krsto33 23.12.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Witam wszystkich forumowiczów, Mieszkam w domu z lat 30. Dom ceglany o wymiarach 14x9m, z dwuspadowym dachem pokrytym eternitem. (kiedyś był to dach papowy) osadzony na ściankach kolankowych bez wieńca, tylko murłata. Strop z belek drewnianych. Postanowiłem zmienić dach ze względu na zły stan, i pokrycia i w znacznym stopniu więźby. W zamyśle mam obalenie/obniżenie ścianek kolankowych i zbudowanie nowej więźby lecz z większym kątem. W związku z tym mam pytanie czy mogę osadzić dach bez wieńca tak jak stary, czy muszę zalewać do okoła wieniec. Podaje link zdjęcia podobnego domu dla zarysu Pytanie tylko i wyłącznie do względnego oszacowania kosztów. http://cudownagdynia.pl/dzielnicegdyni/wielki-kack-dzielnica-z-tozsamoscia/attachment/20130429_101435/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWer 23.12.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) W ceglanym domie wieniec można zamienić zbrojeniem górnych trzech rządów w szwach, siatką zbrojeniową.Może tam tak i jest zrobione? Ja bym nie obniżał... Edytowane 23 Grudnia 2015 przez MWer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krsto33 23.12.2015 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, Niestety nie ma zbrojenia murłata leży na samym murze. Co do obniżenia, z jednej strony wysokie poddasze z mozliwoscia adaptacji, z drugiej strony wysoki mur i dwuspadowy dach ze zwiększonym kątem i robi się ogromny dom Pozdrawiam i Wesołych Świąt Czekam na inne opinie Edytowane 23 Grudnia 2015 przez krsto33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 23.12.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Skoro było bez wieńca. To pewnie można zrobić bez wieńca i obniżyć ściankę kolankową. Ale ogólnie to sądzę, że projektant który będzie przygotowywał projekt raczej uzna że jest konieczny wieniec (szczególnie przy lekkim dachu np. blacha). Bo tak się robi współcześnie. Edytowane 23 Grudnia 2015 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.12.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Też zrobiłbym z wieńcem bo większa wichura może zabrać dach do sąsiada, zwłaszcza lekki z blaszanym pokryciem. Łaty do krokwi dobrze jest mocować metalowymi łącznikami z blachy perforowanej. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.12.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Stary dom wieniec wydaje się konieczny bo wzmocni ściany i ustabilizuje więźbę. Koszt wieńca przy remoncie o takim zakresie jest znikomy. Na taki remont niezbędny projekt i pozwolenie na budowę więc o wszystkim zadecyduje projektant. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krsto33 04.01.2016 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts