jedrek188 02.01.2016 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 To i ja się wypowiem, z racji ze sam budowałem ale też ostatnie 1,5 roku pracowałem jako brygadzista-murarz na budowie w firmie budowlanej o bardzo dobrej renomie i wysokiej jakosci prac. Ściana z Ytpnga 40 jest zimniejsza niż 24+styro. Za jednowarstwową przemawia tylko i wyłacznie brak prac przy klejeniu styropianu. Przy wykonywaniu elewacji i tak ściany powinno się tarować do uzyskania pionów, nastepnie obsadzić narożniki, położyć siatkę i na dwa razy zakleić a na to strukturę. Więc to samo co na styropian. Ściana z Ytonga 24+styro jest o tyle lepsza ze izolacyjnośc sciany a zarazem parametr U wybierasz sobie sam. tzn warstwa nośna to pustak 24 a za izolację odpowiada styro i jaki sobie wybierzesz takie bedziesz mial U. Ja swój budowałem jako energooszczedny, mam wiec ytonga 24 i na to dałem 22cm styropianu białego. U sciany to 0,13 a wiec powstała ściana pasywna. Na budowie SSZ róznica w kosztach wyszła ponad 5tys na ytongu. Moim zdaniem Warto. Przedstawione powyżej zdjęcia pokazują bardzo dobre wykonanie sciany, jak niektórzy zauważyli nie robi się spoin pionowych w kleju przy P+W. A jeśli ktoś zrobi to nie poprawi to parametrów U. Ok,powiedz jak z akumulacyjnością ścian z bk??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 W porównaniu do silikatu, czy ceramiki najgorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 02.01.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Tak,ale np użytkowanie w praktyce,czyli jak się wychłodzi po np. jednej mroźnej nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.01.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Miałem jedna taka sytuację gdzie przez dwa dni nie było prądu w związku z tym nie grzała mi pompa, dwa dni paliłem w kominku jednak kominek u mnie nie ma rozprowadzenia powietrza, nie jest z płaszczem wodnym, to zwykły wkład który grzeje tylko przez szybe. Przez dwa dni temperatura spadła mi o jeden stopień C. Więc ja nie narzekam. Gorsza to jest w BK o gęstości 400 czyli np w popularnych 40kach. 24cm ytong jest zwykle w wersji 600 a jego gęstość powoduje lepszą akumulację cikeplną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Tak,ale np użytkowanie w praktyce,czyli jak się wychłodzi po np. jednej mroźnej nocy... W praktyce, to zależy od ilości izolacji, szczelności budynku, rodzaju wentylacji. Na pewno wychłodzi się bardziej, niż budynek z silikatu (przy porównywalnych parametrach, o których pisałem powyżej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.01.2016 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 pytanie czy te wartości sa pomijalne czy wrecz odczuwalne. W ścianach dwuwarstwowych za izolacje odpowiada ocieplenie sciany i tu jest miejsce do popisu. Inaczej bedzie przy styro bialym, inaczej przy szarym, inaczej przy welnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2016 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Sądzę, ze jeśli dana cecha fizyczna jest ponad dwukrotnie wieksza, to jest odczuwalna i mierzalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 03.01.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 przy jednym, dwóch dniach niegrzania - nie ma znaczenia jesli chodzi o spadki temperatur. Ale już w przekroju całego sezonu - moze mieć różnice - w zalezności od sposobu ogrzewania. Jesli niskotemperaturowe - podłogówka plus pompa albo elektryka i tania taryfa - to beda spore róznice na korzyść silikatów lub ceramiki, ale juz przy piecu i paleniu np ekogroszkiem to juz wartosci pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstopi 04.01.2016 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 ale mi namieszaliście w głowie miałem pewniaka czyli ytong 40 bez ocieplania, potem 48 a teraz to już nic nie wiem. Firmy u których robię wycenę materiału już mnie chyba maja dość. Teraz poprosiłem o koszt ytong Energo 30 plus wełna 10. a tak w ogóle to jaka jest różnica między U-0,17 a U-0,19 na takim domu około 150 m ? Jaka to jest różnicy w ogrzewaniu. Żeby się nie okazało, że 100 zł w skali roku a ja się tak produkuje jak ma się taka ewentualna zmiana to do projektu domu, plan mam robiony na 40 cm jednowarstwowy, czy to trzeba zmieniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.01.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dlaczego uparcie stawiasz na grube ściany ? 24cm Ci nie starczą ?Wełna 10cm to takie symboliczne ocieplenie, za robociznę zapłacisz, jak przy każdej innej grubości ocieplenia, a efekt średni. Nie wiem, czego tyczy różnica 0,17 a 0,19... Jeśli chodzi o bezwzględne wartości to niewiele, ale jeśli 0,17 to ściana dwuwarstwowa, a 0,19 jednowarstwowa, to różnica się powiększa, bo ocieplenie (nawet te 10%) niweluje błędy wykonawcze i mostki termiczne wynikające z konstrukcji (nadproża, wieńce, rdzenie).Projekt trzeba będzie przejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 ale mi namieszaliście w głowie miałem pewniaka czyli ytong 40 bez ocieplania, potem 48 a teraz to już nic nie wiem. Firmy u których robię wycenę materiału już mnie chyba maja dość. Teraz poprosiłem o koszt ytong Energo 30 plus wełna 10. a tak w ogóle to jaka jest różnica między U-0,17 a U-0,19 na takim domu około 150 m ?Niewielka Jaka to jest różnicy w ogrzewaniu. Żeby się nie okazało, że 100 zł w skali roku a ja się tak produkuje jak ma się taka ewentualna zmiana to do projektu domu, plan mam robiony na 40 cm jednowarstwowy, czy to trzeba zmieniać ? co do zmiany projektu, to nic nie musisz robić. Masz w projekcie ścianę 40cm, to tyle zrób, np. ytong, termalica, solbet itp 24cm + 15cm styro 0,031 (dojdzie jeszcze klej + tynk) i w razem będziesz miał 40cm dobrej ściany dwuwarstwowej. Nie zmieni Ci się ani wymiar zewnętrzny, ani kubatura. Zmiana technologii jest zmianą nieistotną. Ja w projekcie miałem ścianę 36cm jednowarstwową. W trakcie budowy zmieniłem na 24 BK 400 + styro 0,031 12cm. dlaczego 12cm. bo gdybym dał więcej, to zwiększyły by mi sie wymiary zewnętrzne budynku. Np. dałbym 15, to zwiększenie już o 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Sławko - a ktoś to sprawdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.01.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Sławko - a ktoś to sprawdza?zalezy co. Wymiary, geodeta przy odbiorze, Z czego jest zbudowane, nie, czasami PINB potrafi przyjść na odbiór, ale sprawdzi bardziej wymiary niż to z czego jest ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Nie no ja własnie o wymiary pytałem, bo u mnie nikt nie sprawdzał a np w projekcie miałem styro 15cm a zrobiłem 22. Druga sprawa ze wymiar łapią chyba po cokole a nie tynkach zewnetrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wymiary zewnętrzne mierzone są na wysokości 1lub 1.3m nad poziomem terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 05.01.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mimo wszystko, wiele osób jeszcze w trakcie budowy zastanawia ile dać styro, ostatni rok pracowałem w firmie budowlanej i wiem z doswiadczenia ze tak jest. Nikt sie nie zastanawia nad tym czy nadzor ich sprawdzi tylko najpierw chca zeby bylo cieplo i mowia ze bedzie 20 raz bylo nawet 25, a potem w gre wchodzi kasa i leci 15. A do autora wątku - ponowię pytanie fotohobby - dlaczego nie dwuwarstwowa 24+15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 05.01.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Jeżeli chodzi o zmianę grubości ocieplenia to właśnie to ostatnio przerabiałem i wygląda to tak, Jeżeli projektant adaptujący projekt zgodzi się na taką zmianę to wystarczy że wpisze to w dzienniku budowy i spawa załatwiona, (Ma takie Uprawnienia sprawdziłem w urzędzie) ale mój niestety się nie zgodził i w tedy niestety potrzebne jest nowe pozwolenie na budowę. Po odbiorze geodezyjnym nadzór może nałożyć karę na Kierownika Budowy a budowę może uznać za samowolę budowlaną o ile oczywiście zmienimy grubość całej ściany Tak mi to w listopadzie tłumaczono w urzędzie Sory żę nie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 05.01.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Trochę to dziwne, nie wyraził zgody bo? Jak sprawdzic grubosc sciany? A jak tynk wewnetrzny zamiast 1cm bedzie mial 3cm to tez jest zmieniona grubosc ściany. Predzej bym zmienil konstruktora niz wystepowal o nowe pozwolenie, cos to chyba tak nie jest jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 05.01.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Trochę to dziwne, nie wyraził zgody bo? Jak sprawdzic grubosc sciany? A jak tynk wewnetrzny zamiast 1cm bedzie mial 3cm to tez jest zmieniona grubosc ściany. Predzej bym zmienil konstruktora niz wystepowal o nowe pozwolenie, cos to chyba tak nie jest jak piszesz Nie wyrazi zgody bo dla niego ta zmiana była istotna i łączy się ze zmianą kubatury budynku a jeżeli zmienia się kubatura to należy wystąpić o zamienne pozwolenie na budowę, Ale od niedawna jest taki artykuł który daje projektantowi takie prawo, niestety to zależy tylko i wyłącznie od jego dobrej woli czy wpisze do dziennika czy nie Nie mówimy tu o wewnątrz tylko o zewnętrznych ścianach http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/zmiany-w-projekcie,13_11035.html http://muratordom.pl/prawo/formalnosci-budowlane/czy-zmiana-grubosci-sciany-zewnetrznej-podczas-budowy-domu-samowola-budowlana,132_10294.html Artykuły dość stare ale prawo budowlane mówi jasno że jak zmienia się długość budynku to jest to zmiana istotna, więc zwiększając ocieplenie przykładowo z 15 cm na 20cm więc według przepisów jest to samowola budowlana Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Nie zgodził się na zwiększenie wymiarów zewnętrznych, a nie na grubość ściany. Miał rację, bo to istotna zmiana. KB tez nie ma prawa zgadzać się o zmianie wymiarów zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts