Dycu 31.12.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Jestem posiadaczem podłogi olejowanej. Ponieważ z czasem mocno się nam zabrudziła (pojawiło się na niej sporo tłustych plan) chciałem dokonać jej miejscowej renowacji. Firma która mi ją robiła zostawiła mi trochę oleju, ale ponieważ już się skończył to musiałem zakupić odpowiedni samemu. Pielęgnację zgodnie z ich zaleceniami robiłem mydłem firmy Woca. Z tego powodu też myślałem, że podłoga jest zaolejowana olejem firmy woca więc zakupiłem intensywny zmywacz i olej pielęgnacyjny w kolorze naturalnym. Wcześniej renowację przeprowadzałem poprzez ścieranie wierzchniej warstwy papierem ściernym i nanoszeniem tego oleju który mi zostawili. Niestety to miało średni efekt, ponieważ w miejscach gdzie były wcześniej plany po starciu i naniesieniu oleju zdarzało się, że miejsce było widocznie przetarte. Wczoraj dokonałem przemycia dwóch desek intensywnym zmywaczem firmy Woca i potem po odczekaniu ponad 8 godzin nałożyłem olej pielęgnacyjny natural. Niestetety te dwie deski po parunastu godzinach mają bardzo intensywny ciemny kolor, dużo ciemniejszy niż cała podłoga. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, ale podejrzewam, że firma która to robiła musiała użyć jakiegoś innego oleju. Nie wiem co teraz mogę z tym zrobić. Czy można się pozbyć jakoś oleju z tych dwóch desek i zaolejować je już prawidłowym olejem? (jeśli moje podejrzenia są prawdziwe). Czy parkieciarz będzie w stanie to jakoś uratować? Ogólnie chciałbym wiedzieć czy tego oleju który nałożyłem da się jakoś pozbyć (można to zeszlifować) i nałożyć po tym prawidłowy olej. Pewnie już nie będę robił tego samemu, ale zanim załatwię parkieciarza to mogę już być siwy . Pozdrawiam Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Dycu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolskidesig 03.01.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Witaj. Ktoś użył pseudo oleju jakich pełno na rynku. Czyli oleju, który się nie polimeryzuje, a pozostaje "mokry" wewnątrz drewna. Ciężko jest mi coś radzić bo nie widzę tej podłogi. Jedna rada to jak chcesz coś zabezpieczyć olejem to jedynie w 100% naturalnym olejem lnianym do drewna - nie spożywczym tylko. Po zaolejowaniu powinno się nanieść wosk lniany. Wtedy takie niespodzianki nie miałyby miejsca. Mam kilka pomysłow na naprawę tej podłogi. Nie używaj żadnych preparatów rozpuszczalników bo jedyne co możesz odbarwić drewno i zniszczyć w nim ligninę, która spaja drewno. Rozpuszczalniki mogą różnie reagować z chemią, która jest w tych pseudo olejach sprzedawanych powszechnie. Możesz spróbować zaolejować podłogę naturalnym olejem lnianym, a następnie ją zawoskować. Olej lniany polimeryzuje się samoistnie i nie pozostaje w postaci płynnej w drewnie. Opisowo wygląda to tak, że tworzy się taka plastyczna błona pracująca wraz z drewnem. Wosk lniany wnika również w powierzchnię drewna i tworzy warstwę ścierną wraz z drewnem, a nie jak lakiery ponad jego powierzchnią. Jeżeli chcesz spróbować mogę Ci wysłać bezpłatnie trochę naturalnego oleju lnianego żebyś zobaczylk jaki będzie efekt. Oczywiście trochę wosku też Ci podeślę. Bezpłatnie oczywiście. Co ciekawe oleje lniane naturalne są tanśze od wynalazków olejo podobnych naszpikowanych chemią Olejami lnianymi i woskami lnianymi konserwujemy zabytki muzealne, zbaezpieczamy tarasy, podłgi, budowle drewniane. Prowadzimy także badania na olejach lnianych. Nie poddawaj się. Sam zrobisz to lepiej i taniej. Tak zabezpieczona podłoga jest łatwa w konserwacji, a czaso okres między jej konserwacją dość długi. W ten sposób jest zabezpieczona np. podłoga w Cytadeli w Lanzkronie, gdzie dziennie depsze ją w sezonie nawet kilkaset osób. Ciekawy artykuł na temat naturalnych olei i wosków lnianych był w przemyśle drzewnym. http://www.farbypolska.pl/olejlnianyprzemysldrzewny.pdf Jeżeli masz pytania napisz lub zadzwoń [email protected] tel 795-829-541 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolskidesig 04.01.2016 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dodam jeszcze, że jeżeli olej jest dobry to nie ma podziału na pielęgnacyjne czy robocze. Na bazie oleju lnianego można zrobić preparat pielęgnacyjny również naturalny Ale sam olej lniany służ do odnawiania powierzchni olejowanych, woskowanych czy też malowanych farbami lnianymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinjaskolskidesig 04.01.2016 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Artykuł o olejach i woskach lnianych do pobrania - KLIKNIJ TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dycu 04.01.2016 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dzięki za rady. Problem w tym, że ja na ten moment nie chcę przeolejować całej podłogi w mieszkaniu. Zależy mi na tym, żeby wyrównać to co do tej pory popsułem i mieć możliwość miejscowej renowacji tej podłogi tym czym oni mi zaolejowali. Plan mam taki, żeby do nich przedzwonić i spróbować się dowiedzieć jakim olejem mi to olejowali. Niestety dalej mam problem z tym, że dwie deski potraktowałem intensywnym zmywaczem i zaolejowałem olejem Woca i teraz są dużo ciemniejsze. Pytanie brzmi: co z nimi zrobić żeby je zrównać z resztą podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaKrzysiak 10.11.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) I jak wyszło?? też mam problem ze swoja podłoga od krzesła obrotowego, wyglada to tragicznie, mi polecano wosk[moderowano link reklamowy] żeby wyglądało to lepiej. Jeszcze nie rozważyłam niczego, cały czas się zastanawiam co z tym zrobić ;/ Edytowane 19 Listopada 2016 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 11.11.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 (edytowane) I jak wyszło?? też mam problem ze swoja podłoga od krzesła obrotowego, wyglada to tragicznie, mi polecano [:spam:"]wosk[/url] żeby wyglądało to lepiej. Jeszcze nie rozważyłam niczego, cały czas się zastanawiam co z tym zrobić ;/ Następny marketing "po taniości". Na taki forumowicze się nie złapią. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez finlandia Link w cytowanej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Z tego powodu też myślałem, że podłoga jest zaolejowana olejem firmy woca więc zakupiłem intensywny zmywacz Sprawdź PH tego "intensywnego zmywacza" . Być może trzeba będzie to miejsce teraz zneutralizować. Woca jest dobrą firmą powinna Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DlaPodlogi.pl 14.11.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 (edytowane) W miejscach przetarcia papierem ściernym zaolejowanej wcześniej deski zawsze będzie inny jaśniejszy kolor, ponieważ doszlifowałeś się do surowego drewna. Z czasem (po paru miesiącach) kolor się wyrówna. Co do ciemniejszych desek, to może nie wytarłeś oleju pielegnacyjnego z desek do sucha po dokonaniu konserwacji? Z drugiej strony olej pielęgnacyjny zawsze odświeży i "wyciągnie" kolor drewna - w porównaniu do desek niezakonserwowanych. A jeżeli chcesz pozbyć się całkowicie oleju z desek, to musiałbyś zastosować nierozcieńczony środek Loba Parkettsoap i przepadować deski najlepiej beżowym padem. Jak chcesz to mogę Ci podać numer telefonu do technika z firmy Loba to dokładniej powie Ci co i jak. Ale wtedy będziesz miał całkowicie surowe drewno i jak je na nowo zabezpieczysz olejem to deski będą jaśniejsze od pozostałych, będą miały taki kolor jak na początku tuż po pierwszym olejowaniu. Edytowane 14 Listopada 2016 przez DlaPodlogi.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts