Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - czy TO się uda?

kemot_p

Recommended Posts

Tematów dotyczących porównania podłogówki i grzejników jest multum, ja chciałbym się skupić na czym innym. W październikowym numerze muratora był obszerny artykuł na ten temat, sporo też czytałem w internecie. Moje pytanie jest następujące - czy uwzględniając moje założenia podłogówka wystarczy na komfortowe ogrzanie pomieszczeń, czy raczej instalacja mieszana. Założenia:

- temperatura powietrza w pomieszczeniu 22-24 st. C

- podłogi wykończone deską warstwową, ewentualnie parkietem o grubości do ok. 15 mm (gdybym chciał wszędzie gres to pewnie nie miałbym tych obaw)

- co z wykończeniem wykładziną dywanową, dywanami?

- terakota tylko w kuchni i łazience

- sypialnia - 14 mkw po podłodze - po wstawieniu łóżka (4 mkw) i szafy (3 mkw), jakiś szafek nocnych - "wolnej" powierzchni podłogi pozostaje 5-6mkw. Czy taka powierzchnia grzejnika podłogowego wystarczy, czy trzeba go wspomóc tradycyjnym?

- łazienka - 9mkw po podłodze - po odjęciu powierzchni na szafkę, wannę i brodzik - "wolnej" powierzchni zostaje jakieś 5mkw - tutaj myślę, że wystarczy.

- czytałem, że przy gresie temperatura wody wpuszczonej w instalację powinna być ok. 35 st. C, temperatura podłogi 26-29 st C. Rozumiem, że przy wykończeniu deską/parkietem te temperatury powinny być odpowiednio wyższe - czy wyższa temperatura nie spowoduje rozsychania drewna i nieestetycznych szpar?

Zależy ni ma opiniach osób użytkujących ogrzewania podłogowe od kilku sezonów, ciepłolubnych miłośników drewna :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p

- co z wykończeniem wykładziną dywanową, dywanami?

- sypialnia - 14 mkw po podłodze - po wstawieniu łóżka (4 mkw) i szafy (3 mkw), jakiś szafek nocnych - "wolnej" powierzchni podłogi pozostaje 5-6mkw. Czy taka powierzchnia grzejnika podłogowego wystarczy, czy trzeba go wspomóc tradycyjnym?

- łazienka - 9mkw po podłodze - po odjęciu powierzchni na szafkę, wannę i brodzik - "wolnej" powierzchni zostaje jakieś 5mkw - tutaj myślę, że wystarczy.

1. Mam wykładziny dywanowe na całym pietrze oprócz łazienki. W sypialni mam nawet grubą, włochatą i też nie ma najmniejszych problemów.

2. W sypialni mam wszystkie meble na nóżkach, ale wstawienie jednej szafy bez nóżek też nie byłoby problemem. Podłogówka wodna ma zdolność oddawania ciepła w innym miejscu.

3. W łazienkach mam podłogówkę również pod wanną i pod prysznicem. Nie widzę minusów tego rozwiązania.

Podłogówkę mam nawet pod lodówką :)

1. Mam wykładziny dywanowe na całym pietrze oprócz łazienki. W sypialni mam nawet grubą, włochatą i też nie ma najmniejszych problemów.

W gazecie czytałem, że masz w domu 20 st. C. To kwestia tej wlochatej wykładziny, czy Waszych preferencji? Da sie przy takim wykończeniu podłogi więcej wyciągnąć?

W gazecie czytałem, że masz w domu 20 st. C. To kwestia tej wlochatej wykładziny, czy Waszych preferencji? Da sie przy takim wykończeniu podłogi więcej wyciągnąć?

Przy parkiecie nie problem jest nawet i 23 oC, trzeba tylko ograniczyc straty w danych pomieszczeniach do minimum i odpowiednio zaprojektowac podłogówkę przestrzegając

max temp posadzki zalecanej przez producenta (ok 27 oC)

W gazecie? :eek:

W sypialni mam wieczorem 20stopni a nad ranem 21. W części dziennej około 21-22. tak po prostu lubimy. Przy pompie ciepła i moim zużyciu nic nie oszczędzam na grzaniu.

Nie mieszkam z podlogowka i mam teraz 23,6 stopnia ,do rana spadnie pewnie do 22,5 -22,jest przyjemnie i jest zdrowo,pozdrawiam

Czy zdrowo.... Jak się dziecko nam urodziło, to lekarka wyraźnie mówiła, żeby 22 nie przekraczać.

Jakoś nigdzie o 23C i więcej nie pisze się, że to optymalnie i zdrowo

Ja ogrzewam podłogę pod litym drewnem 16mm. Na razie przy mrozach -4C daje radę co bedzie potem zobaczymy. Wbrew pozorom większy problem mam w pomieszczeniach z terakotą, bo hydraulik nie dał ogrzewania pod wanną, prysznicem etc i zmniejszyła się powierzchnia podłogi.

Mam jeden taki nieduży pokoik około 12m2 z grzaną drewnianą podłogą z czego połowę powierzchni zajmuje łóżko i jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Na razie temperatura zasilania około 32C. Zresztą temp zasilania zależy od biegu pompy

Ja ogrzewam podłogę pod litym drewnem 16mm. Na razie przy mrozach -4C daje radę co bedzie potem zobaczymy. Wbrew pozorom większy problem mam w pomieszczeniach z terakotą, bo hydraulik nie dał ogrzewania pod wanną, prysznicem etc i zmniejszyła się powierzchnia podłogi.

Mam jeden taki nieduży pokoik około 12m2 z grzaną drewnianą podłogą z czego połowę powierzchni zajmuje łóżko i jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu.

Na razie temperatura zasilania około 32C. Zresztą temp zasilania zależy od biegu pompy

He he, -4 st. C to jeszcze nie zima, ciekaw jestem jaka będzie temperatura podłogi z litym drewnem przy -14 czy mniej.

Czyli sugerując się Twoją sytuacją dawać podłogówkę pod wanną i brodzikiem?

Czy zdrowo.... Jak się dziecko nam urodziło, to lekarka wyraźnie mówiła, żeby 22 nie przekraczać.

Jakoś nigdzie o 23C i więcej nie pisze się, że to optymalnie i zdrowo

Z tego co widziałem w Twoim dzienniku podłogi masz wykończone gresem i panelami?

A jak niby to zrobić ?? :)

na wszystkie pętle idzie taka sama temperatura.

Wydajność danej podłogówki reguluje się rozstawami rur i przepływami. Im większy przepływ, tym wyższa.

Akurat najwyższa jest u mnie w łazience, później w pokoju syna który jest narożny, a dobieg podłogówki nie jest zaizolowany, bo ogrzewa korytarz.

Długości pętli, rozstawy rur w zależnosci od rodzaju podłogi możesz sobie obliczyć programem PURMO SDG 2.0.

Warto mieć jednak obliczone OZC, żeby wprowadzić do tego programu rzetelne dane.