Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie do sieci elektroenergetycznej

Recommended Posts

Dostałam warunki przyłączenia do sieci z zakładu energetycznego i z tego co widzę ZE ma zupelnie inny niż ja pomysł na przyłącze. "Zaproponowano" mi napowietrzne, a planowałam kablowe. Człowiek z ZE twierdzi, że im się nie opłaca zobić kablowego, bo ta opcja jest droższa, trzeba zrobić projekt i uzgadniać w ZUDzie ... Zrobią mi kablowe jeżeli sama zlecę i opłacę projekt i uzgonienia. Dostałam namiary na projektana ... pracownika ZE. Projektant chce 800 zł za projekt + 300-400 zł za uzgodnienia. Opłata zryczałtowana za przyłączenie (materiały + wykonawstwo) wynosi 2232 zł. Sama będę musiała zapłacić za jedną ze skrzynek ok. 1000 zł + robocizna związana z montażem skrzynki (nie wiem ile). W sumie wychodzi grubo ponad 4500 zł. A słup mam w rogu działki !!! Więc ten nieszczęsny kabel wedrował by sobie tylko wdłuż ogrodzenia i to jakieś 4 m.

Czy ZE może narzucać rodzaj przyłączenia z powodów ekonomicznych ? Ile kosztują uzgodnienia w ZUDzie ? Czy jakiś dobry człowiek ma namiary na przyzwoitego elektryka z uprawnieniami (projektanta) z okolic Warszawy?

Ratunku ! Macondo

Coś bardzo drogo!!! Macondo ja co prawda w tamtym roku we wrześniu zapłaciłem za całe przyłącze tj. zejście ze słupa do ziemi przecisk pod ulicą ok 6 mb. zamontowanie, licznika, bezpieczników i skrzynki w ogrodzeniu, ułożenie kabla w ziemi ok 25 mb. ( koparka ) następnie założenie skrzynki tymczasowej wraz z zabezpieczeniami i gniazdami 3288zł w tym 400 zł projekt przyłącza.

pozdro

Sprawdź jakie sa zapisy w taryfie ZE w zakresie przyłączeń do sieci (taryfa powinna byc dostępna na stonie internetowej ZE). Z tego co wiem to opłata ryczałtowa obejmuje równiez opracowanie projektu (budowa przyłącza jest inwestycją ZE a więc powinni zapewnić równiez projekt). W części ZE inwestor może opracować projekt ale wówczas otrzymuje upust w opłacie ryczałtowej (10%).

W przypadku wyboru typu przyłącza to przynajmniej w części ZE wybór należy do inwestora, oczywiście w miarę wystepujących możliwości bo jak jest wybudowana sieć kablowa to trudno aby na życzenie klienta stawiać słup tyko po to aby na niegow prowadzic kabel a dalej przyłącze napowietrzne.

Ale przede wszystkim zacznij od przestudiowania taryfy swojego ZE.

Zbych_Sz

A to aby nie ZE w Otwocku?

Tez z tym walczę :evil: Ale zdecydowlismy się zapłacic więcej za przyłącze i sfinansować projekt żeby uniknąć tej ślicznej linii napowietrznej oraz ustanowienia służebności dla ZE w celu odczytów liczników.

Na razie poszukuje kogoś do zrobienia projektu, najlepiej własnie z ZE, wtedy odpadają wszelkie kłopoty z uzgodnieniami - przeciez ten projekt musi być uzgodniony w ZE.

A i w taryfie jest zapis, że inwestor ma wybór rodzaju przyłacza, ale musi to byc uzasadnione ekonomicznie :-? I tu już jest wszystko jasne - zawsze mogą powiedzieć że im się nie opłaca...

Ja właśnie przerabiam zasilanie z napowietrznego na kablowe - i tu niestety opłaty są "ździebko" inne bo za wszystko płaci inwestor, czyli ja.

Mam również słup przy samym płocie. Za 4k złotych ZE ma sprowadzić kabel po słupie, zamontować obok skrzynkę ZK, przenieść licznik i zdemontować stare łącze. Ja we własnym zakresie pociągnąłem już WLZ (oczywiście wg projektu zatwierdzonego w ZUD-ie i zgłoszonego w starostwie), do tego mam postawić jeszcze skrzynkę pomiarową przy ZK. Swoje mam pozałatwiane, teraz czekam aż ZE zrobi sobie projekt swego "odcinka", zatwierdzi to w ZUD-ie i przystąpi do roboty (mają na to 6-ć miesięcy od zatwierdzonego projektu, niestety ich-projektu, mam nadzieję że już go zrobili).

Opłaty: projekt (prywatnie) 300 zł, ZUD - 40 zł, do tego kabel do WLZ-ta, jeszce skrzynka pomiarowa i do niej fundament (ale czekam co zamontuje ZE aby nie mieć każdej skrzynki z innego ogródka)

Na razie czekam już trzeci miesiąc od podpisania umowy o wymianę przyłącza.