Martix 29.12.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Chcę zamontować szafki przy pomocy listwy tak by było jak najsolidniej, szczelina jak najmniej widoczna oraz by nie uszkodzić tyłów samych szafek. Szafki mają cofnięte plecy, regulowane uchwyty góra dół i na boki jednak boczne ścianki szafek z tyłu nie mają nacięć na listwę, także montując na listwie zapewne szafki będą odstawać przynajmniej grubość listwy czyli ok 0,5 cm od ściany. Plecy szafki są cofnięte także jeśli listwa byłaby długości pleców (bez ścianek bocznych) można byłoby ją schować . Czy to jest dobry pomysł by połamać listwę "na wymiar" do każdej szafki tak by schować listwę? Sam element mocujący (haczyk) ma otwór także można szafkę zawiesić na haki ale akurat nie mam takich dużych haków kątowych z kołkami 10mm. Zresztą nie wiem czy takie są obecnie dostępne bo np fischer takich nie ma. Dodam że jest to stare budownictwo ściana żelbetowa nie jest idealnie prosta wiec i tak będzie większa lub mniejsza szpara zapewne z listwami na wymiar czy hakami będzie lepiej przylegać tylko czy sobie roboty zbytnio nie skomplikuję. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez Martix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 29.12.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Nie jest dobrym pomysłem wymiarowanie listwy do każdej szafki przy krzywej ścianie. Ogólnie to będzie wyglądało jak fale Dunaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martix 29.12.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Ściana jest lekko zakrzywiona do srodka przy samym suficie, poza tym w jednym miejscu też są niewielkie nierówności po zdemontowanym kaloryferze. Masz rację chyba jednak listwę przymocuję całą, tak by nie wystawała przy pierwszej szafce a tam na krawędzi przy ścianie może skombinuję listewkę lub coś innego wymyślę by szpara nie była widoczna. Czy szafka przy pomocy regulacji powinna być mocno dociśnięta do listwy czy może być lekko a może chodzi tylko o to by było równo i nic nie trzeba dociskać tylko ew skorygować by było równo? Nie chciałbym zniszczyć (wyszczerbić) listwą tyłów ścianek bocznych. Edytowane 29 Grudnia 2015 przez Martix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HoGo 01.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Wydaje mi się że taka dodatkowa listwa nie będzie ładną dekoracją . W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest wyfrezować otwory w tyłach ścianek, tak żeby listwa przez nie przechodziła i wtedy szafki będą ładnie dociśnięte. Jedynie ostatnia szafka powinna mieć zewnętrzną ściankę całą a listwa powinna być w tym miejscu ciut krótsza, tak aby kończyła się przed ścianką. Jest jeszcze jeden prosty sposób, który może rozwiązać Twój problem - skontaktuj się z producentem i zapytaj się jak to ma być powodzenia! Edytowane 2 Stycznia 2016 przez HoGo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts