fotohobby 27.12.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Rozumiem będziesz budował z Ytonga o szerokości 40cm??? A co dalej z izolacją??? Dla idealnej szczelności wypełnia się spoiny pionowe klejem... Ale nie w przypadku P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.12.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) . Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.12.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Ale nie w przypadku P+W Abyśmy dobrze się zrozumieli, nie pisałem, nie miałem na myśli, że na etapie murowania.....chodzi mi o to: [ATTACH=CONFIG]341519[/ATTACH] Ps. to jest fotka użytkowniczki mwie która ma dom pasywny Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.12.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Jaka bedzie różnica miedzy zaślepieniem szczelin miedzy bloczkami od wewnątrz klejem do BK, a zaślepieniem ich tynkiem podawanym z agregatu ? A od zewnątrz ? Mozna uszczelinć klejąc styropian na zaprawą na grzebień, bądż tak, jak ja pokrywając pianką spoinę przed przyklejeniem płyty, choć to bardziej dla poprawy samopoczucia raczej.... Edytowane 27 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.12.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Jaka bedzie różnica miedzy zaślepieniem szczelin miedzy bloczkami od wewnątrz klejem do BK, a zaślepieniem ich tynkiem podawanym z agregatu ? A od zewnątrz ? Mozna uszczelinć klejąc styropian na zaprawą na grzebień, bądż tak, jak ja pokrywając pianką spoinę przed przyklejeniem płyty, choć to bardziej dla poprawy samopoczucia raczej.... Zgadza się od wewnątrz da radę tynk, ale od zewnątrz nie każdy klei na grzebień, więc moim zdanie również jest wskazane aby dla poprawy szczelności zakleić od zewnątrz te szczeliny, z resztą tak jak piszesz również potraktowałeś je pianką.......jeszcze inni robią to znów akrylem.... Podsumowując: jeżeli naprawdę Komuś zależy na szczelnym domu, jest to jeden z punktów, który powinien być wykonany, tym bardziej, że są to groszowe sprawy....a już kilka osób na forum pisało o tym "pięknie spasowanym P-W" Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.12.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Groszowe i nie dające żadnej gwarancji, że poprawią parametr ściany. Takie potraktowanie klejem, czy pianką spoin od zewnątrz nie daje nic oprócz czystego sumienia, źe "coś" sie zrobiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 27.12.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Pewnie, że gwarancji nie ma, nie będę się również kłócił, ALE z tego co pamiętam ( dwie osoby) które robiły test szczelności, zaklejały te szczeliny i test wypadł OK.....choć również zdaję z tego sobie sprawę, że to nie jest wyrocznią.....ale też nie wiadomo co by było gdyby tego nie zrobiono......dlatego moim zdaniem warto:yes: Edytowane 27 Grudnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.12.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Te osoby poświeciły też też sporo energii na doszczelnianie stolarki i poddasza, gdzie możliwość infiltracji jest znacznie wieksza, wiec nie jest to jakaś wykładnia. Lepiej przypilnować etapu kładzenia izolacji. Brak przedmuchów miedzy nią, a ścianą jest ważniejszy, niż to, czy spoiny pionowe zostały zalepione klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 28.12.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Mnie bardziej zastanawia ten Ytong 40cm i co dalej??? [" no chyba nic, czytałem, że większość budujących z 40 nie ociepla już bardziej domu. Na początku miałem plan pobudować z 24 plus styropian, ale projektant i kilka osób wybiło mi to z głowy. Skoro mam nawalić styropianu to po co pakować kasę w ytong bo przy styropianie to nie ma znaczenia czym buduję. W najgorszym wypadku jak by się okazało, że będzie za zimno to dołożę wełnę 5-10, ale bardzo bym tego nie chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 no chyba nic, czytałem, że większość budujących z 40 nie ociepla już bardziej domu. A ilu jest tych budujących z tego materiału? Ktoś tu ostatnio pytał o jednowarstwowe wprawdzie ceramika ale nikt się nie zgłosił. "YTONG ENERGO, bez dodatkowego ocieplenia, pozwala stawiać ściany o współczynniku przenikania ciepła U=0,23 [W/(m2 x K)], " To goła ściana a co jak masz nadproże, wieniec czy rdzeń w budynku? Ile wynosi U liczony w miejscu uchwytu dla bloczka? 0,23 to tak na dziś na styk, za rok 2017 obowiązywać będzie 0,23 a za kolejne kilka 0,2 Ja bym w jednowarstwowa ścianę sie nie pchał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.12.