Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - czy TO się uda?

kemot_p

Recommended Posts

He he, -4 st. C to jeszcze nie zima, ciekaw jestem jaka będzie temperatura podłogi z litym drewnem przy -14 czy mniej.

Czyli sugerując się Twoją sytuacją dawać podłogówkę pod wanną i brodzikiem?

Więc tak mamy ostatnio mrozy średnio na dobę wahało się od -7 w dzień do -12 w nocy. Pompę obiegową podłogówki zrobiłem na trzeci bieg. To oznacza że podłogówka bardziej odbiera moc. Delta pomiędzy zasilaniem a powrotem jest na poziomie 4C. A temperatura na zasilaniu była ograniczona na kotle na 30C. Przy prawie 2 dobach na takim zasilaniu w domu mam 22-22,8C, Wszędzie lita deska 16mm poza kuchnią i łazienkami

20160102_005756.jpg

Więc tak mamy ostatnio mrozy średnio na dobę wahało się od -7 w dzień do -12 w nocy. Pompę obiegową podłogówki zrobiłem na trzeci bieg. To oznacza że podłogówka bardziej odbiera moc. Delta pomiędzy zasilaniem a powrotem jest na poziomie 4C. A temperatura na zasilaniu była ograniczona na kotle na 30C. Przy prawie 2 dobach na takim zasilaniu w domu mam 22-22,8C, Wszędzie lita deska 16mm poza kuchnią i łazienkami

No to spoko. Czytałem ostatnio, w związku z tymi mrozami, problemy użytkowników, że podłogówka działa, a w domu zimno. Zastanawiam się, czy to kwestia błędu wykonania, nieprawidłowej obsługi, czy innych czynników...

Na tym forum, jest od wczoraj wątek, ktoś się żali, że na 18 stopni.

I na innych forach - w większości to pewnie kwestia jak ustawić podłogówkę, żeby sobie poradziła w obecne mrozy.

Albo zasilanie, albo krzywą grzewczą. Ale to dotyczy tak samo grzejników jak i podłogówki. Podłogówka to przecież nic innego jak grzejnik rozciągnięty po całych pomieszczeniach, z "rozciągniętą" temperaturą.

Bardzo nieprzyjemnie jest z kolei stanąć na zimnym brodziku. Przy czym woda z kąpieli nie rozgrzeje ceramicznego brodzika ani rozwiazania bezbrodzikowego więc przez całą kąpiel jest zimno w nogi. Cóż - hydraulicy....

Pod drugim prysznicem spróbuję dać matę grzewczą pod brodzik

Ja np specjalnie dałem brodzik akrylowy bo według mnie jest lepszy w utrzymaniu ,co do zimnego brodzika to panowie kwestia odpowiedniego montażu się kłania .

Badałem to kamerą termowizyjna i wynik był super ,nawet koleś był zdziwiony że praktycznie brak mostka . Po za tym jakiż to problem przed wejściem do kabiny puścić trochę ciepłej wody na brodzik ,nie rozumiem tego problemu .