kornatov 30.12.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam,Na wstępie przepraszam jeśli zły dział, ale nie wiem czy znajdzie się odpowiedni do mojego problemu. Mój problem polega na tym, iż mam do napisania aplikację zaliczeniową, a tematem pracy jest klimatyzator. Założenia są następujące:Do sterownika wchodzą dwie temperatury, temp z domu i temp zewnętrzna, następnie wedle napisanej tabeli pobierany jest wynik w którym spotykają się te dwie temperatury ( czyli grzanie, mocne grzanie, chłodzenie itd. ) Wszystko wydawało się proste dopóki nie dotarłem do punktu w którym muszę zaprogramować spadki i wzrosty temperatur. Mianowicie chodzi mi o to jak wyliczyć ( czy się da w ogóle jakoś to obliczyć ) o ile stopni Celsjusza spada temperatura w domu gdy wyłączone jest grzanie, przy podanej temperaturze zewnętrznej otoczenia lub wzrasta gdy grzanie się uruchomi. Wygooglowałem takie frazy jak współczynnik przenikania ciepła czy strumień ciepła, tylko niewiele mi to mówi. Przypuśćmy, że współczynnik przenikania ciepła wynosi 0.25 [W/m2*K]. Strumień ciepła z wyczytanych źródeł oblicza się mnożąc różnicę temperatur przez współczynnik przenikania ciepła, więc dla temperatury w domu 24, i na zewnątrz 5 daje nam wynik 4,75 W. I teraz pytanie czy z tych wartości mogę obliczyć jakoś, w jakim stopniu będzie obniżać się temperatura w pomieszczeniu przypuśćmy na godzinę przy wyłączonym ogrzewaniu, czy może potrzebuję czegoś więcej oraz czego bym potrzebował do obliczenia wzrostu temperatury na godzinę, gdy włączy się grzanie? Za wszelkie wskazówki z góry Dziękuję PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 30.12.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Szybkość zmiany temperatury zależy od pojemności cieplnej domu - czyli ciepła właściwego [J/kg*K] i masy. Trudno to obliczyć, ponieważ dom składa się z wielu materiałów o różnych parametrach. Nagrzewanie pozornie idzie szybciej, bo klimatyzator ogrzewa powietrze a te ma małą masę. Ale trzeba utrzymywać nieco wyższą temp.ponieważ mury są zimne i pochłaniają ciepło.Ochładzanie zachodzi wolniej, ponieważ przy spadku temperatury powietrza mury oddają ciepło, którego mają wiele zmagazynowanego w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornatov 01.01.2016 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Ogólnie aplikacja ma założenie takie że jest np. pomieszczenie o powierzchni 25m2 bez uwzględniania okien i drzwi. Konstrukcja domu należy do jak najprostszej, bo głównym założeniem jest sterownik oparty o logikę rozmytą. Do wyboru jest ilu warstwowa jest ściana i jakie materiały na każdą warstwę można zastosować, więc same spadki i wzrosty temperatur też nie musza być w 100% wyliczone poprawnie, chodzi o jakiś zarys bym mógł puścić w ruch sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts