lukaszz1981 27.12.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Witam. Ostatnio mieliśmy robioną instalacje centralnego ogrzewania na piętrze. Wcześniej był układ otwarty, obecnie instalator zrobił układ zamknięty z naczyniem przeponowym Reflex. Filmik: Zdjęcia -> L I N K Co myślicie o takiej instalacji zamkniętej ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.12.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Po pierwsze sprawdź czy piec w takim układzie nie traci gwarancji, po drugie czy są odpowiednie zabezpieczenia na wypadek awarii sterownika, braku prądu i zagotowania w piecu wody bo nawet z ubezpieczycielem możesz mieć problem, po trzecie wydaje mi się to lepszy układ od układu otwartego bo szybko można stwierdzić szczelność układu, nie trzeba dobijać wody bo nic nie odparuje i nie ma dostępu tlenu do wody (mniejsza możliwość korozji wewnętrznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 27.12.2015 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Piec jest z 2010 roku, więc o gwarancje nie muszę się martwić. Jedynym zabezpieczeniem jest zawór bezpieczeństwa obok naczynia przeponowego. Nie wiem co może się stać w przypadku awarii sterownika -> Gdy braknie prądu, podajnik nie poda węgla, a dmuchawa przestanie działać, woda się raczej nie zagotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 27.12.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Mało prawdopodobne aby uszkodził się sterownik i to w taki sposób aby zagotował wodę w piecu, ale jest taka ewentualność, po to są całe grupy bezpieczeństwa, do tego wężownice schładzające lub zawory DBV. Osobiście układ zamknięty tak jak wyżej pisałem jest lepszym rozwiązaniem gdy zadba się o bezpieczeństwo. U mnie też piec pracuje w układzie zamkniętym (mam oprócz tego co u ciebie grupę bezpieczeństwa + DBV) i od kilku lat sprawdzam tylko nanometr na instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 01.02.2016 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Po sezonie grzewczym będzie zamontowany zawór DBV1 lub wężownica schładzająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 02.02.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Jeśli możesz, to wstaw dodatkowo zawór bezpieczeństwa max. 2 bar (na takie ciśnienie robocze dopuszczony jest ten kocioł) w pobliżu kotła - tam, gdzie nie ma możliwości nawet przypadkowego odcięcia go jakimś zaworem od reszty układu.Zabudowa zaworu DBV jak najbardziej wskazana.Jeśli te warunki są spełnione (wymóg normy PN-EN303-5:2012 oraz innych przepisów z tym związanych), to nikt gwarancji nie traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszz1981 02.02.2016 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dzięki za poradę.Ciekawe ile taki kocioł jeszcze będzie pracował. 6 lat będzie miał w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts