Adam626 02.01.2016 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 He he, -4 st. C to jeszcze nie zima, ciekaw jestem jaka będzie temperatura podłogi z litym drewnem przy -14 czy mniej. Czyli sugerując się Twoją sytuacją dawać podłogówkę pod wanną i brodzikiem? Więc tak mamy ostatnio mrozy średnio na dobę wahało się od -7 w dzień do -12 w nocy. Pompę obiegową podłogówki zrobiłem na trzeci bieg. To oznacza że podłogówka bardziej odbiera moc. Delta pomiędzy zasilaniem a powrotem jest na poziomie 4C. A temperatura na zasilaniu była ograniczona na kotle na 30C. Przy prawie 2 dobach na takim zasilaniu w domu mam 22-22,8C, Wszędzie lita deska 16mm poza kuchnią i łazienkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.01.2016 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 oczywiście że dawać pod wanną i brodzikiem/ Jedyne na co należy zwrócić uwagę to umiejscowienie wyprowadzeń odpływów bo przy podłogówce kuchie juz za bardzo nie wchodzi w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2016 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Wanny nie mam, prysznic mam bezbrodzikowy i bardzo przyjemnie jest stanąć na ciepłych płytkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 02.01.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Bardzo nieprzyjemnie jest z kolei stanąć na zimnym brodziku. Przy czym woda z kąpieli nie rozgrzeje ceramicznego brodzika ani rozwiazania bezbrodzikowego więc przez całą kąpiel jest zimno w nogi. Cóż - hydraulicy.... Pod drugim prysznicem spróbuję dać matę grzewczą pod brodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2016 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Więc tak mamy ostatnio mrozy średnio na dobę wahało się od -7 w dzień do -12 w nocy. Pompę obiegową podłogówki zrobiłem na trzeci bieg. To oznacza że podłogówka bardziej odbiera moc. Delta pomiędzy zasilaniem a powrotem jest na poziomie 4C. A temperatura na zasilaniu była ograniczona na kotle na 30C. Przy prawie 2 dobach na takim zasilaniu w domu mam 22-22,8C, Wszędzie lita deska 16mm poza kuchnią i łazienkami No to spoko. Czytałem ostatnio, w związku z tymi mrozami, problemy użytkowników, że podłogówka działa, a w domu zimno. Zastanawiam się, czy to kwestia błędu wykonania, nieprawidłowej obsługi, czy innych czynników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.01.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 No to spoko. Czytałem ostatnio, w związku z tymi mrozami, problemy użytkowników, że podłogówka działa, a w domu zimno. Zastanawiam się, czy to kwestia błędu wykonania, nieprawidłowej obsługi, czy innych czynników... może zbyt duże straty domu w stosunku do mocy podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Czytałem ostatnio... Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2016 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Gdzie? Na tym forum, jest od wczoraj wątek, ktoś się żali, że na 18 stopni. I na innych forach - w większości to pewnie kwestia jak ustawić podłogówkę, żeby sobie poradziła w obecne mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.01.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Na tym forum, jest od wczoraj wątek, ktoś się żali, że na 18 stopni. I na innych forach - w większości to pewnie kwestia jak ustawić podłogówkę, żeby sobie poradziła w obecne mrozy. Albo zasilanie, albo krzywą grzewczą. Ale to dotyczy tak samo grzejników jak i podłogówki. Podłogówka to przecież nic innego jak grzejnik rozciągnięty po całych pomieszczeniach, z "rozciągniętą" temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 04.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Bardzo nieprzyjemnie jest z kolei stanąć na zimnym brodziku. Przy czym woda z kąpieli nie rozgrzeje ceramicznego brodzika ani rozwiazania bezbrodzikowego więc przez całą kąpiel jest zimno w nogi. Cóż - hydraulicy.... Pod drugim prysznicem spróbuję dać matę grzewczą pod brodzik Ja np specjalnie dałem brodzik akrylowy bo według mnie jest lepszy w utrzymaniu ,co do zimnego brodzika to panowie kwestia odpowiedniego montażu się kłania . Badałem to kamerą termowizyjna i wynik był super ,nawet koleś był zdziwiony że praktycznie brak mostka . Po za tym jakiż to problem przed wejściem do kabiny puścić trochę ciepłej wody na brodzik ,nie rozumiem tego problemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts