Hubuś 30.12.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Witam. Przez wyszukiwarkę nie znalazłem odpowiedzi - jeśli takowa była to proszę o przepięcie.Jestem w trakcie remontu starego domu - m.in. podniesienie poddasza. Chcę ponownie wykorzystać wełnę mineralną, którą było ono dotychczas ocieplone (ok. 12 lat temu - nie wiem jakie parametry). Nie wystarczy jej na całość połaci więc planuję dokupienie czegoś o wysokich parametrach.Pytanie brzmi czy starą wełnę ułożyć między nowymi krokwiami (18 cm) docieplając połać dachową nad nieogrzewanym strychem, czy może lepiej w ruszcie g-k nad podwieszanym sufitem, a wówczas nową wełnę między krokwie "strychowe".Wydaje mi się, że 2 rozwiązanie jest lepsze ponieważ przy lepszych parametrach nowej wełny osiągnie się większy zysk(mniejsze przenikanie ciepła) na pierwszej - zewnętrznej przegrodzie.Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, podpowiedzi, porady, sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 31.12.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Ta lepsza masz ulozyc pod jetki lub pod krokwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubuś 05.01.2016 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedź. A może jeszcze jakieś uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Krokwie to mostki cieplne, dlatego lepiej zainwestować w lepszą wełnę, która przykryje te mostki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubuś 12.01.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Czyli np. stara wełna między krokwie, na to w poprzek warstwa nowej wełny i np. płyty g-k, a na strop pomieszczeń ogrzewanych tylko nowa wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts