Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki beton lub cement pod fundamenty

andrzej324

Recommended Posts

Przymierzamy się do budowy domku 1-rodzinnego. Zastanawiam się jaki zastosować beton lub cement pod fundamenty. Czyli już na wstępie pojawia się dylemat. Czytałem, że firmy dostarczające beton nie udzielają gwarancji na jego jakość? A jest to przecież bardzo istotne, bo dom może później siadać, ściany mogą pękać i inne historie. Jak to było u was? Możecie polecić jakieś konkretne rozwiązanie? Liczę na wasze doświadczenia w tej sprawie.

Przymierzamy się do budowy domku 1-rodzinnego. Zastanawiam się jaki zastosować beton lub cement pod fundamenty. Czyli już na wstępie pojawia się dylemat. Czytałem, że firmy dostarczające beton nie udzielają gwarancji na jego jakość? A jest to przecież bardzo istotne, bo dom może później siadać, ściany mogą pękać i inne historie. Jak to było u was? Możecie polecić jakieś konkretne rozwiązanie? Liczę na wasze doświadczenia w tej sprawie.

Pod ławy to idzie chudy beton, chude betony to klasy poniżej B15 czyli poniżej betonów konstrukcyjnych, B10, B12,5. Gwarancja na to nie jest do niczego potrzebna

W betonie bardzo ważny jest sposób pielęgnacji, temperatura układania. Producent nie może za wszystko odpowiadać.

Za wytrzymałość odpowiada. Ale trzeba udowodnić to że beton miał niższą niż deklarowana wytrzymałość (przygotowując kostki 15 cm z zamówionego betonu i niszcząc w akredytowanym laboratorium). I to jest podstawą do roszczeń.

Do domów jednorodzinnych nie ma sensu takich rzeczy robić. Nie sądzę, aby betoniarnia dostarczyła zły beton przy tak niskiej klasie betonu. Musiałby być ogromny niefart, albo celowe działanie kogoś.

Wystarczające jest przechowywanie dokumentu dostawy.

Powodzenia

Jeśli masz wątpliwości co do jakości cementu to warto zwrócić uwagę na skład i znaki jakości. Bardzo dużo produktów na rynku to cementy, które w swoim składzie mają więcej "dodatków" niż cementu, co potem wpływa na jakość. Warto o tym pamiętać szczególnie w dalszych etapach budowy, bo tak jak koledzy mówią - pod fundamenty nada się prawie wszystko. Ale jeśli nie musisz oszczędzać, to zawsze lepiej doinwestować w coś lepszego ;) W końcu ma starczyć na lata.

Andrzej

rodzaj betonu użytego do fundamentu definiuje projekt, który zakupiłeś lub dopiero zakupisz. Zacznij od analizy tego co zostało tam zasugerowane a ostateczny dobór omów z Kierbudem - w zależności od gleby w której będziesz kopać.

U mnie był B20 ale ze względu na warunki ziemne (glina wodonośna) skończyło się na B25 z hydrouszczelniaczem plus ... dren dookoła domu :( Póki co 2 lata mineło i siadło (pękło) tylko w jednym miejscu.

Pozdro

Robert

Beton o podwyższonej wodoszczelności w budownictwie jednorodzinnym..

Szereg wymagań jaki musi spełnić praktycznie uniemożliwia jego celowe użycie. Reżim technologiczny, max rozwarcie rys, uszczelnienia dylatacji, itd.

Osobiście skłaniałbym się w kierunku betonów na bazie cementu hutniczego.

RobsonC,

znam ten ból :( Z tymże u mnie jeszcze gorzej, planowałem B20, skończyłem na B25 ale przyoszczędziłem na jakości... no i teraz się okazało, że po roku siadło mi już w 3 miejscach :(( strasznie głupi człowiek był, jednak lepiej wybierać bardziej renomowane produkty...