Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy chudziak oddzielić styropianem?

jaroch58

Recommended Posts

• 2 months później...

Witam, mam 2 pytania dot. chudziaka 10cm B15:

1. pod chudziak zamierzam dać folię 0.3mm, rozumiem, że nie zaszkodzi :)

2. czy wewn. ściany fundamentowe na wysokości chudziaka można wyłożyć styrodurem na wysokości 10-20 cm wokoło (zostały kawałki po izolacji zewn. fundamentu i nie mam co z tym zrobić)

Witam, mam 2 pytania dot. chudziaka 10cm B15:

1. pod chudziak zamierzam dać folię 0.3mm, rozumiem, że nie zaszkodzi :)

2. czy wewn. ściany fundamentowe na wysokości chudziaka można wyłożyć styrodurem na wysokości 10-20 cm wokoło (zostały kawałki po izolacji zewn. fundamentu i nie mam co z tym zrobić)

1. nie zaszkodzi, a wręcz może pomóc

2. można. niektórzy ocieplają fundamenty także od wewnątrz na całej wysokości

Mi majster powiedział, że chudziak jest cienki (10cm) i przy obecnych wyższych temperaturach może zostać szybko odwodniony do pospółki i do atmosfery, więc zaproponował folię mocniejszą pod i malarską nad chroniącą przed odparowywaniem... Edytowane przez Adaxis

Mi majster powiedział, że chudziak jest cienki (10cm) i przy obecnych wyższych temperaturach może zostać szybko odwodniony do pospółki i do atmosfery, więc zaproponował folię mocniejszą pod i malarską nad chroniącą przed odparowywaniem...

To go polewaj wodą. Folia pod chudziakiem, czyli na pospółce to nieporozumienie. Na chudziaku czyli pod styropian - tak.

^^

Przestań chłopie doradzać, to że budujesz to nie oznacza, że jesteś fachowcem od dawania dobrych rad!!!

A co do folii, to na pewno nie zaszkodzi a pomoże np zapobiec przed ucieczką mleczka cementowego do pospółki w przypadku gdy będziesz miał dosyć rzadką konsytencję mieszanki betonowej oraz wilgoci z mieszanki betonowej w przypadku gdyby pospółka podczas lania za szybko wysychała....

Podsumowując: zważywszy, że nie jest to warstwa konstrukcyjna tylko wyrównawcza, zazwyczaj nie daje się folii, ale nikt Ci nie broni jej dać jeżeli masz jakąs tanią, lub wydatek 200-400 PLN nie jest problemem , będziesz miał troszkę mocniejszego chudziaka i szczelniejszego chudziaka.

^^

Przestań chłopie doradzać, to że budujesz to nie oznacza, że jesteś fachowcem od dawania dobrych rad!!!

A co do folii, to na pewno nie zaszkodzi a pomoże np zapobiec przed ucieczką mleczka cementowego do pospółki w przypadku gdy będziesz miał dosyć rzadką konsytencję mieszanki betonowej oraz wilgoci z mieszanki betonowej w przypadku gdyby pospółka podczas lania za szybko wysychała....

Podsumowując: zważywszy, że nie jest to warstwa konstrukcyjna tylko wyrównawcza, zazwyczaj nie daje się folii, ale nikt Ci nie broni jej dać jeżeli masz jakąs tanią, lub wydatek 200-400 PLN nie jest problemem , będziesz miał troszkę mocniejszego chudziaka i szczelniejszego chudziaka.

Ja staram się doradzić, a Ty jesteś z kulturą na bakier. Robiłem "chudziaka" z miksokreta więc żadna "zupa" jak pisze kolega niżej. Ale widzę, że niektórzy oszczędzają na wszystkim na maksa. Chytrość, chytrość, chytrość... Ta folia potrzebna na pospółce jak drzwi w lesie, ale cóż, nie jestem fachowcem ...

• 2 weeks później...

Nurtuje mnie sprawa z wysokością chudziaka...Mianowicie mam fundament wyciągnięty bloczkami trochę za wysoko patrząc na moją działkę ...wiem że zalewać się powinno chudziaka do wysokości fundamentów, lecz jak ja to zrobię u siebie to podłoga później (15 cm styropian, ogrzewanie podłogowe i parkiet/płytki) będzie za wysoko...

Czy bezpiecznie jest wylać chudziak poniżej poziomu fundamentów o około 15 cm?