miro1961 31.12.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 WitamPiszę ponieważ od czasu remontu dachu mam problem z ociepleniem.Zatrudnieni przeze mnie fachowcy zerwali starą papę, po czym położyli na deski papę termozgrzewalną,a później dali łaty, kontrłaty, oraz położyli blachodachówkę.Kiedy zacząłem ocieplać od środka watą szklaną, folią paroprzepuszczalną oraz folią paroizolacyjną według rady innego fachowca,zaczęła się zbierać woda i deski zaczęły przemakać. Po rozebraniu wywierciłem otwory w deskach w celu zrobienia wentylacji(nie przewierciłem blachy) oraz według rady kolejneg fachowca dałem styropian (20). Przestrzeń między styropianem,a deskami wynosi 30 mm, więc cyrkulacja powietrza powinna być, lecz nadal zbiera się woda - styropian oraz deski są przemoknięte.Nie potrafię sobie z tym poradzić, tracę mnóstwo czasu i energii na próbach naprawy tego dachu.Czy mogłby ktoś mi dać jakąś sensowną radę bądź podać przyczynę tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1982 31.12.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 i przewierciłeś też papę, robiąc otwory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro1961 31.12.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 tak, papę też przewierciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 31.12.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 jeżeli masz takich fachowców jak doradców to widzisz co się dzieje ! Mam nadzieje że te folie położyłeś w odpowiedniej kolejności a nie tak jak na pisałeś - najlepiej zrób rysunek swojego dachu i tu go wklej - na pierwszy rzut oka masz nie szczelny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro1961 31.12.2015 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Dach nie przecieka kiedy jest nieocieplony więc zakładam, że jest szczelny. Problemy powstają dopiero przy próbie nałożenia jakiej kolwiek warstwy izolacyjnej, czy to wełny mineralnej czy styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 31.12.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 1.Czy poddasze jest ogrzewane?2.Czy poddasze posiada wentylację?3.Czy podczas prac ogrzewałeś górę nagrzewnicą?4.Czy podczas prac odciąłeś się od parteru?5.Czy szczelina wentylacyjna posiada wloty i wyloty?6.Czy przestrzeń pod blachą jest wentylowana?7.Jaka jest kolejność warstw w dachu od dołu?8.Jakie folie zostały użyte oraz w jaki sposób rozwiązano połączenia?Na początek tyle wystarczy.Pozdrowienia dla ''fachowców''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serwkomp 31.12.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Dwie folie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 31.12.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 nie zaznaczyłeś na rysunku gdzie te folie ! brakuje mi tu wiatroizolacji nad styropianem który jest zbędny jeżeli masz później wełnę ,albo masz złe folie ewentualnie źle założone .A te wiercenie otworów przez papę to już szczyt głupoty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek-jg 01.01.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 "Przestrzeń między styropianem,a deskami wynosi 30 mm, więc cyrkulacja powietrza powinna być"Zrobiłeś otwory dla wypuszczenia powietrza,ale jednocześnie podziurawiłeś papę która chroniła przed skroplinami powstającymi na spodzie blachy...Jeśli w tą pustkę wchodzi ciepłe powietrze z poddasza to nie dziwią duże ilości wody skraplające się na zimnych deskach.Powietrze z wnętrza budynku nie może dostawać się do warstwy izolacji ani poza nią...W pierwszej wersji ocieplenia z wełną i starannym wykonaniu paroizolacji nie powinien wystąpić problem z zawilgoceniem wełny bo i skąd wzięłaby się tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 01.01.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 może w pierwszej wersji z wełną, jej grubość była za mała i jednocześnie brak wentylacji mógł spowodować wykrapalanie się powietrza wewntrz pomieszczenia. Bo zakładał że wcześniej papa była szczelnie położona, więc niemogłobyć spowodowane to przeciekaniem od dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro1961 24.01.2016 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 1.Czy poddasze jest ogrzewane? 2.Czy poddasze posiada wentylację? 3.Czy podczas prac ogrzewałeś górę nagrzewnicą? 4.Czy podczas prac odciąłeś się od parteru? 5.Czy szczelina wentylacyjna posiada wloty i wyloty? 6.Czy przestrzeń pod blachą jest wentylowana? 7.Jaka jest kolejność warstw w dachu od dołu? 8.Jakie folie zostały użyte oraz w jaki sposób rozwiązano połączenia? Na początek tyle wystarczy. Pozdrowienia dla ''fachowców''. 1. poddasze jest ogzewane 2. nie posiada 3. nie 4. nie 5. nie ma szczeliny wentylacyjnej 6. nie wiem, ale chyba nie 7. paroprzepuszczalna, wata, paroizolacyjna - to nie zdalo egzaminu. potem byla przerwa, styropian i wata - tez zbierala sie woda co do 8 to taka nie wiem o jakie polaczenia chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts