Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ciekaw jestem zmian jakie byście wprowadzili w tym projekcie

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=146&CanBack=1

(bardziej chodzi mi o wnetrze, z zewnątrz "widzę" go i tak o wiele inaczej)

ja osobiście "otwarłbym" schody od kominka, ale zupełnie nie wiem jak lepiej umieścić WC,

no i może zamienił sypialnię z parteru z gabinetem a ten szerszymi drzwiami otwarł na salon. (nie wiem co lepsze tak jak jest czy łazienka bezpośrednio z sypialni)

• 1 month później...

Ja powiększyłbym troszkę łazienkę na górze kosztem pomieszczeń 3 i 6. Chociaż na tyle żeby zmieścić 2 umywalki. Są w końcu 4 sypialnie.

Gabinet+sypialnia na dole jest super jeśli jest dla dodatkowego lokatora na stałe. Jeśli tylko dla czasowych gości, to faktycznie szkoda utrzymywać takiej łazienki, a korzystać z małego kibelka pod schodami.

A ja mam takie uwagi:

1) zlikwidowałabym kibelek, bo jak jesteście w miarę wysocy to na kolanach... :wink: a łazienkę otworzyłabym na korytarz likwidując jedną szafę, a pod schodami zrobiłabym jakiśschowek np. na buty itp.

2) za mała kuchnia, jak na dom o takiej powierzchni. Takiej wielkości miałam w blokowisku. Koszty budowy takiego domu są wysokie, więc od projektanta też trzeba coś wymagać 8) . ja to bym zrobiła kuchnię w jadalni (fiu!fiu! miałaby 16 m2 :D ) zamknęłabym, ewentualnie rozsuwane drzwi dwuskrzydłowe, a stół tzw. gościnny przesunęłabym do salonu. Mam taki salon i stół absolutnie na luzie sobie w nim stoi :)

3) Kominek tak jakoś po środku ściany przesunełabym w prawo lub w lewo, coby RTV z kinem domowym pomieścić :wink: ,

4) Nie lubię kopertowych dachów nad poddaszami użytkowymi, zabierają bardzo dużó powierzchni użytkowej. Kopertowe do domów parterowych a tu najlepszy byłby dwuspadowy i taniej i mniej okien połaciowych (Nie lubię połaciówek - mam 4 szt. :evil: ). Wyobraż sobie, że stoisz na poddaszu a wszystkie cztery ściany "lecą" na Ciebie 8), a przy dwuspadowym dwie ściany masz proste, no i koszty dachu mniejsze!

Z zewnątrz domek bardzo mi się podoba. Co chcesz na zewnątrz zmienić :roll: A moż inny projekt :roll:

z zewnątrz bardziej myślałem o formie zbliżonej do :

http://www.lk-projekt.pl/content/katalog_c/299/1_299.jpg

tylko może bez tego narożnika i z jednym stanowiskiem dla samochodu.

W oryginale niebardzo podobaja mi się te daszki, wole takie podcienie.

Z tyłu chciałbym przesunć krawędź dachu tak aby powstał podcień i ewentualnie takie ścianki osłonowe w szczytach.

A co do dachu kopertowego to tez nie jest to mój ulubiony.

W tym projekcie spodobało mi sie zagospodarowanie parteru, ale brakuje mi trochę "spiżarki" no i ta toalet(k)a, kuchnia z jadalnia maja tworzyc jakby całość.

działka ma 24 m szerokości wiec ten projekt to jakby kres jej możliwości :)

• 1 year później...
  • 2 weeks później...

Dzięki za podpowiedz.Niestety Diana ,którą ja chcę budować mocno się różni od Diany z racowni Domus,która została zamieszczona w odpowiedzi na Twoją wiadomość o końcu sprzedaży Adriany.Projektant również się nie zgadza.Próbowałam obejrzeć Adrianę ale nie mogę jej znależć.Moja Diana jest na stronie Archipelagu.

pozdrawiam

hej zapraszam do wątku o adrianie - powinny gdzieś być tam rzuty tego projektu :wink:

obejrzałem dianę i wydaje mi się bardziej funkcjonalna niż adriana aczkolwiek moje adaptacje (modyfikacje) adriany poszły dość daleko (i to nie tylko z zewnątrz) :lol:

btw. adrianę projektował ten sam gość co dianę (t. flak) i pewnie cały czas ma prawa autorskie do projektu, które można kupić :wink:

link do wątku o adrianie

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=18069&postdays=0&postorder=asc&start=0

Bardzo serdecznie dziękuję Wam za te miłe zaproszenia,oczywiście z wielką przyjemnością przystąpię do Adrianowiczów!Tylko projektantami mojej Diany są A.Wójciak i A.Mazurski,a nie T.Flak i moja diana jest zdecydowanie mniej skomplikowana(dach) niż Adriana.Gdybym wiedziała jak to się robi dołączyłabym link z tym projektem z Archipelagu do wiadomości,ale jestem laikiem w tych sprawach i dopiero się uczę.Dajcie mi proszę trochę czasu!

Pozdrawiam bardzo serdecznie Maja