Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Można malować po gipsie szpachlowym? czy gruntować?

Recommended Posts

Witam,

Odebrałem piwnice od dewelopera i chcę doprowadzić ściany do porządku, ściany po odebraniu były pomalowane na biało, a pod farbą chyba tylko żelbet, bo wystawały okrągłe wypuklenia wielkości kieliszka do wódki no i postanowiłem najpierw wyrównać ścianę bo było dużo nierówności i później pomalować na biało.

Zrobiłem to tak:

Najpierw skułem wypuklenia większe, później przetarłem lekko ścianę "diaxem" , później zagruntowałem gruntem ceresit CT17, później położyłem gips szpachlowy w celu wyrównania ściany no i teraz chcę pomalować na biało (już bez gładzi szpachlowej) no i moje pytanie dotyczy tego czy muszę po położeniu gipsu szpachlowego i przetarciu go jeszcze raz zagruntować ścianę czy mogę od razu malować?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Może być Lateksowa Emulsja Podkładowa? dokładnie takie coś:

http://media.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/E/m/Emulsja_podkladowa_Sniezka_Grunt_biala_10_l-727692-91007.jpg

Jak zlikwidować pył ze ścian po szlifowaniu nie mając odkurzacza? macie jakieś dobre sposoby?

Edytowane przez kolasek

Szkoda że nie trafiłem na ten wątek wcześniej. Niestety zagruntowałem u siebie dwa pomieszczenia przed malowaniem. Podczas malowania wszystko wyglądało spoko. Ale po wyschnięciu nie wyglądało to jak powinno. Farba wygląda jak by wżerała się w ścianę. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Nie pomogło nawet drugie malowanie. Nie wygląda to może tragicznie, ale jestem strasznie przewrażliwiony na takie rzeczy.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Szanowny Panie,

ściany polecam odpylić przy pomocy szczotki lub dużego suchego pędzla (np. ławkowca). Po odpyleniu, a przed malowaniem farbą nawierzchniową rekomenduję pokrycie ścian ACRYL-PUTZ® GU 40 Grunt polimerowy uniwersalny: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny Grunt ten dobrze sprawdza się w przypadku powierzchni, na który występuje pył i kurz. Grunt należy nakładać lekko, niewielką warstwą, aby nie rozpuścić przeszlifowanej gładzi.

Niewielki ubytki, które były szpachlowanie (pojedyncze miejsca) można odkurzyć i pokryć farbą Śnieżka Grunt: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/gotowe-kolory/opis/sniezka-grunt a następnie wybraną farbą nawierzchniową.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Gość Artnes
Jak pyli to lepiej zetrzeć i zagruntować - takie jest moje doświadczenie. Kiedyś farba odkleiła mi się od ściany całymi płatami - jak tapeta. Teraz zawsze upewniam się, że nie pyli.