Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkręty farmerskie wkręcane pod kątem

offan

Recommended Posts

Mam Pytanie

Czy przykręcanie wkrętów farmerskich pod kątem jest poważnym błędem

Pytam bo nie wiem czy mam udusić wykonawce

Wkręty jak widać na zdjęciu wkręcone pod kątem około 30-40 stopni w miejscu załamania pokrycia, nie dość że nie uszczelniają bo nie dociskają to na dodatek przy wkręcaniu rysują powierzchnie, nie wiem jaki był powód wkręcania ich pod takim kątem ale dużą ich część w ten sposób jest zamontowana

żeby tego było mało to pod gąsiorem uszczelka gąbkowa :-(

Można coś z tym zrobić, czy zamordować wykonawcę?

IMG_20151226_120900449.jpgIMG_20151226_120937180.jpgIMG_20151226_121017031_HDR.jpg

• 2 weeks później...

Szanowni przedmówcy ustalili przyczynę. Wykonawca to tandeciarz nie mający zielonego pojęcia o montażu tego pokrycia. Powłoki blachodachówki zostały w tych miejscach zerwane. Pokrycie jest zniszczone i nadaje się do wymiany oczywiście na koszt wykonawcy. Takie wykonawstwo pozbawia Cię natychmiast gwarancji. Uszczelki z gąbki w kalenicy czy przy okapie to zablokowanie wentylacji połaci co może skutkować degeneracją łat i kontrłat oraz skraca żywotność pokrycia. W przypadku zastosowania na krycie wstępne folii wysokoparoprzepuszczalnej i łat impregnowanych kapitalny remont dachu w ciągu kilku lat.

Przy okapie powinien być zamontowany grzebień a w kalenicy taśma pod gąsiory na łacie kalenicowej. Pozdrawiam.