Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - konsultacja

vesperos

Recommended Posts

Od około miesiąca działa u mnie w domu (110m2 parter, 110m2 poddasze) ogrzewanie podłogowe zasilane kotłem Brotje WBS22e. Do kotła podłączony jest czujnik podłogowy oraz sterownik Auraton 2025RTH. Zasilane są dwa poziomy, parter mieszkalny 100% podłogówka, poddasze, na chwilę obecną nieogrzewane 100% podłogówka oraz garaż i piwnica z kaloryferami. Ogrzewanie niby spełnia swoje zadanie bo temperatura jest taka jaką ustawiam na sterowniku Auraton ( dzień 21,4, noc 19). Odczuwam natomiast niedosyt w postaci zimnej podłogi tj, bardzo rzadko odczuwalne jest jej ciepło a dla żony nawet nigdy.

Wydaje mi się że podłoga wychładza się praktycznie do zera a jak spadnie temp w pomieszczeniach to kocioł musi ją nagrzewać od początku.

Będę wdzięczny za poradę czy tak powinno być? czy ja może coś źle ustawiłem? ewentualnie może jakieś błędy wykonawcy są.

Poniżej zdjęcie rozdzielacza

rsz_20151225_223524.jpg

Zasilanie z prawej strony na dole, na termostacie ustawione mam około 35 stopni.

(pompa sterowana jest przez kocioł, podobno zasilanie podawane jest podczas pracy kotła oraz 90 minut po jej zakończeniu).

Edytowane przez vesperos

Pytanie - czy zależy Tobie na ciepłej podłodze ( grzejniku ) czy na odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu.

Trzeba sobie zdawać sprawę z tego ,że jeżeli powietrze w pomieszczeniu ma 22 C to podłoga może mieć teraz 23 C.

Jeżeli wykonana jest z drewna to jest fajnie ale jeżeli jest z kafelków to wydaje sie zimna .

Proste doświadczenie - stań jedną nogą na parkiecie a drugą na płytkach . Temperatura ta sama , a wrażenie skrajne różne.

Niestety :rolleyes: przy dobrze zaizolowanym domu grzejniki ( podłoga ) są zimne .

Oczywiście można otworzyć okna i podnieść temperaturę podłogi.

Kiedyś na ogrzewaną podłogę kładło się płytki bo one pozwalały dostarczyć dużo energii.

Ale obecnie nie potrzeba aż tyle energii . Teraz należy stosować podłogi drewniane .

:rolleyes:

Pytanie - czy zależy Tobie na ciepłej podłodze ( grzejniku ) czy na odpowiedniej temperaturze w pomieszczeniu.

Trzeba sobie zdawać sprawę z tego ,że jeżeli powietrze w pomieszczeniu ma 22 C to podłoga może mieć teraz 23 C.

Jeżeli wykonana jest z drewna to jest fajnie ale jeżeli jest z kafelków to wydaje sie zimna .

Proste doświadczenie - stań jedną nogą na parkiecie a drugą na płytkach . Temperatura ta sama , a wrażenie skrajne różne.

Niestety :rolleyes: przy dobrze zaizolowanym domu grzejniki ( podłoga ) są zimne .

Oczywiście można otworzyć okna i podnieść temperaturę podłogi.

Kiedyś na ogrzewaną podłogę kładło się płytki bo one pozwalały dostarczyć dużo energii.

Ale obecnie nie potrzeba aż tyle energii . Teraz należy stosować podłogi drewniane .

:rolleyes:

Tak,jeszcze teraz brakuje żeby ktos stwierdził ze najlepsze ogrzewanie to 100% podlogowka przykryte 5 cm styropianu i na to deski,to po co w ogóle ogrzewanie jak macie samogrzejne domy???

Wszystko wydaje się OK, i tak jak pisze fachman jest prawdą. Pytanie jaką masz ustawioną krzywą grzania i czy kocioł pracuje prawidłowo bez taktowania nie generując strat.

A jak moge to sprawdzic? Obecnie moze nie wygrzany dom bo grzeje od 1 grudnia ale ciezko mi zejsc ze zuzyciem dobowym ponizej 8m3.

Od około miesiąca działa u mnie w domu (110m2 parter, 110m2 poddasze) ogrzewanie podłogowe zasilane kotłem Brotje WBS22e. Do kotła podłączony jest czujnik podłogowy oraz sterownik Auraton 2025RTH. Zasilane są dwa poziomy, parter mieszkalny 100% podłogówka, poddasze, na chwilę obecną nieogrzewane 100% podłogówka oraz garaż i piwnica z kaloryferami.

[ATTACH=CONFIG]341384[/ATTACH]

A jaka temperatura wychodzi z pieca dla mnie to taka instalacjia to bez sensu bo przez garaż i piwnice trzeba grzać wysokotemperaturowo i przy tym rozdzielaczu nie da się puscic w podłogę tyle ile jest na piecu a takie rozwiazanie jest najbardziej ekonomiczne .a czy piwnica bedzie zamieszkała że ją będziesz ogrzewać.?

A jaka temperatura wychodzi z pieca dla mnie to taka instalacjia to bez sensu bo przez garaż i piwnice trzeba grzać wysokotemperaturowo i przy tym rozdzielaczu nie da się puscic w podłogę tyle ile jest na piecu a takie rozwiazanie jest najbardziej ekonomiczne .a czy piwnica bedzie zamieszkała że ją będziesz ogrzewać.?

Garaż nie musi być ogrzewany, w piwnicy jest pralka ale ona raczej określonych temperatur nie wymaga.

Może w takim razie zmniejszyć temperaturę wyjściowa na kotle (obecnie jest to 56*C), w grzejnikach będzie taka jak w podłogówce i na grzejnikach przykręcić termostaty na minimum? Grzejniki i tak grzeją tylko wtedy kiedy pracuje kocioł.

Jest uzależniona.

A ile konkretnie ma wynosić decyduje ustawiona krzywa grzewcza.

Masz coś nie tak ustawione, skoro przy dodatnich temperaturach zewnętrznych masz zasilanie 56C

Chodzi o to że ten rozdzielacz jest przeznaczony do instalacji mieszanej gdzie mamy parę podłogówek a reszta to grzejniki w pokojach ,sypialniach i działa on tak że w zasilanie idzie woda zmieszana z wodą z powrotu chcac puscic z pieca np 35 trzeba by chyba przerobic nieco ten rozdzielacz tak mi sie przynajmniej wydaje.

Ale tam są dwa grzejniki tylko. Komplikować tak instalację, źeby zagrzać garaż i piwnicę ?

Właśnie o to mi chodzi 35stopni też powinno trochę ogrzać ta piwnice i garaż przecież nie musi tam być 23stopnie ale z tymi rozdzielaczami tak się nie da musiały by prać w podłogowe bez pomieszania