kris2682 31.12.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Witam Proszę znających się na rzeczy o poradę jaką pompa mam wybrać w mojej sytuacji, która opiszę poniżej. Kupiłem 2 hektary rolno budowlanej działki. Plan jest założyć tam siedlisko. Działka położona jest na terenie pagórkowatym a dom ma stanąć na szczycie. Że względu na ukształtowanie terenu wieje tam niemiłosiernie. zanim zacznę budować chce obsadzici teren drzewami ( prawie 500 sztuk). Muszę je jakoś podlewać. Mam na działce studnie kopana 5 kręgów betonowych. Nie wyobrażam sobie żebym latał tam z wiaderkiem. I tu sedno jak dobrać pompę żeby dawała radę przy podlewaniu. Woda w studni nie jest idealnie czysta( glony jakieś drobne farfocle) pewnie przydałaby się pompa zanuzeniowa do wody brudnej tylko problem w tym że różnica terenu to dobre 20 metrów. Te pompy mają marne parametry podnoszenia wody. Czy przy zabrudzonej wodzie można zastosować pompę glebinowa? Nie mam tam prądu, na początku pompa musi chodzić na agregacie więc max 1600 W. Proszę doradzicie cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.01.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Woda w studni nie jest idealnie czysta( glony jakieś drobne farfocle) .To ja oczysc. Wypompuj wode, wyczysc, wybierz zwir z dna, nasyp czysty. zabezpiecz studnie od gory zeby nowy syf nie naleciał, Przechoruj zeby sie pozbyc zycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 02.01.2016 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Ok czyli rozumiem że pompa glebinowa nie fa sobie rady? Chlorowac nie zamierzam bo mi potem roślinki zdechna. Studnie ta trzeba by zrobić od nowa porządnie a to mi się nie uśmiecha. Nie mam zresztą na to czasu, mam zamówione drzewka. Z racji tego że goły korzeń sadzenie w połowie marca jak pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Ok czyli rozumiem że pompa glebinowa nie fa sobie rady? Chlorowac nie zamierzam bo mi potem roślinki zdechna. Studnie ta trzeba by zrobić od nowa porządnie a to mi się nie uśmiecha. Nie mam zresztą na to czasu, mam zamówione drzewka. Z racji tego że goły korzeń sadzenie w połowie marca jak pogoda pozwoli. W marcu beda potrzebowaly podlewania?? Pompa glebinowa da sobie rade. Pytanie jak dlugo (w zasyfionej studni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 04.01.2016 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 W marcu będą drzewka sadzone, przy sadzenie trzeba wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts