paulina886 31.12.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich... jestem tu poniewaz mam problemy z ogrzewaniem mieszkania. Dostałam mieszkanie o wielkosci 40 m kw, w piwnicy mam piec weglowy 9kw. Jest problem.. nie bylo na tym mieszkaniu grzejnikow, zakupilismy wedlug Leroy Merlin kaloryfery z tzw zapasem o 1-2 metry wieksze wedlug przeliczenia na wielkosc pomieszczen.. Kaloryfery grzeja mi do polowy... Poprzez administracje wezwalismy kominiarza zeby przeczyscil nam kominy, kominiarz stwierdzil ze ustawiona temp na piecu 65/70 st jest za duza ze mamy przestawic temp na 60 stopni. od tamtego czasu zaczol mi sie kociol smolic w miejscu gdzie wrzucam wegiel. chcialabym sie dowiedziec co jest przyczyna grzania kaloryfera do polowy oraz tej smoly na kotle.. ( wspominajac z poprzedniego mieszkania, mielismy podobna syt z piecem osmolonym, inny kominiarz stwierdzil ze 55/60 st to za niska temp.) powiecie mi o co chodzi bo z mezem zglupielismy. ps chce dodac ze palimy tylko weglem orzech II, nie zadnym drzewem czy tez smieciorami. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez paulina886 dopisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Nie znamy Waszej instalacji w szczegółach (otwarta/zamknięta; z obiegiem wymuszonym/grawitacyjna; izolacja rur, zawór trójdrożny jest/brak; rodzaj kotła itp itd) ale temperaturę na kotle ustawcie sobie tak, żeby mieć pożądany komfort cieplny w mieszkaniu - nie pytajcie o to kominiarza. Dla żywotności kotła istotna jest temperatura powrotu (nie za niska), smolenie w palenisku wynika raczej z jakości opału (węgiel orzech to tylko wielkość brył - w zależności od pochodzenia może mieć różne parametry (kaloryczność, zawartość popiołów itd). Spróbujcie spalić trochę węgla z innego źródła. To, że grzejniki grzeją do połowy to też nie wynika z ustawienia temperatury - potrzebujecie po prostu hydraulika albo bardziej doświadczonego palacza (odpowietrzenie instalacji, uzupełnienie wody zmiana obrotów pompy obiegowej -jeśli jest, i ogólna kontrola stanu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina886 31.12.2015 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) indstalacja jest miedziana,jest grawitacja nie ma pompy. wlasnie jak ustawic ta powrotna temperature i gdzie sie to ustawia. niestety nie mamy doswiadczenia w paleniu. czy jest tu jakas mozliwosc wstawienia zdjec to pokarze wam jak wyglada kociol i ewentualnie instalacja ktora jest ciagnieta z niego. to jest instalacja tylko na naszym mieszkaniu. wiec z ost kaloryfera wraca spowrotem. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez paulina886 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina886 31.12.2015 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 przegladalam w necie jak ten zawor wyglada to tak ze zaworu nie ma, to jest ten kociol. Zasilany jest woda z weza. http://www.ceneo.pl/2225177?se=9jCyx9WaaYl_ncGFw3-Fzh7H0C1TBDZh&gclid=CL6X15PphcoCFWIMcwodJPQBxA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paulina886 31.12.2015 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 http://www.sanitermo.pl/kociol-weglowy-pereko-ksw-9-kw-id-507.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 31.12.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Jeśli nie ma zaworu 3-drożnego, to temp powrotu nie ustawisz - jest zależna od temp zasilania oraz odbioru temp przez instalację (zapotrzebowanie budynku na ciepło). W wolnej chwili poczytajcie o ekonomicznym paleniu (np wątek kolegi LastRico). Natomiast teraz skupcie się na uruchomieniu grzejników - trzeba sprawdzić poziom wody w instalacji oraz w razie potrzeby odpowietrzyć. Jeśli nie macie, to pomyślcie o dołożeniu do tego kotła miarkownika ciągu (taka prosta ale skuteczna "automatyzacja"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 31.12.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Kaloryfery grzeja mi do polowy... Jak do połowy w poziomie czy pionie ? jezeli w poziomie to normalne ze góra jest goracy dołem zimniejszy bo przeciez oddaje ciepło ,jak w pionie to moze byc zapowietrzony . kominiarz stwierdzil ze ustawiona temp na piecu 65/70 st jest za duza ze mamy przestawic temp na 60 stopni. od tamtego czasu zaczol mi sie kociol smolic w miejscu gdzie wrzucam wegiel. To jezeli było przy 65* , 75* dobrze to wrócic do tych ustawien Kocioł jest typowo gornego spalania tak nawet pisze w instrukcji z linku czyli rozpalamy go od góry .Wegiel to pewnie typ 34,2 koksujaco gazujacy biorac pod uwage lokalizajce zamieszkania ma duzo energii i smoły z tony około 4 wiadra smoły stad jej obecnosc w kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts