Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze prądu i gazu w jednym wykopie

pecet0

Recommended Posts

Witam,

w związku z tym że przepisy jakiś czas temu pozmieniały się w taki sposób że skrzynka ma być na początku działki aby mogli sobie ją odczytać w każdej chwili, skrzynka gazowa i z prądem będzie obok siebie.

O przyłącz prądu złożyłem wniosek, bo on mi się przyda jak najszybciej, z gazem się nie spieszyłem ale też będzie w tym samym miejscu.

1) W związku z tym można puścić przewody gazowe i prądu razem ze sobą w jednym wykopie obok siebie?, aby nie rozkopywać dwukrotnie utwardzonej drogi?

2) Jeśli tak to czy musi przebiegać przyłącz od skrzynki do domu w taki sam sposób jak na projekcie czy może inną trasą biec?

3) Jeśli będę miał już skrzynkę to czy od razu muszę robić wykop aby połączyć dom ze skrzynką, czy można na początku zrobić prowizorkę i wpiąć kabel do skrzynki i puścić po ziemi luzem do domu (aby mieli prąd do robienia tynków itd od razu przy wykonaniu przyłącza).

4) Jeśli będzie się już robiło wykop od skrzynki do domu (a skrzynki od gazu jeszcze nie będzie), to można odr azu puścić w tym wykopie rury stalowe (jak od gazu) tylko takie które na początku nie byłyby z niczym połączone (ani z instalacją wewnętrzną domu ani skrzynką w obrysie działki) ale tak że jak już powstanie skrzynka to aby można to było od razu spiąć.

• 3 weeks później...

Ad. 1 i 2: Nie można w jednym wykopie dać gazu i prądu. Z tego co mi wiadomo to gaz musi być położony min. 1 metr od innych mediów (albo i więcej).

Ad. 3: Energetyka nie założy Ci licznika jak nie będziesz miał instalacji odbiorczej. Czyli np. skrzynka budowlana zamontowana (odebrana) przez elektryka z uprawnieniami. Lub odebrana instalacja w domu z prawidłowo położonym przewodem zasilającym.

Ad. 4: czyt. ad. 1 i 2.

Edytowane przez Marek88.8

Przewód gazowy strefa ochronna 1 m, czyli po 0,5 m na stronę. krzyżowanie 0,2 m po zastosowaniu osłon.

Przewód gazowy prowadzi się pod ziemia rurą PE, a nie stalową.

Instalacji gazowej nie możesz wykonać samodzielnie - potrzebne są uprawnienia gazowe.

Instalacja musi zostać wykonana zgodnie z projektem.