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) W najgorszym wypadku jak by się okazało, że będzie za zimno to dołożę wełnę 5-10, ale bardzo bym tego nie chciał. Zdanie "po co pakować kasę w ytong" jest tu kluczowe Wspolcznnik przenikania ciepła takiej ściany jest dość duży, ledwo spełnia aktualne wymagania techniczne (0.25 W/m2K). Ściana nie jest tania, łatwo popełnić błędy - mostki termiczne. To już chyba jakiś promil stawia ściany jednowarstwowe.... Jesli zdecydujesz sie na dodatkowe docieplenie to bedzie trochę kosmetyka - 5 cm wełny wiele nie pomoże, a za robociznę zapłacisz tyle samo, jakbyś kładł 15-20cm... Nie będzie za zimno, zagrzejesz.... Tylko za to odpowiednio zapłacisz A, że to nie Twój projektant bedzie płacił Twoje rachunki, to podpowiada bzdury.... Edytowane 28 Grudnia 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.12.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) mstopi przeczytaj ten artykuł- "Wybrane zagadnienia przenikania ciepła i pary wodnej przez przegrody jednowarstwowe". http://cieplej.pl/imgturysta/file/doe/DOE2010-wyklady/panel_doradcow/11-Dusza_K-Wybrane_zagadnienia_przenikania_ciepla_i_pary_wodnej.pdf W opracowaniu przedstawione są dwa przykłady ścian 1W z pustaków ceramiki poryzowanej na P+W i ściany z BK. Różnice są duże. Na pewno jakość ceramiki jest gorsza od Ytong-a ale nie za bardzo ufałbym bloczkom na P+W zwłaszcza przy ścianie jednowarstwowej.Posłuchaj przedmówców i postaw budynek ze ścian 2W. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 28.12.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 no chyba nic, czytałem, że większość budujących z 40 nie ociepla już bardziej domu. Na początku miałem plan pobudować z 24 plus styropian, ale projektant i kilka osób wybiło mi to z głowy. Skoro mam nawalić styropianu to po co pakować kasę w ytong bo przy styropianie to nie ma znaczenia czym buduję. W najgorszym wypadku jak by się okazało, że będzie za zimno to dołożę wełnę 5-10, ale bardzo bym tego nie chciał. I tego się właśnie obawiałem.....moim zdaniem ściana jednowarstwowa - najgorszy wybór... Grubo się zastanów się nad tym 24cm i dawaj na to wełnę lub styro:) Jeżeli posłuchasz tych złych rad projektanta i pobudujesz z 40cm to naprawdę już wtedy uzupełniaj te spoiny pionowe klejem - chyba fotohobby w tym przypadku potwierdzi, że warto;) Ps. Jest jeszcze na rynku Ytong 48cm:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 30.12.2015 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 I ... Ps. Jest jeszcze na rynku Ytong 48cm:wiggle: no własnie, jestem już po kontakcie ze sklepem w którym będę kupował materiał 48 cm wyjdzie mnie drożej na całości materiału 6000 zł (pustak, klej, kształtki, nadproża, itp. ) . Rożnica w samym pustaku to około 3zł. Mi wyliczyli że potrzeba około 1400 sztuk. Murarz bierze te same pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dlaczego nie zrobisz 24cm + ocieplenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.12.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Może zamierza ogrzewać budynek kotłem na paliwo stałe 15 KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 i tak dobrze, że nie 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 30.12.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) no własnie, jestem już po kontakcie ze sklepem w którym będę kupował materiał 48 cm wyjdzie mnie drożej na całości materiału 6000 zł (pustak, klej, kształtki, nadproża, itp. ) . Rożnica w samym pustaku to około 3zł. Mi wyliczyli że potrzeba około 1400 sztuk. Murarz bierze te same pieniądze. Kolego, Ja żartowałem z tym 48cm:bash: posłuchaj tak jak doradzają....."tylko" 24cm + ocieplenie......bo wspomnisz moje słowa zrobisz z 40cm i tak i tak będziesz to w przyszłości docieplał......a wtedy ogółem i kasę wydasz większą i będziesz miał gorsze U ściany.... Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 30.12.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Polak nową przypowieść sobie kupi, że przed szkodą i po szkodzie głupi!Tak, tylko parafrazując. Proszę nie bierzcie tego dosłownie do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.01.2016 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 To i ja się wypowiem, z racji ze sam budowałem ale też ostatnie 1,5 roku pracowałem jako brygadzista-murarz na budowie w firmie budowlanej o bardzo dobrej renomie i wysokiej jakosci prac. Ściana z Ytpnga 40 jest zimniejsza niż 24+styro. Za jednowarstwową przemawia tylko i wyłacznie brak prac przy klejeniu styropianu. Przy wykonywaniu elewacji i tak ściany powinno się tarować do uzyskania pionów, nastepnie obsadzić narożniki, położyć siatkę i na dwa razy zakleić a na to strukturę. Więc to samo co na styropian.Ściana z Ytonga 24+styro jest o tyle lepsza ze izolacyjnośc sciany a zarazem parametr U wybierasz sobie sam. tzn warstwa nośna to pustak 24 a za izolację odpowiada styro i jaki sobie wybierzesz takie bedziesz mial U. Ja swój budowałem jako energooszczedny, mam wiec ytonga 24 i na to dałem 22cm styropianu białego. U sciany to 0,13 a wiec powstała ściana pasywna. Na budowie SSZ róznica w kosztach wyszła ponad 5tys na ytongu. Moim zdaniem Warto. Przedstawione powyżej zdjęcia pokazują bardzo dobre wykonanie sciany, jak niektórzy zauważyli nie robi się spoin pionowych w kleju przy P+W. A jeśli ktoś zrobi to nie poprawi to parametrów U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts