Moric 26.12.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Witam Wiosną ruszam z budową domu szkieletowego o powierzchni około 115m2 i nie wiem jakie ogrzewanie zastosować w tym domu. Producent domu oferuje albo elektryka koszt około 10tyś na albo pompę ciepła, koszt około 45tyś (pompa powietrze woda) nie ukrywam ze obie opcje średnio do mnie przemawiają. myślałem nad zastosowaniem kotła na pellet. gazowe odpada całkowicie ze względu na bark sieci gazowej w miejscu budowy. w załączniku przesyłam schemat kotłowni i rzut budynku. okna 3szybowe, ocieplenie ścian 10cm steropianu plus 15cm wełny, dach 30cm wełny. wylewka i fundament ocieplone,Wspł K dla ścian 0.15 W/m2 a dla dachu Wspł K 0.13 W/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 A dlaczego te opcje do ciebie nie przemawiają? I co przemawia za pelletem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moric 26.12.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 W pompie ciepła nie przemawia do mnie cena i koszt serwisów, a w elektrycznym cena prądu dlatego szukam jakieś alternatywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 W pompie ciepła nie przemawia do mnie cena i koszt serwisów, a w elektrycznym cena prądu dlatego szukam jakieś alternatywy No to będziesz musiał nieco zweryfikować swoje poglądy. Pompa ciepła dla takiego domu to koszt rzędu 20tyś. Dobry kocioł na pellet to około 10tyś.+komin około 5tyś. Różnica jak widzisz niewielka, a cena kWh z pompy to około 10gr, a z pelletu ponad 20gr. Od sześciu lat ogrzewam dom pompą ciepła i jeszcze nigdy jej nie serwisowałem i dalej nie zamierzam tego robić. Co do ogrzewania prądem, to inwestycja jest najmniejsza, a koszt kWh w drugiej taryfie to około 30gr. Jeżeli będziesz znał zapotrzebowanie swojego domu na ciepło i na CWU, to łatwo sobie obliczysz ile będzie cię kosztowało ogrzewanie poszczególnymi systemami. A do tego potrzebujesz OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moric 26.12.2015 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Właśnie dlatego warto zasięgnąć opinii kilku osób, całe życie wychowywałem się w domu w którym był standardowy kocioł zasypowy i trochę obawiam się innowacyjnych technologi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moric 26.12.2015 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Liwko czy mógł byś mi powiedzieć jakiej firmy masz tą pompę ciepła i jakiej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Liwko czy mógł byś mi powiedzieć jakiej firmy masz tą pompę ciepła i jakiej mocy. Pompę mam polskiego producenta http://www.ppcpompy.eu/Strona/ , ale możesz też spokojnie znaleźć powietrzną do 20tyś. Tu masz dużo wątków o PC http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Pamiętaj tylko o podłogówce w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 26.12.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Posłuchaj Liwko. Jeśli chcesz b. mocno ocieplić dom przelicz ogrzewanie prądem + klimatyzator z funkcją grzania. W innym przypadku wstawiaj pompę tylko nie taką za 45 tys zł. Zużyje tyle samo prądu co tańsza. Serwis? Ktoś raczył żartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.12.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Serwis ? No chyba ,że awaria.Ja ogrzewam teraz dom klimatyzatorem 230 m2 Kocioł na pelet wymaga ciągłej obsługi -popiół . I raz na rok drogi przegląd. Pompa za 20000 zł bez problemu . wszędzie podłogówka na 15 cm styropianu na parterze. 20 cm na scianach i 30 cm na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 26.12.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Pompę mam polskiego producenta http://www.ppcpompy.eu/Strona/ , ale możesz też spokojnie znaleźć powietrzną do 20tyś. Tu masz dużo wątków o PC http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Pamiętaj tylko o podłogówce w całym domu. Da się zrobić podłogówkę 100% w domu szkieletowym? Jeżeli nie to cała koncepcja z pompą padła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Da się zrobić podłogówkę 100% w domu szkieletowym? Jeżeli nie to cała koncepcja z pompą padła. A co szkodzi szkieletowość domu podłogówce ??????? Poczytać o podłodze w wersji suchej np. firma KAN- TERM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moric 27.12.2015 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 No i właśnie, Parter bez problemu jestem w stanie wyjść z podłogówka, 20 cm na styr plus wylewkę. Natomiast na poddaszu będzie problem przypominam że każdy centymetr w tym domu na pietrze jeżeli chodzi o wysokość jest dla mnie istotny. Dowiedziałem się jeszcze że istnieją pompy Ciepła powietrze-powietrze. Na przykład firma carrier takie produkuje, wydaje mi sie że koszt instalacji w moim domu nie powinien być duży, w salonie i tak będę miał komin wiec w celu wspomagania ogrzewania i w razie braku prądu można zainstalować kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.12.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Gadaj z 1igor1, on tym ogrzewa i jest zadowolony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?165026-pompa-ciepla-powietrzna/page28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.12.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 po to zeby sie spytać czy da sie zrobić "suchą" podłogówkę . Bo większość ludzi nie zna takiego systemu. Mimo całej sympatii , Twój komentarz jest co najmniej chamski. EOT i zgłaszam do moderacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moric 27.12.2015 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Widzę że rozwiązanie które zastosował 1igor1 jest całkiem sensowne w domku szkieletowym, z tego co sie chwali, zapotrzebowanie na energie (1592kWh oraz 3m3 drzewa) to całkiem atrakcyjna opcja, dodam ze dom ktory będę budował ma lepsze ocieplenie i mniejsza powierzchnie. Na prywacie dopytam się go o szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.12.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 A co szkodzi szkieletowość domu podłogówce ??????? Poczytać o podłodze w wersji suchej np. firma KAN- TERM Słyszałem o podłogówce, ale nie chodzi o to żeby za wszelką cenę pakować podłogówkę do domu którym można ogrzewać innymi metodami, a podłogówka wodna jest tylko po to aby zamontować pompę wodną. Jak się podliczy wszystkie koszty podłogówki suchej i do tego pompy powietrze-woda czy woda-woda to już grzanie samym prądem wyjdzie pewnie w perspektywie 25 lat taniej. Po drugie liwko klepie jak zwykle koszty przy podłogówce wodnej przy pompie woda-woda i to w taryfie nocnej co w wypadku takiego domu jak wyżej pisałem nigdy się nie zwrócą. Jedynie jak chce autor tematu ogrzewać dom bezobsługowo to zostaje prąd (+ ewentualny bufor do taryfy nocnej) lub pompa powietrze-powietrze jak z obsługą to tradycyjne rozwiązania z piecem peletowym lub ekogroszkowym , wszystko kwestia przeliczenia kosztów ogrzewania i zwrotu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Ja polecam skorzystać z naszego konfiguratora Viessmann - sam dobierz odpowiednie dla ciebie urządzenia i porównaj http://www.viessmann.com/web/poland/ofertowanie.nsf/www Spam Edytowane 10 Lutego 2016 przez panfotograf Spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.03.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam Wiosną ruszam z budową domu szkieletowego o powierzchni około 115m2 i nie wiem jakie ogrzewanie zastosować w tym domu. Producent domu oferuje albo elektryka koszt około 10tyś na albo pompę ciepła, koszt około 45tyś (pompa powietrze woda) nie ukrywam ze obie opcje średnio do mnie przemawiają. myślałem nad zastosowaniem kotła na pellet. gazowe odpada całkowicie ze względu na bark sieci gazowej w miejscu budowy. w załączniku przesyłam schemat kotłowni i rzut budynku. okna 3szybowe, ocieplenie ścian 10cm steropianu plus 15cm wełny, dach 30cm wełny. wylewka i fundament ocieplone,Wspł K dla ścian 0.15 W/m2 a dla dachu Wspł K 0.13 W/m2. Witaj Moric, Zastosowanie pompy ciepła w budynku jest najbardziej ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem, gdyż mimo wyższych kosztów inwestycyjnych można uzyskać znacznie niższe koszty eksploatacyjne. Dodatkowo takie rozwiązanie jest praktycznie bezobsługowe, co jest ważnym aspektem w kontekście wieloletniego użytkowania instalacji. Warto przy tym wspomnieć, iż marka Buderus posiada również w swojej ofercie kotły zasilane pelletem. W doborze odpowiedniego urządzenia może pomóc nasi autoryzowani instalatorzy. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 12.03.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witaj Moric, Zastosowanie pompy ciepła w budynku jest najbardziej ekonomicznym i ekologicznym rozwiązaniem, gdyż mimo wyższych kosztów inwestycyjnych można uzyskać znacznie niższe koszty eksploatacyjne. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus bzdura. Nie w każdym budynku. W większości budynków energoszczędnych zastosowanie PC generuje najwyższe koszty ogrzewania licząc uczciwe wszystkie pieniądze które musisz wydać tj koszt inwestycyjne + koszty ogrzewania w okresie życia systemu (20 lat). Najpierw musisz znać zapotrzebowanie ciepła budynku, potem można dobierać najbardziej ekonomiczny system. Mówienie że jakieś źródło jest najtańsze i najlepsze bez odniesienia do konkretnego budynku jest zwyczajną nieznajomością tematu lub, przy znajomosci tematu, chęcią wyciągnięcia pieniędzy od Inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.03.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Najpierw musisz znać zapotrzebowanie ciepła budynku, potem można dobierać najbardziej ekonomiczny system. Mówienie że jakieś źródło jest najtańsze i najlepsze bez odniesienia do konkretnego budynku jest zwyczajną nieznajomością tematu lub, przy znajomosci tematu, chęcią wyciągnięcia pieniędzy od Inwestora. I tak i nie. Ja osobiście wybrałem inna drogę. Wybrałem najpierw źródło ogrzewania (PC), a do tego dobrałem ilość ocieplenia. Trzeba pamiętać, że nawet najlepsze ocieplenie nie zmniejszy rachunków za CWU, więc wybierając system grzewczy trzeba też o tym pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts