dizers 15.07.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Witam mam zamiar rozpocząc budowę domku gdzieś 60-80 m2 jeszcze dokładnie nie wiem Interesuje mnie stan surowy zamknięty narazie dysponuję kwotą 60 tyś.zł i mam pytanko jaka technologia byłaby w miarę optymalna i tania ?? Wcale nie musi to być super willa chcę poprostu mieć kawałek swojego Z doświadczenia jakie państwo macie proszę o pomoc Na co zwrócoć uwage itp. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 15.07.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 a co masz poza kasą?działkę, projekt, warunki zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 15.07.2004 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 działkę tylko ale wszystko pod nosem woda ,prąd i chęci Moge zapytanie brzmi Czy wogóle z taką kwotą coś zaczynać ?? Ludzie do roboty są dużo zrobię sam ........ ale czy 60 tyś na początek to nie mało ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 15.07.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 na gotowo by się wprowadzić to nie, ale sso spoko postawiszpowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 15.07.2004 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 narazie bede załatwiał formalności z działką a potem zabieram się do roboty wierzę że mi się uda ,jestem młody mam czas ..... byłbym wdzięczny za wszelkie pomocne uwagi dotyczące rozpoczęcie budowy dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 15.07.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Miałem podobny dylemat, bałem się zaryzykować, teraz jestem na etapie nadziei na rychły koniec. Moje rady, a buduję od maja i mam już tynki wewnętrzne są następujące (jeśli chcesz możesz skorzystać): 1. musisz znaleźć solidną ekopę (koniecznie z referencjami)2. każdą ekipę musisz trzymać krótko za pysk, nagradzać dobrym słowem to co dobre i pokazywać miejsce w szyku jeśli coś spieprzą,3. bardzo wskazane jest spisanie umowy, choćby na kolanie, gdzie określone bądą terminy i odsetki karne umowne za ich niedotrzymanie4. nigdy nie płać ekipie za zrobioną robotę, jeśli to nie koniec ich dziłalności - wezmą kasę i bez żalu z ich strony opuszczą cię na np. 4 tygodnie (ja tak miałem)5. jeśli masz dobre kontakty z ludźmi (dar przekonywania), nie kupuj materiałów na rachunki - to sporo zaoszczędzisz, a jeśli już musisz kupować z vatem, to znajdź firmę budowlaną, która weźmie rachunki na siebie i zapłaci vat - ty i ona skorzystacie I małe podsumowanie: teraz materiały nieco zdrożały, ale ja stawiam dom i z obliczeń wychodzi, że w kwocie 1000 złotych za metr p.u. się wyrobię (oczywiście nie na cacy, jednak w miarę przyzwoitym komforcie) Ja się wahałem, wahałem i wahałem, jednak zaryzykowałem i teraz namawiam ludzi na to samo - naprawdę warto.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dizers 15.07.2004 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 dzięki i proszę o więcej A co byście powiedzieli na dom z bali lub "kanadyjczyk" ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 16.07.2004 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 My budujemy trochę większy domek tj. ok 90 m2 + poddasze ( które będzie typowym strychem przez najbliższe latka) i w kwocie 60 tyś. spokojnie zmieścimy się z stanem surowym otwartym, z dachem na gotowo przykrytym cementowym Brassem.Ale trzeba się nieźle gimnastykować przy targowaniu cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 16.07.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Oczywiście, że dasz radę, ale co możesz zrobić sam - rób sam (lub z pomocą rodziny). My wybudowaliśmy już dom pod dach i do tej pory nie braliśmy fachowca - wszystko robiliśmy sami. To pozwoliło nam zaoszczedzić 40.000 - na tyle roboty wyceniali fachowcy. Weź technologię prostą - my stawialiśmy ściany z Ytonga - samemu łatwo się to robi i nie wymaga docieplania. Poza tym chodź dużo po hurtowniach, patrz na ceny i negocjuj.pozdrówka i powodzeniaagiszonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts