alimon 29.12.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam, Jestem nowy na forum. Mam dylemat jak ocieplić poddasze, murłatę. Mianowicie chodzi o łączenie styropianu (elewacji) z dociepleniem poddasza (wełna). Czy mogę tak jak na zamieszczonym rysunku - wysunąć wełnę na murłatę i nad styropian (styropian dołożony do końca ściany kolankowej)? Czy takie rozwiązanie jest poprawne/dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.12.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam, Jestem nowy na forum. Mam dylemat jak ocieplić poddasze, murłatę. Mianowicie chodzi o łączenie styropianu (elewacji) z dociepleniem poddasza (wełna). Czy mogę tak jak na zamieszczonym rysunku - wysunąć wełnę na murłatę i nad styropian (styropian dołożony do końca ściany kolankowej)? Czy takie rozwiązanie jest poprawne/dopuszczalne? Oczywiscie mozesz, ale radze Ci, zrob to za pomoca styropianu Za murbelka (patrzac od srodka) miedzy krokwiami juz welna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 31.12.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Wypadałoby wełnę zabezpieczyć, żeby się nie wysunęła np. za pomocą deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_papa_ 31.12.2015 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Ja u siebie dociągnąłem styropian do membrany i dodatkowo uszczelniłem miejsce styku pianą poliuretanową w celu zabezpieczenia przed wiatrem. Bałbym się wystawić wełnę na zewnątrz, wciągnie wilgoć z otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 31.12.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Styropianem do deskowania z przerwą na wentylację i do styropianu wełna z dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 02.01.2016 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Witam, Jestem nowy na forum. Mam dylemat jak ocieplić poddasze, murłatę. Mianowicie chodzi o łączenie styropianu (elewacji) z dociepleniem poddasza (wełna). Czy mogę tak jak na zamieszczonym rysunku - wysunąć wełnę na murłatę i nad styropian (styropian dołożony do końca ściany kolankowej)? Czy takie rozwiązanie jest poprawne/dopuszczalne? Mozesz i jest jak najbardziej dopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alimon 08.01.2016 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Czy wełnę dodatkowo czymś zabezpieczyć? Docelowo będzie osłonięta podbitką, ale pod podbitką będzie przecież częścią elewacji i pośrednio będzie też narażona na czynniki atmosferyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.01.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (...) pod podbitką będzie przecież częścią elewacji i pośrednio będzie też narażona na czynniki atmosferyczne... Czyli jedynie zewnętrzne powietrze bez żadnych opadów ... Standardowy przy ocieplaniu skośnych połaci dachowych z deskowaniem wykonuje się szczelinę powietrzną i wełna tam też nie jest niczym osłonięta. Jeżeli obawiasz się schładzania ocieplenia przy murłacie to zastosuj skalną wełnę o większej gęstości np. ROCKTON. Będzie ją łatwiej precyzyjnie dociąć pod kątem aby szczelnie dochodziła do ocieplenia na ścianie i murłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 31.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 A w jakiej kolejności ocieplać, Najpierw elewacja->murłata->styropian na stropie-tam gdzie nie ma ścianki kolankowej, szczyty od wew. i miejsca ze ścianka kolankową czy mogę szczyty, ściaki kolankowe, elewacja murłata, strop i w obu przypadkach na sam koniec dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts