Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wywietrzniki a szczelne okn

Recommended Posts

Witam

Planuje budowę domu o małym zapotrzebowaniu na energię. Zastanawiam się nad wyborem szyb i okien. Mam pytania. Jeśli nowoczesne okna mają wysoki stopień izolacji, małe wartości współczynnika Uf,g. Pakiety 3 szybowe i są relatywnie drogie więc po co stosuje się wywietrzniki? Rozumiem że trzeba wymieniać powietrze w pomieszczeniu, ale jeśli w taki sposób to po co takie szczelne i drogie okna?

Jeśli jest wentylacja mechaniczna to tym bardziej nie rozumiem. Proszę o informacje kiedy należy stosować te wywietrzniki? Nie znalazłem też informacji o parametrach termicznych tych wywietrzników.

Adam

Przy wentylacji mechanicznej nie stosuje się nawiewników - to po pierwsze

Po drugie, kto buduje dom energooszczędny i pozostaje przy rozwiązaniach wentylacyjnych z epoki króla Ćwieczka sam sobie strzela w kolano gdyż.... nie będzie miał domu energooszczędnego przez zwiększenie strat wywołanych wentylacją

Przy wentylacji grawitacyjnej która by działać musi mieć zagwarantowany dopływ powietrza z zewnątrz musisz stosować albo nawiewniki okienne albo nawiewniki ścienne albo po prostu często wietrzyć pomieszczenia - czego realnie większość nie robi bo w imię wydatków na ogrzewanie pojawia się myśl - nie po to kupowałem dobre okna, ocieplałem dobrze ściany i dach by teraz wywalać kasę na ogrzewanie świata

Szczelne i drogie (czy aby na pewno ?) okna są jedną z przegród zewnętrznych której parametry wpływają na ogólne straty ciepła w budynku. Im cieplejsze tym lepiej

Jest więc tak jak myślałem i jak podpowiada intuicja, nawiewniki są elementem przez który ucieka ciepło.

Przy wentylacji grawitacyjnej jest bez sensu stosowanie dobrych szczelnych okien?

Albo na odwrót, przy dobrych oknach jest konieczność stosowania wentylacji mechanicznej?

A wiedzę wiele przypadków, że nawiewniki są wstawiane w dobre drewniane okna, co więcej producenci okien

przy szczelnych oknach trzyszybowych jako opcję podają nawiewniki - przecież to jest bez sensu.

mówimy o oknach czy oknach dachowych ?

Dla Ciebie może bez sensu ale nikt Ci nie broni nawiewnika zamknąć, jest czysto mechaniczny

Logiczne wytłumaczenie jest jedno

W dalszym ciągu pokutuje u nas stare podejście do budowania i wykonywania instalacji wentylacyjnych

Producent z założenia wyposaża okna w nawiewniki pasujące do każdego systemu wentylacji - jak masz mechaniczną po prostu zamykasz, jak grawitację . . . . też 99% klientów zamyka ale producent jest w zgodzie z prawem i zabezpiecza się na wypadek późniejszych problemów

Poza tym ciągle popełnia się błąd łącząc okno z wentylacją.

I bynajmniej nie jest nielogiczne inwestowanie w ciepłe okna nawet gdy wybrało się energożrący system wentylacji

a co to za różnica okna a okna dachowe? oba są do pomieszczeń gdzie są ludzie i muszą być takie same warunki, co więcej często do tych samych pomieszczeń!

z odpowiedzi wynika, że producenci robią to tylko aby było uniwersalnie? Więc po co 3 szybowe okno w wywietrznikiem w systemie wentylacji grawitacyjnej?

wydaje mi się ze po prostu mamy taki rynek że inwestorzy są niedoinformowani, producenci wciskają drogie okna które z wywietrznikiem są jak stare drewniane?

przepraszam

Czy potrafisz czytać ze zrozumieniem ???

Nawiewnik w oknie dachowym ma zupełnie inną konstrukcję i jest możliwe jego CAŁKOWITE ZAMKNIĘCIE !!! tym samym nie spałnia swojej roli tam gdzie wymiana powietrza przez okno nie jest wymagana

Po co 3 szyby nawet tam gdzie jest działający nawiewnik ? Lub inaczej po co nawiewnik gdy mamy 3 szyby

Po to i postaraj się to zrozumieć by zagwarantować wymianę powietrza we wnętrzu byś nie żył w zaduchu mając tylko szczelne okna i tym samym nie działającą jakąkolwiek wentylację grawitacyjna

Na straty ciepła budynku składają się straty generowane przez jego konstrukcję PLUS !!! straty jakie generuje system wentylacji

W tym jednym zdaniu masz odpowiedź na pytanie:

- po co ciepłe okna ?

- dlaczego wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła jest lepsza od grawitacyjnej

Prościej wytłumaczyć Twych dylematów już nie potrafię

Po to zadałem pytanie na forum aby się czegoś dowiedzieć, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, jeśli nie umiesz normalnie rozmawiać to nie czytaj

tego forum i nie wpisuje się przy moim poście. Jeśli masz coś sensownego do powiedzenia to przed wpisem sprawdź gramatykę, bo twoje zdania nie mają sensu o meritum sprawy już nic nie powiem.

Chcę zrozumieć zagadnienie i merytorycznej, konkretnej informacji jak mam zaprojektować dom.

spoko, początek był dobry, tylko jak widzisz chcę sprawę przemyśleć zanim wydam kasę. Dochodzę do wniosku że w przypadku wywietrznika w dobrych oknach znamy dokładną ilość powietrza która jest wymieniana i możemy to regulować, ciepło oczywiście ucieka, ale też wiemy już ile. Natomiast w oknach nieszczelnych powietrze wymieniało się w ilościach nieznanych. I to może być ten powód. Ale optymalna jest rekuperacja.

A czy w przypadku grawitacyjnej wentylacji nie lepiej założyć szczelne okna w każdym pokoju wentylację tak jak np. w kuchni, czyli zwykły szyb?

zasada jest prosta

Okna muszą być swoimi parametrami dopasowane do ogólnego zapotrzebowania na energię całego domu. Tego się nie da tak wprost powiedzieć jakie będą lepsze natomiast musisz wiedzieć że do końca 2016 Uw okna nie może być większe jak 1,3 (uwzględniając matematyczne zaokrąglenia 1,34 :) ) po 1 stycznia 2017 już 1,1 a później, bodajże w 2021=> 0,9

To może skłonić do inwestowania w najcieplejsze okna bo później może być kłopot np. ze sprzedażą domu

Optymalna pod każdym względem jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem a jeszcze połączona z GWC daje ci latem przyjemny chłodek - bo jakoś ludzie skupiają sie na trzech miesiącach (czy aby aż tyle?) zimy zapominając zupełnie o lecie i przegrzewaniu wnętrza przez duże przeszklenia

Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na podstawowe pytanie - jaki system wentylacji zastosujesz, on rzutuje na inne rozwiązania np. nawiewniki

Zasadą ich stosowania jest umieszczanie nawiewnika w pomieszczeniu pozbawionym kanałów wentylacyjnych. Ile ich potrzeba ? to trzeba wyliczyć na podstawie krotności wymiany powietrza dla danego pomieszczenia ale z praktyki wystarczy jeden nawiewnik na pomieszczenie

Jeśli już mają być nawiewniki lepszymi są nawiewniki higrosterowane od mechanicznych bo wprowadzają lekka automatykę w przepływie powietrza zależną od jego wilgotności i działają automatycznie. Większość nawiewników nie zamyka się całkowicie pozostawiając pewien marginalny przepływ powietrza nawet gdy są zamkniete

czyli dla oszczędzania energii wychodzi najlepiej system z rekuperacją. Jakie to są wstępnie koszty dla powiedzmy 200m2 domu?

Jeszcze tego tematu nie rozgryzałem, ale tak wstępnie: czy rekuperacja może być technicznie rozwiązana jako szyby wentylacyjne do każdego pomieszczenia, potem oczywiście łączone gdzieś np. na poddaszu?, Taki pion wentylacyjny który kiedyś się budowało właściwie obok komina. Czy koniecznie trzeba rozprowadzać to specjalnymi "przewodami"?

masz wujka googla, masz forum, poczytaj interesujący Cię temat

Jest tu tego sporo a powtarzanie wątków chyba mija się z celem

A najlepiej, tylko znów się nie obraź, pogadaj z jakimś kumatym architektem, który będzie Ci projekt wykonywał

Sorki ale widać że po prostu w temacie domu i budowy jesteś totalnie zielony

Nie rozwiązuje sie tego jak opisujesz, prowadzi się dedykowane do wentylacji rury itd

architekt może nic nie pomóc jeśli się nie wie czego chce i nie ma rozeznania, do rozmowy i budowy muszę się przygotować.

Nie budowałem, ale właśnie chcę to zrobić dobrze, błędnie mnie oceniasz, zauważ jak wiele jest okien z wywietrznikami i zapytaj się kogokolwiek o bilans cieplny i wentylację, sens stosowania to nikt nie odpowie. Odpowiedzi które otrzymałem na tym forum o tym świadczą, nikt nie podał mi jakiejkolwiek liczby, konkretnej straty, zysku, ciepła, przepływności powietrza przez okna z wywietrznikiem i bez itp. Nie obrażaj się ale operujesz ogólnikami, sugerujesz że nie wiem podstawowych rzeczy.

"Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na podstawowe pytanie - jaki system wentylacji zastosujesz "

Właśnie ten post jest po to abym odpowiedział sobie na to pytanie. Gdybym znał odpowiedź to bym nie pisał.

Masz do wyboru dwie opcje

- wentylacje grawitacyjną, czy ze wspomaganiem mechanicznym czy bez

- wentylację mechaniczną czy z rekuperatorem czy bez

W obu wypadkach generują one określone straty których nikt Ci tu nie poda bo o trzeba wyliczyć dla założonej krotności wymiany powietrza w danym pomieszczeniu, kubatury pomieszczenia i całego domu.

Najmniejsze straty generuje wentylacja mechaniczna z rekuperatorem

Największe wentylacja grawitacyjna

Jakie ? Napisałem wyżej.

Nikt o zdrowych zmysłach ci kosztów, ilości strat itp nie poda bo i nie może podać. To sprawa indywidualna każdej chałupy i zależna od wielu czynników

Ogólnikowo przyjmuje się że wentylacja mechaniczna z rekuperatorem generuje około 10% dodatkowego zapotrzebowania na energię

Wentylacja grawitacyjna dodatkowo 50-60%

Wytłuściłem słowo "dodatkowego" gdyż bilansując zapotrzebowanie na energie rozpatruje się zawsze oddzielnie dom i oddzielnie wentylację. Stąd pośrednio masz odpowiedź czy jest sens stosować jak najcieplejsze okna, zwłaszcza że jeśli masz mieć grawitację i nawiewniki to nie w każdym oknie będą one montowane. Oczywiście masz jeszcze inne możliwości - montaż nawiewników ściennych a tu pojawiły się też nawiewniki z odzyskiem ciepła, takie małe rekuperatorki montowane w ścianie

Ogólne założenia na swój dom masz i od tego jest architekt by im sprostać.

Mając choć wstępny projekt można określić zapotrzebowanie na energię choćby w programie OZC i zmieniając tam parametry namacalnie poznać różnice w koszcie końcowym domu i wentylacji

Znów ogólnikowo ale inaczej na twe pytania odpowiedzieć się nie da

Edytowane przez nikt ważny