Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy chudziak oddzielić styropianem?

jaroch58

Recommended Posts

Teraz też wiem ze zły ale wyżej nie mogę bo będę miał za niskie pomieszczenia, strop już jest drewniany i dom pod dachem. Fundament mam na trzy bloczki chudziak będzie się kończył przy pierwszym bloczku potem 15 styropianu, podłogówka i gotowa wylewka będzie wchodzić ok. 3 cm na ściany, czyli powyżej fundamentu. A przy okazji gotowej posadzki na podlogówke dać 5 czy 7 cm?

przynajmniej fundament nie rozjedzie sie do środka.:popcorn::popcorn:
,

tego zdania nie rozumiem ;) jak rozjedzie się do środka?? A z tym styropianem to chodziło mi, aby na fundament przykleić styropian dwu centymetrowy i wylać chudziak aby nie stykał się z fundamentem. Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie.

DSC06619.jpg

• 1 month później...

Dylatacja ma jakiś cel...np naprężenia,

O ile na etapie użytkowania pewnie są już stabilne warunki to na etapie budowy która potrafi trwać latami chudziak narażony jest na zmienne temperatury co za tym idzie pracuje brak oddzielania od ścian może powodować niepotrzebne parcie na ściany. Skutki mogą być różne, podniesienie chudego, rysa na ścianie lub tylko wzrost naprężeń. Uważam że warto wykonać dylatację.

Nie ma różnych warunków, temperatura i wueńca i ścian i chudziaka jest taka sama to i nic nie powstaje.

Chudziak wylewasz , podczas wiązania następuje skurcz (to nie beton ekspansywny) i koniec naprężeń.

Na pytanie czy dawać odpowiedź jest że nie, a czy dasz czy nie to znaczenia nie ma tylko roboty i kasy wiecej a efekt żaden.

• 2 weeks później...

nie ma konieczności dawać dylatacji, to jest chudy beton ważne jest aby nie był za cienko wylany. Ja staram się lać 10cm, chyba że był wysoko podniesiony fundament i jest dużo nasypane piasku (żwiru) to lejemy grubszą warstwę. Jeżeli podłoże jest dobrze zagęszczone to nie ma prawa nic się z chudziakiem dziać.

Styropian dajemy jeżeli robimy stare domy(kamienice) i nie ma możliwości ocieplenia z zewnątrz fundamentu. W tym tygodniu zalewałem podbeton w kamienicy z dwóch stron ulica wtedy dajemy pasek foli-styropian-folie. Styropian daje do wysokości posadzki.

Lepiej już zatrzeć podbeton, wtedy folia na nim leży idealnie, styropian dolega całą płaszczyzną. Nawet lepiej się sprząta murarzom (tynkarzom) nie zostają resztki zapraw :) folia nie dziurawi się o ostre nierówności

rury owijam dylatacją, nie oblewam ich betonem

kilka fotek wstawię

Zdjęcie0510.jpg

Zdjęcie0511.jpg

DSC_0240.jpg

DSC_0118.jpg

Zdjęcie0163.jpg

• 3 weeks później...