mmaarcin 27.12.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Wiem, że na zimę należy opróźnić wodę z instalacji. Ja mam natomiast już ocieplony dom 15cm styropianu na płycie fundamentowej, 20 grafitu na ścianach, i 35-40 cm pianki na poddaszu. Dom jeszcze nie grzeje.Czy istnieje ryzyko, że woda może jednak w środku domu zamarznąć?Do nieocieplonych garaży doprowadzona woda nie zamarza (przy zamkniętej bramie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Dopóki nie jest ocieplona podłoga na gruncie a są ocieplone ściany i dach raczej nie ma z tym problemu - chyba, że podłogówka przebiega nad jakimiś mostkami termicznymi, np nad belką nadprożową garażu jak jest w moim przypadku. Gdy ocieplona podłoga jak u ciebie, grunt już nie ogrzewa domu i ryzyko wzrasta. Z tego powodu wychodzę z założenia, że albo dobrze opróżnić instalację OP z wody czego w swoim przypadku nie jestem pewny, albo utrzymywać temp najmniej kilka st na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.12.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Dom to jednak ogromna masa akumulacyjna. Fakt, że nie ma mroźnych zim w ostatnich latach, ale w poprzednim roku, w budynku nie ocieplonym, bez ocieplonego poddasza, temperatura nigdy nie spadła poniżej zera. Wynosiła około 1-2 stopni na plusie. Woda w butelkach w domu nigdy nie zamarzła. Na zewnątrz było do -7 C. Podejrzewam jednak że przy długotrwałych i większych mrozach temp. wewnątrz spadła by poniżej zera i należałoby wodę wypompować z instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Woda zamarza temperaturze 0 *C .Wystarczy ,że zamarznie w okolicy drzwi na taras .Najgorsze ,że usunięcie wody nie jest proste .Rura nigdy nie leży płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.12.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Wydmuchuje się wodę sprężonym powietrzem. Ja wydmuchałem wodę z rur z instalacji CWU własnymi "płucami". Oczywiście, że w zagłębieniach rurek zostanie reszta wody, jednak będzie bez znaczenia, woda zamarzając będzie miała miejsce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 27.12.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Dzięki. Były takie dni kiedy temperatura na zewnątrz (w nocy) spadała do -4 stopni a w domu oczywiste na plusie. Teraz jednak trochę się martwię, bo temp. Na zewnątrz ma spaść do -10 stopni. Będę dogrzewal co jakiś czas pomieszczenia kozą , więc domek nie przemarznie. Jeżeli ktoś przezimowal bez spuszczania wody to proszę o podzielenie się doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 27.12.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Zrób jak zrobił "piotrek0m" i będziesz spał spokojnie. Jest to jedno popołudnie roboty. W każdej chwili może przyjść niespodziewany mróz, a Ty będziesz akurat na wyjeździe, "niedysponowany" czy coś w tym rodzaju. Zastanów się czy chciałbyś pruć podłogi i wymieniać rurki Op w kilku pomieszczeniach? W przypadku takiego zaizolowania podłogi, ryzyko jest naprawdę niemałe. W garażu, gdzie podłoga nie ma izolacji, jest znacznie bezpieczniej pod tym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.12.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Wydmuchuje się wodę sprężonym powietrzem. Ja wydmuchałem wodę z rur z instalacji CWU własnymi "płucami". Oczywiście, że w zagłębieniach rurek zostanie reszta wody, jednak będzie bez znaczenia, woda zamarzając będzie miała miejsce ... Woda rozszerza się we wszystkich kierunkach , a nie tam gdzie ty chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.12.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Można ulać wody i dodać glikolu, tak z 20 procent. Można zrobić wcześniej test mieszaniny i wstawić do zamrażarki, powinna zrobić się z tego swojego rodzaju kasza, która nie rozsadzi rurek. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 28.12.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Sugeruję wypompować wodę z instalacji za pomocą sprężarki. Wymaga to trochę pracy w dopasowaniu połączeń i kontroli wylewającej się wody. Uważaj, żeby Ci się sprężarka nie przegrzała. Weź pod uwagę, że tej wody tam będzie dużo - kilkaset litrów i będziesz miał ogromną kałużę. Jeśli więc zdołasz do rozdzielni przyłączyć wężyk, aby tę wodę odprowadzić poza budynek,to byłoby najlepsze rozwiązanie. Niestety nie można wody wypompować kompletnie, gdyż tak jak piszą poprzednicy będą obniżenia w instalacji i będziesz cały czas obserwował mniejsze lub większe "chlapanie". Dlatego w drugiej kolejności proponuję wlać glikol. I to niestety też jest kłopotliwe, gdyż glikol wprowadzany w ten sposób przy takich temperaturach wcale nie chce się łatwo mieszać z wodą, która już w instalacji jest. Ale chyba nie ma innej możliwości jak pompowanie i obserwowanie resztkowej wody.Powodzenia! Daj znać co zrobiłeś, a po dokończeniu instalacji - czy pojawiły się jakieś problemy. To ważne dla kolejnych budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.12.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Najsłabszym ogniwem w tym wszystkim jest wodomierz i rurki w ścianach, przez ściany zewn- wszystko wcześniej wydmuchiwaliśmy sprężonym powietrzem oraz zamykaliśmy zawory w ulicy; teraz mamy założoną c.o. i przybieramy się do ogrzewania za kilka dni.Nastawiona jest na sterowniku temp 12oC, ale temp w domu na razie utrzymuje się 8oC i kocioł jest wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.12.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Dopóki nie jest ocieplona podłoga na gruncie a są ocieplone ściany i dach raczej nie ma z tym problemu - chyba, że podłogówka przebiega nad jakimiś mostkami termicznymi, np nad belką nadprożową garażu jak jest w moim przypadku. Gdy ocieplona podłoga jak u ciebie, grunt już nie ogrzewa domu i ryzyko wzrasta. Z tego powodu wychodzę z założenia, że albo dobrze opróżnić instalację OP z wody czego w swoim przypadku nie jestem pewny, albo utrzymywać temp najmniej kilka st na plusie. Jak ty wyobrażasz sobie położenie podłogówki bez ocieplenia na gruncie ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 28.12.2015 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Najważniejszy jest spokojny sen.Właśnie walczę z kompresorem i puszczam wodę z pierwszego obiegu ( jeszcze łącznie 17 + cwu)Małe pytanie , ile litrów wody jest w 80 metrach pexa 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.12.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 rura pex 16 ok 0.1 l/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 28.12.2015 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.12.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Jak ty wyobrażasz sobie położenie podłogówki bez ocieplenia na gruncie ???? Może jej np na parterze nie być, może też być podłoga na gruncie w piwnicy a na parterze już na stropie. Stwierdzenie ogólne, dotyczy też innych instalacji zalanych wodą nie tylko podłogówki. Nieizolowany grunt ogrzewa dom, izolowany już nie za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 28.12.2015 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Ok. Podłogowa instalacja pozbawiona wody.Trochę to trwało i nie odbyło się bez kilku niespodzianek jak np. urwany metalowy trzpień od grzybka głowicy wewnątrz belki. Jak on odpadł i jakim cudem udało mi się go wyciągnąć ...???W każdym razie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.12.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Może jej np na parterze nie być, może też być podłoga na gruncie w piwnicy a na parterze już na stropie. Stwierdzenie ogólne, dotyczy też innych instalacji zalanych wodą nie tylko podłogówki. Nieizolowany grunt ogrzewa dom, izolowany już nie za bardzo. Czy autor pytał ogólnie o domu podpiwniczone itd ? Czy o swój parterowy dom gdzie na parterze jest podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 05.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wiem, że na zimę należy opróźnić wodę z instalacji. Ja mam natomiast już ocieplony dom 15cm styropianu na płycie fundamentowej, 20 grafitu na ścianach, i 35-40 cm pianki na poddaszu. Dom jeszcze nie grzeje. Czy istnieje ryzyko, że woda może jednak w środku domu zamarznąć? Do nieocieplonych garaży doprowadzona woda nie zamarza (przy zamkniętej bramie ) Witam, Niestety nikt nie jest w stanie przewidzieć jak długo będą występować temperatury ujemne. Również nie można przewidzieć do jak niskich wartości spadnie temperatura, na zewnątrz. W związku z tym odpowiedź na powyższe pytanie praktycznie nie jest możliwa. Jednym z rozwiązań może być obserwacja temperatur wewnątrz budynku. Jeżeli będą zbliżały się do wartości +1, + 3 stopni Celsjusza należy włączyć nagrzewnice elektryczne lub gazowe aby zabezpieczyć układ. Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fr3d3k 18.01.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 hej. Troche ze wstydem z własnego doświadczenia i głupoty mogę napisać, że zostawiłem wypełnioną wodą całą instalacje CO oraz wody użytkowej na kilka dni gdzie w nocy temperatura na zewnątrz spadała do -17 stopni. W domu więc było -5 a może i nawet -10 ( w nocy nie sprawdzałem). Co się stało? Zamarzła mi woda w tych rurach od wody, a ta w podłogówce nie- a przynajmniej nie całkowicie gdyż codziennie dało się trochę wody z pionu spuścić. Po roztopach okazało się, że szczeliła jedna rura wody która była zalana w stropie- musiałem ją odciąć i złączyć z inną, biegnącą obok. Dodatkowo puściły ze dwa zawory kulowe tzn troszkę z nich kapało. Oraz to samo z jedną plastikową zaślepką. Także po tym jak "zupa została już wylana" to kupiłem kompresor i wypompowałem całą wodę z obu instalacji i od tego dnia nieszczelności w instalacjach sprawdzam powietrzem a nie wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts