Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszenie otworu drzwiowego

Recommended Posts

Witam.

Planuję na klatce schodowej wewnętrznej wstawić drzwi. Otwór jednak ma 120cm a drzwi zamówiłem 90 cm więc muszę go zmniejszyć. Drzwi z ościeżnicą (regulowaną 12-14 cm) mają około 100 cm a więc muszę zmniejszyć otwór o około 20 cm, po 10 cm z każdej strony.

Im więcej dowiaduje się jak można by to zrobić tym mniej wiem. Jedni mówią, żeby zrobić na profilu ościeżnicowym (tym mocniejszym), inni żeby wymurować przy pomocy y-tongów.

Prosiłbym o poradę jak to sensownie zrobić aby było mocne (drzwi będą wypełnione płytą wiórowo otworową więc będą ważyć około 40 kg), ale jednocześnie elastyczne aby przy mocniejszym uderzeniu nie popękało na łączeniach. Również Im większa dzwiękoszczelność tym lepiej.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Jeśli nie masz pojęcia jak się do tego zabrać, to może lepiej to zlecić jakiemuś fachowcowi? Przy okazji drzwi "obsadzi"..

Wybór materiałów zależy od konkretnych warunków. Potrafisz zmontować ściankę z k/g - wybierz profile. Wystraczą jak to dobrze zrobisz.

Pomysł z kantówką drewnianą też się wydaje ok, o ile ją dobrze przykręcisz do ściany.

Tak czy inaczej - potrzeba jeszcze to obrobić karton-gipsem.

Dziękuje za odpowiedzi.

Ze zmniejszeniem otworu i wstawieniem drzwi nie będzie problemu, bardziej chodziło mi o rodzaj rozwiązania. W internecie ile wypowiedzi, tyle opinii - jedni mówią, że profil ościeżnicowy jest za sztywny, inni, że y-tong może być za słaby. O kantówce drewnianej też słyszałem i chyba faktycznie zrobie to w ten sposób.

Myślałem również o tym, żeby z jednej strony ościeżnice przytwierdzić do ściany, a ściankę zrobić z drugiej, ale w moim przypadku kiepsko by to wyglądało.

Oczywiście wykończę to karton-gipsem i gładzią, bo otwór muszę jeszcze "obniżyć" z 2,5 m na 2 m.

Kantówka - wymaga zacięcia stolarskiego. Profile - ślusarskiego;) Ytong - murarskiego O ile tu można mówić o potrzebie zacięcia:)

Wydaje mi się że murowanie może nieść najwięcej zagrożeń popełnienia błędu.

Obniżanie zakończ na wysokości ok 207cm (sprawdź dokładnie wymiar ościeznicy).

• 2 weeks później...
My też chcieliśmy zmniejszać otwór na drzwi, ale ostatecznie zgłosilismy się do tej firmy [moderowano] oni zrobili nam drzwi szklane na wymiar. Co prawda to było wewnątrz, bo to drzwi pokojowe, ale może w ten sam sposób można zrobić na klatce? Takie drzwi na wymiar to przecież nie jest problem Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum