Darek Volke 05.01.2016 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Nie zgodził się na zwiększenie wymiarów zewnętrznych, a nie na grubość ściany. Miał rację, bo to istotna zmiana. KB tez nie ma prawa zgadzać się o zmianie wymiarów zewnętrznych. Projektant od nie dawna może się na taką zmianę zgodzić jest to zapisane w prawie budowlanym a o kierowniku nic nie pisałem i KB nie maże zrobić takiej zmiany oczywiście chodziło mi o grubość ocieplenia a nie ściany mój błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 zmniejszając grubość ściany możesz zwiększyć grubość ocieplenia. To wszystko nie ma znaczenia pod warunkiem, że nie zmieni się wymiar zewnętrzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 05.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 zmniejszając grubość ściany możesz zwiększyć grubość ocieplenia. To wszystko nie ma znaczenia pod warunkiem, że nie zmieni się wymiar zewnętrzny. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 05.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Nie wyrazi zgody bo dla niego ta zmiana była istotna i łączy się ze zmianą kubatury budynku a jeżeli zmienia się kubatura to należy wystąpić o zamienne pozwolenie na budowę, Ale od niedawna jest taki artykuł który daje projektantowi takie prawo, niestety to zależy tylko i wyłącznie od jego dobrej woli czy wpisze do dziennika czy nie /QUOTE] W jaki sposób grubość styropianu na zewnątrz ma wpływ na kubaturę budynku - czegoś tu nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.01.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 kubaturę budynku liczy się po zewnętrznej. jeśli w projekcie masz ściany np. 24cm i grubość styro 15cm i szerokość elewacji np. 12m 48cm to jak dasz styro np. 20, to ta szerokość zwiększy się do 12m 58cm. Zakładając że budynek w/g projektu ma w podstawie prostokąt np 12m x 10m i wysokość np. 4m to kubatura tego budynku będzie 12x10x4=480m3. Jeśli dasz grubszy styropian np. 20cm zamiast 15 to kubatura wyniesie 12,1x10,1x4=488,84m3 czyli więcej o 8,84m3 a to już jest istotne odstępstwo od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 06.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 A jednak człowiek uczy się całe życie, byłem przekonany że kubatura to obiętośc wewnętrzna budynku a tu proszę.....zdziwko. Dzięki za info. Niemniej głupie to dla mnie bo ....styropianu na zewnatrz nie ogrzewam, on ma za zadanie przepuścić jak najmniej ciepła. Druga sprawa jak ma się dobór innych urządzeń według kubatury np. reku . Kubatura mojego budynku to 397m3. Reku ma więc wydajność 400m3/h. Rozumiem ze w rzeczywistości gdyby kubaturę mierzyć po wewnetrznej wyszłaby kubatura netto która byłaby sporo mniejsza od 397m3. Jeśli ja zwiększyłem grubość ocieplenia z 15cm projektowych do 22cm to kubatura również mi wzrosła. Mam tylko pytanie jeszcze jedno: dlaczego w takim razie na stronach pracowni projektowych kubatury są podane jako objętość wewnętrzna pomieszczeń? Weżmy moj projekt http://z500.pl/projekt/166/Z183,wspolczesny-projekt-domu-jednorodzinnego-z-prostym-w-budowie-dachem-dwuspadowym.html proszę kliknąc w znak zapytania obok kubatury. Do czego jest w takim razie potrzebna kubatura brutto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 06.01.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Do reku liczysz kubaturę netto, czyli to co w środku. To musisz policzyć samodzielnie, tego w projekcie nie ma. Dasz sufity podwieszane, inne ścianki i takie tam różne i kubatura netto już się zmienia. Co do reku, to liczysz kubaturę netto, całość mnożysz przez 0,6 do 0,8(najlepiej) i masz potrzebną wydajność reku. Jesli chodzi o kubaturę podawaną w projektach to byc może się mylę, ale policzmy tego Z500. Powierzchnia netto czyli wszystko co przy podłodze po odliczeniu scianek, tynków itp. to w/g tej strony www to 151,1m2. Zakładając , że wszystko jest w prostokącie(brak skosów) wysokość pomieszczeń 2,60 to kubatura wynosi 392,86m3, ale przecież masz skosy czyli te skosy zabierają tylko 1,76m3 ? nie bardzo w to wierzę. Choć wcale się nie dziwię. Projekt mojego domu jak kupowałem projekt 4 lata temu miał 140,6m2 użytkowej, dziś ma 137,9m2 A i jeszcze jedno. masz podana kubaturę wszystkich pomieszczeń wraz z garażem, kotłownią itp. Tego do reku sie nie liczy. Np mój dom ma podobno 603m3 a po policzeniu pomieszczeń wentylowanych kupiłem 350m3 z naddatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.01.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja mam w projekcie kubaturę bryły i kubaturę ogrzewaną - tyle, że w parterówce to banalnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts