Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiezienie ziemi na działkę

Recommended Posts

Witam,

Mam na oku bardzo ładną lecz pochyłą działkę. Działka pochyła w stronę kolejnej działki leżącej niżej. Jak jest z nawiezieniem ziemi na taką działkę? Ogólnie czytając forum wszedzie mówi się o tym, że nawieźć teoretycznie można jednak tak aby nie zmienić kierunku odpływu wody z mojej działki. W moim przypadku z tego co mi się wydaje, podnosząc poziom mojej działki zatrzymałbym więcej wody u siebie gdyż działka sąsiada jest naturalnie niżej niż moja. Poza powstała skarpą (aby działka była płaska potrzbuję podnieść około 1m) nie widzę nic czym mógłbym zaszkodzić. Jakie jest Wasze zdanie?

Dzięki

Po wysłuchaniu opinii ludzi tak chyba zrobię. Dzięki za odpowiedzi

Ja podniosłem jedną stronę 80 cm.....to dużo ale miałem zgodę na więcej.

Odprowadzenie wody mam do zbiornika rozsączającego dodatkowo zrobione odpowiednie tarasy zabezpieczają obsuwanie się nawiezionego materiału jak również nie "niszczą"działki sąsiedniej gdyż ogrodzenie mojej jest na poziomie powiedzmy "0"dla obu działek.

Obecnie po 5 latach wygląda to bardzo dobrze, a roślinki ładnie zatarły tarasy dodatkowo komunikacja w postaci ścieżku jest optyczną granicą :)

Pozdrawiam.

!m to również niewiele i wszystko z głową da się zrobić aby przysłowiowy wilk był syty. :)

IMG_0643.jpg

IMG_7330.jpg

Pięknie to wygląda :) Co to znaczy kolego, że miałeś zgodę na więcej? Zgłaszałeś to do gminy? Czy też w adaptacji miałeś jakoś zaznaczone, że możesz teren podnieść?

W adaptacji projektu poziom "0" domu był o metr wyżej niż poziom geodezyjny punktu "0" działki np: 258,6 mnpm natomiast poziom domu 259,6mnpm.

Patrząc na ukształtowanie działki wyglądało na to, że gmina zatwierdziła posadowienie domu na poziomie najwyższym na działce i z niego zrobiła punk odniesienia terenu dalej ja z tego skorzystałem.W czasie odbioru i naniesieniu budynku na podwykonawczą mapkę geodezyjną dom i tak stał 20 cm poniżej punktu wyznaczonego przez gminę.

Geodeta przeniósł dla mnie wysokość czyli punkt "0" dla sąsiedniej działki czyli ewentualny równy poziom domu wyszło 140 cm więc gdyby np sąsiad chciał podnieść działkę do tego poziomu było by to o wiele więcej. Natomiast tak jak ja to wykonałem różnica wynosi zaledwie 60 cm- natomiast sąsiednia działka ma różnicę wysokości zaledwie 20cm więc gdy ktoś się będzie budował potraktuje ją jako równą.

Najważniejsze jest to aby woda szczególnie opadowa nie spływała na sąsiednie działki lub gromadziła się w sąsiedztwie ogrodzenia - to największy błąd w opcji podniesienia terenu.

Pozdrawiam