Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek ok60-80m2 za 60 tyś ??? czy to możliwe ???

dizers

Recommended Posts

Witam mam zamiar rozpocząc budowę domku gdzieś 60-80 m2 jeszcze dokładnie nie wiem :roll: Interesuje mnie stan surowy zamknięty narazie dysponuję kwotą 60 tyś.zł i mam pytanko jaka technologia byłaby w miarę optymalna i tania ?? Wcale nie musi to być super willa :D chcę poprostu mieć kawałek swojego :lol: Z doświadczenia jakie państwo macie proszę o pomoc Na co zwrócoć uwage itp. Dzięki :wink:

Miałem podobny dylemat, bałem się zaryzykować, teraz jestem na etapie nadziei na rychły koniec. Moje rady, a buduję od maja i mam już tynki wewnętrzne są następujące (jeśli chcesz możesz skorzystać):

1. musisz znaleźć solidną ekopę (koniecznie z referencjami)

2. każdą ekipę musisz trzymać krótko za pysk, nagradzać dobrym słowem to co dobre i pokazywać miejsce w szyku jeśli coś spieprzą,

3. bardzo wskazane jest spisanie umowy, choćby na kolanie, gdzie określone bądą terminy i odsetki karne umowne za ich niedotrzymanie

4. nigdy nie płać ekipie za zrobioną robotę, jeśli to nie koniec ich dziłalności - wezmą kasę i bez żalu z ich strony opuszczą cię na np. 4 tygodnie (ja tak miałem)

5. jeśli masz dobre kontakty z ludźmi (dar przekonywania), nie kupuj materiałów na rachunki - to sporo zaoszczędzisz, a jeśli już musisz kupować z vatem, to znajdź firmę budowlaną, która weźmie rachunki na siebie i zapłaci vat - ty i ona skorzystacie

I małe podsumowanie: teraz materiały nieco zdrożały, ale ja stawiam dom i z obliczeń wychodzi, że w kwocie 1000 złotych za metr p.u. się wyrobię (oczywiście nie na cacy, jednak w miarę przyzwoitym komforcie)

Ja się wahałem, wahałem i wahałem, jednak zaryzykowałem i teraz namawiam ludzi na to samo - naprawdę warto.

Pozdrawiam

My budujemy trochę większy domek tj. ok 90 m2 + poddasze ( które będzie typowym strychem przez najbliższe latka) i w kwocie 60 tyś. spokojnie zmieścimy się z stanem surowym otwartym, z dachem na gotowo przykrytym cementowym Brassem.

Ale trzeba się nieźle gimnastykować przy targowaniu cen.

Oczywiście, że dasz radę, ale co możesz zrobić sam - rób sam (lub z pomocą rodziny). My wybudowaliśmy już dom pod dach i do tej pory nie braliśmy fachowca - wszystko robiliśmy sami. To pozwoliło nam zaoszczedzić 40.000 - na tyle roboty wyceniali fachowcy. Weź technologię prostą - my stawialiśmy ściany z Ytonga - samemu łatwo się to robi i nie wymaga docieplania. Poza tym chodź dużo po hurtowniach, patrz na ceny i negocjuj.

pozdrówka i powodzenia

agiszonek