klaudiusz_x 02.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Klaudiusz drogi kolego bardzo proszę nie pisz bzdur Woda pitna w rurze miedzianej to najlepszy materiał=najmniej skażona na naszej planecie Nie piszę, napisałem tylko że mi odradzano właśnie z tego względu. Nie napisałem że nie robie i nie polecam itd itp. Być może usłyszał to samo od któregoś fachofca i stąd tak się wzbrania? PS. Nie zrozumiałeś aluzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 02.01.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Klaudiusz,nie słuchaj bzdur od ludzi którzy coś słyszeli. Większość polskich "fachowców" to "katastrofa budowlana" Przemka akurat bardzo dobrze znam i ma o wiele większą wiedzę niż ja na temat ogrzewnictwa,szczególnie praktyczną i nie wierzę,że takie głupoty komuś wciska,ale po niedzieli się dowiem. Tu możesz nabrać wiedzy na temat miedzi http://www.metale.pl/o_metalach.php?id=miedz_instalacje_wodne&?w=p&name=MIEDZIANE http://instalacjezmiedzi.pl/sites/default/files/content_attachments/white_paper_legionella_pl_v2.pdf Parę miesięcy temu ostro dyskutowałem z adamem na ten temat,coś koło strony 565,bo byłem niedowiarkiem=taka natura Co najlepsi fachowcy mylą to grynszpan czyli korozja miedzi z patyną=tlenek miedzi pokrywający wnętrze rury=warstwa ochronna,kolor jasnozielony. Grynszpan ciemnozielony,bardzo toksyczny np. lut na miękko po lutowaniu nieumyty z kwasu. Patyna np. blacha na kościele. Jedyna wada miedzi, ulega szybkiej korozji w środowisku kwaśnym,np. woda miękka. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 11.01.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jak ci się nie chce szukać, to napiszę o wężownicy w buforze: Sam mam 25mb fi 18 + 25mb fi 15 w przeciwnie skręconych spiralach. Temperatura wody w kranie praktycznie taka, jak na buforze. Oczywiście, jeśli bufor jest juz wychłodzony, bo mam zawór termostatyczny ustawiony na 45st. Czy robiłbym tak raz jeszcze? Na pewno tak! Można używać kranów, prysznica i wanny na raz. Nie brakuje ciepłej wody Co do wielkości bufora. Policz OZC. Albo chociaż cieplowlasciwe.pl Potem weź minimum 100l na kazdy kW zapotrzebowania, sam mam więcej i nie żałuję. Potem możesz dobierać kocioł do tego. Jak dobrze wyliczysz i wybierzesz bufor, to ciężko będzie przesadzić w wielkością kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 20.01.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Jak ci się nie chce szukać, to napiszę o wężownicy w buforze: Sam mam 25mb fi 18 + 25mb fi 15 w przeciwnie skręconych spiralach. Temperatura wody w kranie praktycznie taka, jak na buforze. Oczywiście, jeśli bufor jest juz wychłodzony, bo mam zawór termostatyczny ustawiony na 45st. Czy robiłbym tak raz jeszcze? Na pewno tak! Można używać kranów, prysznica i wanny na raz. Nie brakuje ciepłej wody Co do wielkości bufora. Policz OZC. Albo chociaż cieplowlasciwe.pl Potem weź minimum 100l na kazdy kW zapotrzebowania, sam mam więcej i nie żałuję. Potem możesz dobierać kocioł do tego. Jak dobrze wyliczysz i wybierzesz bufor, to ciężko będzie przesadzić w wielkością kotła. a masz może zdjęcie tej wężownicy?? na samej górze jest ślimak czy tylko zagęszczone zwoje?? Chyba się zdecydowałem na wężownicę jednak tylko niechcę tego zepsuć. Mam zbiornik chromoniklowy 2000l o podstawie elipsy na wysokość 150cm. Co do długości wężownicy mogę zainwestować nawet i w 50m gdyż zbiornik dostałem od rodziny a chciałbym by sprostało to moim wymaganiom (wanna, prysznic, dwie umywalki i dwa zlewy). Wg ciepłowłaściwe mój dom potrzebuje 7kWh. Zamówiłem defro 20kW. Interesuje mnie ten bufor jak go rozgryść żebym się nie zawiódł bo czasu na poprawkę nię będę miał niestety. pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2016 przez sieno26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.01.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 https://picasaweb.google.com/109182001949159173603/Bufor#6124281561433495666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 21.01.2016 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 https://picasaweb.google.com/109182001949159173603/Bufor#6124281561433495666 piękna wężownica:eek: jak ty to nawinąłeś?? łapałeś pierwsze drutem miedzianym a potem lutowałeś czy jak?? u mnie jest ten problem że mam kształt elipsy i chyba po nawinięciu całości trzeba jakoś to uformować to kształtu bufora. Tak mnie zastanawia dlaczego nie robi się na samej górze ślimaka?? przecież tam jest najcieplej. Czy chodzi o to iż trzeba by wtedy zrobić lej z talerzem odprowadzający schłodzoną wodę na dolne partię bufora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 25.01.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Najpierw nawijliśmy na rurze, chyba 500. Potem lutowanie wężownic i lutowanie do pionowych rurek. Na koniec jeszcze podrutowałem dodatkowo. Ślimak na górze nie jest do niczego potrzebny, może tylko popsuć przepływ wody. Wersja wężownikcy z ślimakiem (robił to semir) to zupełnia inna konstrukcja. Zbiornik elipsowaty nie zaszkodzi, jak wężownica okrągła się do niego zmieści. Bo znaleźć elipsowaty zbiornik odpowiedniej wielkości do nawinięcia na nim wężownicy będzie znacznie trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 02.03.2016 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Powiedzcie z jaka srednica kupic zawor esbe do zabezpieczenia powrotu kotla jesli kociol ma srednice powrotu 6/4?? Oraz jaka temp otwarcia (palil bede raczej tylko drzewem)Grawitacja przechodzi przez taki zawor??pozdrowienia buforowcy Edytowane 2 Marca 2016 przez sieno26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 03.03.2016 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Pomóżcie ludziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 08.05.2016 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Kocioł odpalony wraz z buforem. Dymu z komina praktycznie nie widać. Pali się pięknie i w ciągu 4h palenia z 3 załadunkami niepełnymi drzewa z ciągłym odbiorem na podłogówkę naładowałem bufor 1000l z temp <20'C do 110/95/90/80. Uwarstwia się pięęęęęknie. Pompa kotłowa ustawiona na 90'C do tego czasu idzie grawitacja ale bez pompy zagotowało by kocioł. Słabe spadki chyba bo na powrocie jest max 4cm lub coś innego przeszkadza.Napotkałem problemy z nieszczelnością zaworu klapowego 6/4 który znajduje się na bypassie na powrocie gdyż z tego co pokazuje czujnik przed kotłem temp kręci się w granicach 50-55'C mimo iż zawór temperaturowy na powrocie jest 60'C Afriso.Wydaje mi się iż również puszcza klapa przed samym buforem na zasileniu i po wygaśnięciu kotła woda się cofa i wychładza bufor.Pomoże ktoś jak to rozwiązać??Pozdrawiam i dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc:) Edytowane 8 Maja 2016 przez sieno26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 11.05.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Doradzi ktoś????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieno26 14.05.2016 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Z temp powrotu sobie poradziłem, przestawiając temp załączania pompy kotłowej na 70' temp trzyma się w okolicach 57-60. Tylko teraz trzeba przestawić sterowanie tą pompą żeby nie wychładzała bufora po wygaśnięciu kotła. Dobrym rozwiązaniem będzie załączanie jej z czujnika kotła i czujnika na buforze umiejscowionego ok 50cm od dołu na zasadzie różnicy temp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts