kulibob 25.12.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Przy domu mam dość dobrze ocieplony garaż. 20cm na ścianie i 20cm na dachu dylatacj od domu 20cm. Za namową ludzi z forum postanowiłem nie ocieplać posadzki licząc na jakieś zyski z podłogi W garażu znajduje się kotłownia dla kotła na paliwo stałe. W garażu chciałbym utrzymywać dodatnie temperatury cały rok bez ogrzewania. Z tego co wyliczyłem największe straty generuje wentylacja ą że wentylacja musi być to mamy problem. Zauważyłem że dolot od kominka całkiem nieźle dmucha o tej porze roku. Skąd zrodził się pomysł jakiegoś mini GWC grawitacyjnego dla garażu. Rura kanalizacyjna 110 lub jakiś Arot tak z 20 m ok 1m pod ziemią głębiej wolałbym nie schodzić ze względu na wod gruntowe.Pytanie czy zimą to zadziała grawitacyjnie latem wiem że bez wentyla nie da rady. Na lato jakiś mały wentylator lub trójnik na czerpnie ścienną.. Koszt finansowy niewielki , potrzeba tyko chęci.Pytanie czy takie krótkie i "chudy" GWC jest w stanie stabilizować temperaturę wewnątrz garażu. Chodzi też o ochronę przyłącza wody ( dodatkowo pod izolacja kabel grzejny), i o hydrofor (poco spuszczać wodę ze studni na zimę. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Zetka dla garażu ma mieć określony przekrój. Jeśli będzie zgadzać się z projektem, nie powinno być problemu.Kotłownia to osobne pomieszczenie? Edytowane 26 Grudnia 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.12.2015 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Kotłownia to jak by klocek wmurowany w garażu czyli osobne pomieszczenie. Zetka w kotłowni i zetka miała być w garażu tam gdzie wpisałem GWC. Chciałem zetkę zastąpić jakimś mini GWC. Widzę Klaudiusz że w 2011 chciałeś coś podobnego zrobić do kotłowni?? i jak?? Edytowane 26 Grudnia 2015 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.01.2016 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Tak sobie pomyślałem mam GGWC z wentylem fi 160 zaraz za wentylem dać trójnik 2x 160 1x100 i tą 100 przez anemostat wiać na garaż tylko czy nie spowoduje to dużych spadków nawiewu w domu lub bardzo dużego hałasu w garażu. Z wentyla przy tych stratach ciśnienia mogę spokojnie wydusić 350m3/h co oczywiście jest lekką przesadą. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts