Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy spoina w pustakach Ytong ma byc całkiem wypełniona ?

Recommended Posts

Witam.

Od jakiegoś czasu robię kasting na murarza mojego domu z ytonga 40.

W ścisłym finale jest jeden murarz o którym słyszałem dobre opinie. Jest to murarz certyfikowany przez ytong. Polecił mi go też przedstawiciel regionalny Ytonga. Byłem na jednej budowie którą robił i mi całkowitemu laikowi nie podobają się nie wypełnione spoiny. Nie wiem czy są na wylot bo mi nie wypadało sprawdzać nawet nie miałem czym. U innego murarza również typowanego do budowy domu te spoiny wydaja mi się bardziej wypełnione. U obu są one bardzo wąskie czyli niby ok. Ale u tego coś za mało tego kleju. Mógłby ktoś zerknąć i ocenić ?

https://drive.google.com/folderview?id=0B97e9Hxm2AaSRXh2WENVWElZcFE&usp=sharing

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Od jakiegoś czasu robię kasting na murarza mojego domu z ytonga 40.

W ścisłym finale jest jeden murarz o którym słyszałem dobre opinie. Jest to murarz certyfikowany przez ytong. Polecił mi go też przedstawiciel regionalny Ytonga. Byłem na jednej budowie którą robił i mi całkowitemu laikowi nie podobają się nie wypełnione spoiny. Nie wiem czy są na wylot bo mi nie wypadało sprawdzać nawet nie miałem czym. U innego murarza również typowanego do budowy domu te spoiny wydaja mi się bardziej wypełnione. U obu są one bardzo wąskie czyli niby ok. Ale u tego coś za mało tego kleju. Mógłby ktoś zerknąć i ocenić ?

https://drive.google.com/folderview?id=0B97e9Hxm2AaSRXh2WENVWElZcFE&usp=sharing

bardzo ładna robota. Czysto, równo, klej nie wylewa się na zewnątrz.

Układa się jak każdy bloczek P+W. Oczywiście w niektórych bloczkach dokładnosc wykonania (i wymurowana) jest lepsza, w niektórych gorsza.

OK, swego czasu Merkava przedstawił opracowanie naukowe na temat Prothermu- bezspoinowego układania bloczków. Kiepsko to wyglądało.

Owszem ściany ładnie wyglądają. Mam nadzieje, że nie oszczędzali na kleju i pokryli nim każdy z boków BK.

Żartujesz sobie, prawda ?

Z pierwszym wpisem również?

Tak się chciałbym upewnić bo pierwszą wypowiedzią mnie wystraszyłeś ale przy cytowanej uznałem, że albo sobie żartujesz z nowicjusza albo jesteś trollem forumowym ;)

Wracając do tematu.

Czyli nie muszę się obawiać? Moge awansować murarza do finału ? :)

Ja bym brał, co do spoin jak chcesz mieć na 100% wypełnione pogadaj z murarzem że ci na tym zależy, dorzuci troszkę kleju na bloczek i zbierze co wyciśnie, Ty kupisz parę worków kleju więcej. W takim murowaniu jak na fotkach nie widać błędu. Przecież i tak to tynkujesz.

przyjrzyj się jak wygląda takie murowanie na zaprawę cienkowarstwową. To powinno rozwiać Twoje wątpliwości :)

https://www.youtube.com/watch?v=tfIhd30-RlQ

http://tv.muratordom.pl/budowa-i-remont/budowa-domu/sciany-z-betonu-komorkowego-murowanie,977/

Oczywiście zamiast tych przyrządów do rozprowadzenia kleju można użyć normalnej pacy z grzebieniem jak do płytek.

Bloczków PW(pióro-wpust) nie klei się w pionie, tylko w poziomie.

Zgadza się, tak podpowiada producent, ale aby było szczelnie musi być spoina pionowa zaklejona klejem - nawet w późniejszym etapie - np. przed przyklejeniem izolacji....robi tak dużo osób budujących również z silki, którym zależy na szczelności - NIKT NIE NAKAZUJE TAK ROBIĆ - ale tak jest bardziej prawidłowo dla szczelności:)

Ps. Mi bardzo zależało na szczelności, choć mam wymurowane ściany z BK bez P-W to mam zaklejone wszystkie spoiny od wewnątrz i zewnątrz....choć od zewnątrz w zupełności powinno wystarczyć...

Mnie bardziej zastanawia ten Ytong 40cm i co dalej???

mstopi aby się nie okazało, że będziesz miał super murarza.... a materiał i w wyniku czego ścianę zewnętrzną "lekko nie przemyślaną"

Edytowane przez Hanss