Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana projektu budowlanego wraz ze zmianą WZ na MPZP

Recommended Posts

Witam,

Mam wydane Warunki Zabudowy na podstawie których mogę m.in.:

- wykonać wjazd z drogi A

- podpierać balkony i wykusz filarami

oraz nie mogę:

- wybudować piwnicy (max 2 kondygnacje, parter i poddasze użytkowe)

Lada moment ma ukazać się Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego, którego zapisy będą pozwalały:

- wybudować piwnicę

ale nie pozwolą na:

- wykonanie wjazdu z drogi A (będzie możliwość jedynie z drogi B)

- podpieranie balkonów i wykuszu filarami

Chciałbym móc:

- wykonać wjazd z drogi A

- podpierać balkony i wykusz filarami

- wybudować piwnicę

W tym momencie kompletuję dokumenty do pozwolenia na budowę na podstawie jeszcze obowiązujących Warunków Zabudowy.

Zgodnie z zapisami WZ projekt domu nie będzie posiadał podpiwniczenia. Czy po otrzymaniu pozwolenia na budowę i późniejszym pojawieniu się MPZP mam szansę na dorobienie tej piwnicy nie tracąc pozostałych punktów na których mi zależy?

Podsumowując

Czy mogę złożyć projekt zastępczy z piwnicą, na którą będzie pozwalał nowy MPZP i czy muszę ten projekt dostosować w pełni do MPZP (usunąć filary, obrócić dom w stronę drogi B i z niej wykonać wjazd), czy tylko wprowadzana zmiana (podpiwniczenie) musi odpowiadać obowiązującym przepisom?

Czy da się z tego jakoś sprytnie wyjść?

Korzystając z okazji życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt, oraz Szczęśliwego Nowego Roku

Jeśli zdążysz załatwić wszystkie papiery wraz ze zgłoszeniem zanim pojawi się MPZP to obowiązują Cię WZ. Jeśli pojawi się i zacznie obowiązywać MPZP i do tego czasu nie załatwisz wszystkich papierologii, to WZ tracą ważność, a Ciebie obowiązuje MPZP.

Chciałbyś zjeść ciastko i mieć ciastko. tak się nie da.