nightsmilee 29.12.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam forumowiczów, Ten wątek poruszyłem również na innym forum. Im więcej czytam, tym mniej wiem - ale z drugiej strony, warto szukać informacji u praktyków . Sprzedawcy również robią mętlik w głowie. Postanowiłem więc poradzić się Was, użytkowników pieców, w zakresie doboru pieca. Przeanalizowałem forum, jednak większość omawianych kotłów do spalania miału, jest z podajnikiem tłokowym. Kwestia domu: Budowa sprzed 1985 roku. Ściany nieocieplone, jednak z pełnej cegły i o grubości 40cm + tynk. Okna plastikowe - w połowie starszej generacji. Instalacja CO w obiegu grawitacyjnym i wymuszonym, dlatego przyjmijmy wymuszony. Dach ocieplony wełną 15cm, zaś powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń to ok. 180m2, (parter + poddasze zaadaptowane). Do tego dochodzi bojler o pojemności 140l (w najbliższym czasie mogą pojawić się kolektory słoneczne - to w kwestii bojlera). Dotąd odwiedziłem producentów: Zgoda Wieprz, Stalmax, Kotłobud, Stalmark, Ogniwo, Defro. Wszędzie polecana jest moc w okolicach 23-25kW, poza Stalmaxem, gdzie właściciel doradził 19kW jednak z tłokiem, którego wolałbym uniknąć na rzecz podajnika/palnika żeliwnego (Z Brucerem z Sosnowca firmy Ewmar-ness, jest dostępny kocioł 20kW, jednak z cieńszymi blachami). Z kolei jeden z dystrybutorów tych kotłów, mówi o mocy 25kW. Zerkałem również w stronę SAS Eco, w jego przypadku również występuje podajnik tłokowy. Obawiam się głównie wyższego spalania w takiej konfiguracji. Czy ktoś z Szanownych Kolegów, jest w stanie doradzić na co się zdecydować? Czy Stalmax, czy Zgoda, czy też lepiej brać tłoka z Sas'a/Stalmax? W pobliżu mam jeszcze kotły żeliwne Solid Eco z Rybnika w cenie około 9300zł, kotły Lazar, Klimosz, Tekla. Oczywiście spoglądałem również na kotły RBR oraz SKAM - jednak nie wiem czy w pobliżu można je dostać. W kwestii sterownika - zależy mi na wersji z PIDem + ewentualnie sterownik pokojowy / Internet. Stalmax proponuje sterownik TECH ST-480 z PID. Ponadto dochodzi kwestia wymogu dodatkowego rusztu - zdarza się, że mam dostawę drewna lub innych materiałów niż miał/groszek. Z góry dziękuję za pomoc i służę oczywiście odpowiedziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nightsmilee 30.12.2015 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nikt, nic? Obejrzałem dzisiaj kilka pieców. Wyboru dokonam spośród 4 modeli: 1. RBR Ekouniwersal 17kW 2. SAS ECO 17 lub 23kW 3. Stalmark BOSS VEGAS 23kW 4. Stąporków Krs Tech Aqua Duo 20kW Czy możecie doradzić na który się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts