jaroch58 28.12.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witam, chcę wylać chudziak, ale mam go poniżej fundamentu. Czy warto chudziak oddzielić styropianem np. 2 cm od fundamentu, czy to nic nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 28.12.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 nic nie da. Czemu poniżej fundamentu chcesz lać chudziak. Przemyśl to bo to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroch58 28.12.2015 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Teraz też wiem ze zły ale wyżej nie mogę bo będę miał za niskie pomieszczenia, strop już jest drewniany i dom pod dachem. Fundament mam na trzy bloczki chudziak będzie się kończył przy pierwszym bloczku potem 15 styropianu, podłogówka i gotowa wylewka będzie wchodzić ok. 3 cm na ściany, czyli powyżej fundamentu. A przy okazji gotowej posadzki na podlogówke dać 5 czy 7 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 28.12.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Witam, chcę wylać chudziak, ale mam go poniżej fundamentu. Czy warto chudziak oddzielić styropianem np. 2 cm od fundamentu, czy to nic nie da? Zamiast styropianu daj 1 warstwę papy, bo nie wiadomo co ty tam kombinujesz, przynajmniej fundament nie rozjedzie sie do środka.:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroch58 28.12.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 przynajmniej fundament nie rozjedzie sie do środka.:popcorn:, tego zdania nie rozumiem jak rozjedzie się do środka?? A z tym styropianem to chodziło mi, aby na fundament przykleić styropian dwu centymetrowy i wylać chudziak aby nie stykał się z fundamentem. Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 chudy beton powinien być oddylatowany od ścian- daj pasek styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroch58 28.12.2015 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Hehe Slyder pisze "nic nie da", a kolega jajmar "chudy beton powinien być oddylatowany od ścian- daj pasek styro. ". Więc dać ten pasek czy nie? Chociaż tak myślę, że dam bo koszt to naprawdę niewielki, a zaszkodzić nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroch58 30.01.2016 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj jeszcze o chudziak.Pasek styropianu przyklejony. A czy pod chudziak mogę dać starą dachówkę z rozbiórki? Chudziak będzie miał 10 cm a tej dachówki np. 2 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie dylatuje sie chudziaków. Dachówka betonowa tak, jak bedzie sucho ceramiczna także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie dylatuje sie chudziaków. Dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Pytanie raczej odwrotne...po co dylatować?Dylatacja ma jakiś cel...np naprężenia, akustyka tutaj ani jedno ani drugie nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2016 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Dylatacja ma jakiś cel...np naprężenia, O ile na etapie użytkowania pewnie są już stabilne warunki to na etapie budowy która potrafi trwać latami chudziak narażony jest na zmienne temperatury co za tym idzie pracuje brak oddzielania od ścian może powodować niepotrzebne parcie na ściany. Skutki mogą być różne, podniesienie chudego, rysa na ścianie lub tylko wzrost naprężeń. Uważam że warto wykonać dylatację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.02.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Nie ma różnych warunków, temperatura i wueńca i ścian i chudziaka jest taka sama to i nic nie powstaje.Chudziak wylewasz , podczas wiązania następuje skurcz (to nie beton ekspansywny) i koniec naprężeń.Na pytanie czy dawać odpowiedź jest że nie, a czy dasz czy nie to znaczenia nie ma tylko roboty i kasy wiecej a efekt żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 02.02.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ^A rozszerzalność cieplna to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 ^ A rozszerzalność cieplna to co ? Kolega Andrzej733 zdaje się zapomina o tym. Ja obstaje przy swoim, koszt żaden a czasem pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 U mnie chudziak po roku sam się z dylatował od ścian. Nawet nie myślałem, że trzeba , nigdzie na forum tego nie znalazłem. Posadzka będzie miała dylatacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 03.02.2016 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 To nie stal aby sie wybrzuszyło. Tworzycue nowe teorie nie mające ani podstaw ani sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.02.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Na szczęście tylko w/g ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 18.02.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 nie ma konieczności dawać dylatacji, to jest chudy beton ważne jest aby nie był za cienko wylany. Ja staram się lać 10cm, chyba że był wysoko podniesiony fundament i jest dużo nasypane piasku (żwiru) to lejemy grubszą warstwę. Jeżeli podłoże jest dobrze zagęszczone to nie ma prawa nic się z chudziakiem dziać. Styropian dajemy jeżeli robimy stare domy(kamienice) i nie ma możliwości ocieplenia z zewnątrz fundamentu. W tym tygodniu zalewałem podbeton w kamienicy z dwóch stron ulica wtedy dajemy pasek foli-styropian-folie. Styropian daje do wysokości posadzki. Lepiej już zatrzeć podbeton, wtedy folia na nim leży idealnie, styropian dolega całą płaszczyzną. Nawet lepiej się sprząta murarzom (tynkarzom) nie zostają resztki zapraw folia nie dziurawi się o ostre nierówności rury owijam dylatacją, nie oblewam ich betonem kilka fotek wstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 08.03.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Dla zainteresowanych film jak wylewa się posadzki maszynowe mixokretem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts