Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie do sieci elektroenergetycznej

Recommended Posts

Dostałam warunki przyłączenia do sieci z zakładu energetycznego i z tego co widzę ZE ma zupelnie inny niż ja pomysł na przyłącze. "Zaproponowano" mi napowietrzne, a planowałam kablowe. Człowiek z ZE twierdzi, że im się nie opłaca zobić kablowego, bo ta opcja jest droższa, trzeba zrobić projekt i uzgadniać w ZUDzie ... Zrobią mi kablowe jeżeli sama zlecę i opłacę projekt i uzgonienia. Dostałam namiary na projektana ... pracownika ZE. Projektant chce 800 zł za projekt + 300-400 zł za uzgodnienia. Opłata zryczałtowana za przyłączenie (materiały + wykonawstwo) wynosi 2232 zł. Sama będę musiała zapłacić za jedną ze skrzynek ok. 1000 zł + robocizna związana z montażem skrzynki (nie wiem ile). W sumie wychodzi grubo ponad 4500 zł. A słup mam w rogu działki !!! Więc ten nieszczęsny kabel wedrował by sobie tylko wdłuż ogrodzenia i to jakieś 4 m.

Czy ZE może narzucać rodzaj przyłączenia z powodów ekonomicznych ? Ile kosztują uzgodnienia w ZUDzie ? Czy jakiś dobry człowiek ma namiary na przyzwoitego elektryka z uprawnieniami (projektanta) z okolic Warszawy?

Ratunku ! Macondo

załatwiałem prąd w poniedziałek (Pabianice k/Łodzi)

1903zł elektrownia z vat

sktrzynkę pod licznik miałem w granicy

700zł skrzynka (bezpieczniki, zabezpieczenie przepęciowe, gniazda wtyczki + podłączenie przez elektryka z elektrowni!!!! + załatwienie papierów)

Pozdrawiam Markes

Mam ten sam problem. W pierwszej wersji miałem mieć przyłącze od razu do budynku ale się nie zmieściłem w terminie 6- miesięcy, jak poszedłem do ZE zmieniłem rodzaj przyłącza na tak zwany teren budowy CENA 4500, a przedtem 1700. jeżeli masz możliwość i życzliwego sąsiada dogadaj się i załóż podlicznik, zapłacisz za montaż i za to co zużyjesz, dodatkowa korzyść nie płacisz ZE abonamentu.

Poniżej 50%, ale dokładnie nie pamiętam! Pamiętaj że w ramach ryczałtu ZE daje fundamencik i część dolną na złącze, Ty dopłacasz do góry!

Pozdro

J

hmmm a czy w ramach tzw zryczałtowanej opłaty przyłączeniowej energetyka zapewnia skrzynkę? mi napisali w warunkach że będzie wolno stojące złącze w granicy działki, w rozmowach tez nikt mi nie mowil ze mialbym cos doplacac do skrzynki ale jednak gdzies na Forum tutaj się takie zdanie przewija i powyzszy cytat mi to potwierdza. Zaznaczam ze nie chodzi mi o skrzynke tzw RB-tkę tylko docelowe złącze kablowe wolnostojące w granicy działki.

Właśnie mnie podłączają lada dzień i nie chciałbym nagle odebrać telefonu od zdziwionego podwykonawcy energetyki "a te skrzynke pan juz kupił?"

Jerzysio i Markes ! Wielkie dzieki za informacje !

Tomko ! Chyba zrobie tak jak radzisz. Jeszcze nie mam powodów by pobierać prąd, ale już nie lubię mojego ZE !

KaiM -> Ja jestem tylko teoretykiem. Jedynym industrialnym elementem na mojej działce jest miejsce na ognisko, a o przyłączach na razie marzę, ale z tego co wiem to skrzynki sa dwie:

- ze złączem - tę zapewnia ZE,

- z licznikiem i bezpiecznikami - te skrzynkę zapewnia KaiM.

Pozdrawiam,

Macondo

Hej Macondo!!

poniewaz jestem już dzisiaj krok dalej to i wiem wiecej. A wiec zjawili sie panowie mało robotni - są co prawda codziennie ale czasu mają godzinkę albo dwie - no i tak się już wożą prawie tydzień z moim przyłączem.

Wykopali rów, naspypali podsypki, ułożyli kabel i zasypali go piaskiem, ustawili taką plastikową skrzynkę co to się nazywa ZKPcoś tam tzn. złącze kontrolno-pomiarowe. Jak na razie nie chcieli ode mnie żadnej kasy.

Z tego co widzę to w tym złączu jest miejsce na zabezpieczenie przedlicznikowe oraz sam licznik. Ja muszę się teraz na swój koszt podłączyć do tego złącza z jakąś instalacją odbiorczą - choćby najpopularniejszą RB-tką czyli Rozdzielnią Budowlaną (też moją - koszt ok. 500zł) i dostarczyć energetyce pomiary.

Wtedy oni zakładają dopiero licznik, plombują i podają napięcie. I od tego momentu mogę sobie zaświecić w portfel żeby sprawdzić czy mam kasę choćby na abonament... :lol:

KaiM, Macondo: u mnie było (na wiosnę tego roku) inaczej - wykonawca przysłany przez ZE uprzedził mnie, że skrzynka z licznikiem to mój (dodatkowy w stosunku do ryczałtu płaconego ZE) koszt. I w związku z tym mogą to zrobić oni albo mój elektryk. A uprzedził mnie o tym, bo wie że inwestorzy są z reguły bardzo zaskoczeni w ostatniej chwili, że muszą jeszcze płacić za skrzynkę.

A co do kabla lub słupa to u mnie akurat bez problemu poprowadzono od słupa w rogu działki do skrzynki kabel w ziemi (razem prawie 40 mb) i to w terenie wiejskim.

Napiszę tylko że u mnie na powstającym osiedlu będą trzy równoległe ulice, z których tylko jedna ma kabel puszczony pod ziemią reszta napowietrznie. Miełem szczeście posiadania działki w ulicy w której puszczono kabel pod ziemią. Na początku miałą być również linia napowietrzna ale sąsiad przedemną znał kogoś w energetyce i wychodził korzystniejsze trozwiązanie. Koszt ryczłtowej opłaty 1203 złote. Energetyka zapewnia projekt, skrzynkę i roboty do granicy działki.