lehsurf 26.12.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Czym można umieścić gruntowy wyminnik poziomy z glikolem pod płytą fundamentową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.12.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Odpowiem za eksperta, bo on wróci tu najwcześniej w poniedziałek: jeżeli to wymiennik do pompy ciepła to zdecydowanie nie można. Wymiennik poziomy czerpie energię z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiisc 20.11.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Odpowiem za eksperta, bo on wróci tu najwcześniej w poniedziałek: jeżeli to wymiennik do pompy ciepła to zdecydowanie nie można. Wymiennik poziomy czerpie energię z góry. A jeśli GGWC miałoby służyć do wentylacji mechanicznej to wtedy może być pod płytą fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 20.11.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 Wydaje mi się, że gwc pod płytą to słaby pomysł, bo zmniejszamy tam temperaturę przy okazji zwiększając deltę pomiędzy domem a gruntem, a więc więcej ciepła ucieka przez podłogę. Pytanie czy zysk z ogrzania wentylacji mechanicznej jest wyższy niż koszt uciekającego dodatkowo ciepła?Jak nie, to się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2017 A jeśli GGWC miałoby służyć do wentylacji mechanicznej to wtedy może być pod płytą fundamentową? Wiele zależy od warunków gruntowych.Wysokie wody gruntowe-jak najbardziej.Piasek,szkoda zabawy.taki "magazyn"szybko się skończy,dojdzie do rozładowania złoża.Ja prawie darmo dostałem 240mb rury zakopanej pod PF.Chciałem to odpalić pod GGWC,ale koszt Aerisa glikolowego nie zwróciłby się nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts