale przy okazji stwierdził że na papie nie było śladów wcześniejszego grzania - tak jakby ekipa pierwotnie montująca papę zupełnie ominęła to miejsce i go nie dogrzała. Akurat miało to miejsce na tej stronie dachu na której nie cieknie - ale świadczy to moim zdaniem o tym jak mało uwagi przyłożyła ekipa do prawidłowego zgrzania papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 25.12.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Masz Ty w ogóle papę podkładową na tym dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts