Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach, wieniec czy nie?

krsto33

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Mieszkam w domu z lat 30. Dom ceglany o wymiarach 14x9m, z dwuspadowym dachem pokrytym eternitem. (kiedyś był to dach papowy)

osadzony na ściankach kolankowych bez wieńca, tylko murłata. Strop z belek drewnianych.

Postanowiłem zmienić dach ze względu na zły stan, i pokrycia i w znacznym stopniu więźby.

W zamyśle mam obalenie/obniżenie ścianek kolankowych i zbudowanie nowej więźby lecz z większym kątem. W związku z tym mam pytanie czy mogę osadzić dach bez wieńca tak jak stary, czy muszę zalewać do okoła wieniec. Podaje link zdjęcia podobnego domu dla zarysu :)

Pytanie tylko i wyłącznie do względnego oszacowania kosztów.

http://cudownagdynia.pl/dzielnicegdyni/wielki-kack-dzielnica-z-tozsamoscia/attachment/20130429_101435/

Dzięki za odpowiedź,

Niestety nie ma zbrojenia murłata leży na samym murze. Co do obniżenia, z jednej strony wysokie poddasze z mozliwoscia adaptacji, z drugiej strony wysoki mur i dwuspadowy dach ze zwiększonym kątem i robi się ogromny dom :)

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)

Czekam na inne opinie :p

Edytowane przez krsto33

Skoro było bez wieńca. To pewnie można zrobić bez wieńca i obniżyć ściankę kolankową.

Ale ogólnie to sądzę, że projektant który będzie przygotowywał projekt raczej uzna że jest konieczny wieniec (szczególnie przy lekkim dachu np. blacha). Bo tak się robi współcześnie.

Edytowane przez wojtusp

Stary dom wieniec wydaje się konieczny bo wzmocni ściany i ustabilizuje więźbę. Koszt wieńca przy remoncie o takim zakresie jest znikomy. Na taki remont niezbędny projekt i pozwolenie na budowę więc o wszystkim zadecyduje projektant. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...