ggrafiki 30.12.2015 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Przystosowuję poddasze do użytku mieszkalnego. Poprzednio był to nieocieplony strych. Dom ma drewniany strop ocieplony wełną. Strop był więc traktowany jako przegroda zewnętrzna. Na parterze pomiędzy płytami GK, a termoizolacją znajduje się folia paroizolacyjna. Szukałem w internecie ale znalazłem tylko taki artykuł: http://www.e-dach.pl/a/scianka-kolankowa-2374.html Nie opisuje on jednak mojego przypadku. Zamieszczam więc rysunek. Mam pytanie czy na zamieszczonym rysunku prawidłowo zaplanowałem położenie folii paroizolacyjnej? Mam wątpliwości co do ścianki kolankowej. Czy proponowane przeze mnie rozwiązanie nie spodowuje zawilgocenia termoizolacji w ściance kolankowej? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez ggrafiki Nieporawny rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.12.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nie potrafię pomóc w szczegółach paroizolacji, bo jak dla mnie ogólnie jest ok. Ale skoro poddasze jest odizolowane termicznie (jaka grubość izolacji?) od parteru, to potrzeba tam jakiegoś źródła ciepła i wentylacji. Myślałeś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggrafiki 30.12.2015 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dzięki. Izolacja poddasza: - Izolacja na skosach:15 cm lambda 0,039 + 10 cm lambda 0,035- Izolacja na ściance kolankowej: wypełnienie skosów lambda 0,039 + 10 cm lambda 0,035 (od strony regipsu) - Izolacja w szczcie: wypełnienie szczytu lambda 0,039 + 10 cm lambda 0,035 (od strony sufitu) Ściankę kolankową oraz szczyt wypełniam nie pozostawiając pustek. Ponieważ w przekroju jest to trójkąt to w najwyższym punkcie w szczycie jest 80 cm wełny. Podobnie w ściance kolankowej. Izolacja stropu wygląda następująco: 32 cm lambda 0,039 + 5 cm lambda 0,035 od strony stropu na parterze (nad regipsem). Jeśli chodzi o wentylację to rozporwadziłem rekuperację. Ogrzewanie mam poprowadzone (grzejniki + miedź). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.12.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Izolacja stropu wygląda następująco: 32 cm lambda 0,039 + 5 cm lambda 0,035 od strony stropu na parterze (nad regipsem). O to mi chodziło. Sporo tej izolacji, więc praktycznie at kondygnacji jest odcięta od ogrzewania "z dołu". Dlatego, ogrzewanie, które doprowadziłeś jest konieczne. Zobaczymy co inni napiszą o paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 30.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 jeżeli zrobisz tak jak na rysunku to jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts